'Lehçediz' Paneli Gerçekleştirildi

'Lehçediz' Dil ve Kültür Araştırmaları Odağında Teknolojik İmkânlar konulu panel, Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonu'nda gerçekleşti.

Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Osmanlı Türkçesi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile Edebiyat ve Toplum öğrenci topluluğunun katkıları ile düzenlenen Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim Üyelerinden Prof. Dr. İsmail Hakkı Aksoyak katılımı ile “Lehçediz” Dil ve Kültür Araştırmaları Odağında Teknolojik İmkânlar konulu panel, Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonu’nda gerçekleşti.'Lehçediz' Paneli Gerçekleştirildi

Türk dili ile yazılmış olan eserlerdeki sözcüklerin, hangi sözcüklerle bir araya getirildiği, hangi anlamlarda ve bağlamlarda kullanıldığı ortaya konulduğu edebî eserlerdeki folklorik unsurlar tespit edilebilmesi ve dilin tarihsel süreçte geçirdiği değişim takip ortaya konulması için kullanılan teknolojik imkânlar ve güncel gelişmeler konusunda öğrencilere bilgi vermek amacıyla düzenlenen etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Atalan, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.'Lehçediz' Paneli Gerçekleştirildi

Programda, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kürsüye çıkan Prof. Dr. İsmail Hakkı Aksoyak, her geçen gün gelişen bilgi ve teknolojinin bilim adına büyük katkısı olduğunu söyleyerek dil ve kültür alanında yapılan çalışmalarda da teknolojik imkânlardan sıkça yararlanıldığının altını çizdi. Prof. Dr. Aksoyak, dil ve kültür çalışmalarında şair/yazarların üslupları hakkında doğru bilgi edinme sorunlarının sıkça karşılaşıldığını dile getirerek Lehçediz uygulaması ile dil ve kültürel çalışmalarda araştırmacıların ihtiyacı olduğu somut ve istatistikî verilere de ulaşılabildiğini ifade etti. 

Sistematik bilgilerin geleceğe taşınmasında önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aksoyak, Lehçediz projesinde proje sürecinde tanıklı ve tarihsel bir Türkçe sözlüğün oluşturulmasının amaçlandığını belirtti.

Bakmadan Geçme