Leyla Koyuncuoğlu: 'Çamur, Bir Yaşam Biçimidir'

Laylaceramic Sanat Terapi Kursu Usta Öğretici Leyla Koyuncuoğlu, çamur ve seramiğin insan üzerindeki olumlu etkileri olduğunu söyleyerek kilin bir terapi aracı olduğunu vurguladı.

Çamurun kendi için bir ifade biçimi olduğunu açıklayan Leyla Koyuncuoğlu; “Çamur bir yaşam biçimidir. Aslında hayatin kendisidir. Farkında olduğunuz veya olmadığımız, düzeltmemiz gereken yanlarımız hakkında yenilenme fırsatı verir. Farkındalık sağlar. Çamurla çalışırken hem ona hâkimsindir, hem de değilsindir. Direnirsen inat edersen direnç gösterir ta ki onu kabul edip ayni dili konuşana kadar. Kendi içinde bir kıvamı dengesi vardır. Hem her şey elindedir hem değil. Biraz fazla oynarsan mesela suyunu kaçırırsan direncini kaybeder çöker, çalışırken kurutursan çatlar. Kendi içinde bir zamanı vardır. Kabulü vardır. Çamurla çalışırken bu sınırları da öğreniyorsun, durmayı, ne zaman devam etmen gerektiğini, nereye kadar gidebileceğini. Çamur bir yandan da nefis terbiyesi bana göre. Onun dengesini bozmadan, ona karışırsan sana istediğini verir. Aceleye gelmez, onunla aynı dili ayni zamanda konuşmanı bekler. Aslında özünde seni sana gösterir. Yüzleşirsin kendinle. Çamurun dünyasını keşfederken aslında kendini de keşfedersin. Bence en keyifli yanı da bu. Çamur bir yaşam biçimidir. Aslında hayatin kendisidir. Farkında olduğunuz veya olmadığımız, düzeltmemiz gereken yanlarımız hakkında yenilenme fırsatı verir. Farkındalık sağlar. Çamurla çalışırken hem ona hakimsindir, hem de değilsindir. Direnirsen inat edersen direnç gösterir ta ki onu kabul edip ayni dili konuşana kadar. Bence en keyifli yanı da bu” dedi. 

‘Geniş Bir Kullanım Alanına Sahiptir’

Seramik çamurunun üretim ve kullanım alanlarına değinen Koyuncuoğlu; “Seramik çamuru, seramik üretiminde kullanılan bir malzemedir. Kil, kum, feldspat ve su gibi doğal hammaddelerin belirli oranlarda karışımından oluşur. Bu karışım, şekillendirilip pişirildikten sonra dayanıklı ve sert bir seramik ürün elde etmek için kullanılır. Daha önce de belirttiğim gibi Seramik, genellikle kil, kum ve mineral oksitler gibi doğal malzemelerin işlenmesiyle elde edilen sert ve dayanıklı bir malzemedir. Seramik ürünler, çeşitli endüstriyel ve evsel alanlarda kullanılır. Sanattan tutun da yemek kaplardan, duvar kaplamalarına, endüstriyel alanda isi yalıtımına kadar oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Aslında bu farklı birçok başlık altında toplanabilir. Bizim sanatta kullandığımız kil hammadde ağırlıklı esnek, düşük sıcaklık aralığı dediğimiz 1000 1la 1050 derecede fırınlanır. Bu da kilin alındığı yatak rengine göre yine ayrılır, kırmızı çamur dediğimiz menemen kırmızı, avanos kırmızı gibi veya Bilecik beyazı gibi. Samutu çamur dediğimiz içinde pişmiş ve ufalanmış seramik parçacıkları olan yine ayni pişirim aralığına sahip pürüzlü yüzey sunan fakat daha dayanıklı fırınlamalar elde edilen çamur turu var. Stonware dediğimiz 1100-1200 derece pişirim aralığına sahip seramik ve porselen arası bir çamurumuz var. Genellikle gıda kaplarında tercih edilir makinede yıkanma özelliğine sahiptir. Ve tabii 1200-1300 derece pişirime sahip porselen çamuru var ki bu tamimiyle evlerimizde kullandığımız tabakların hammaddesidir. Yine bütün çamurlar kendi arasında vakum çamur veya granül dediğimiz ve daha çok seri üretimde kalıpla dökümde kullanılan hali olarak başlıklandırılır. Uzun ve detaylı bir konu ama en kısa bu şekilde özetleyebilirim. Bu çamurlar yine renk ve doku olarak da kendi içlerinde alt başlıklara ayrılır. Her çamurun pişirim sıcaklığına göre bir çeşidi de farklı tercih edilir. Uzun ve detaylı bir konu ama en kısa bu şekilde özetleyebilirim. Isıya dayanıklılık kuruması seramik malzemeler bin derecenin üzerinde 2 defa fırınlandığı için ısıya dayanıklı malzemelerdir. Porselen göre farkı daha gözenekli bir yapıya sahip olmasıdır. Seramik bir ürün yapım aşamasında yapılacak ürünün niteliğine ve tasarımına göre öncelikle çamurumuza karar veririz. Seri imalat yapılacaksa granül döküm çamuru, elde şekillendirme yapılacaksa vakum çamur türlerinden biri seçilir. İmalat tekniğine göre pincik, plaka, fitil, gibi çok çeşitli üretim yönteminden bize uygun olanı ki çoğu zaman birçok teknik bir arada kullanılarak çamurun özelliğine göre formlarımızı hazırlarız. Yavaş kurutma ürününün büyüklüğü ve formuna göre karar verdiğimiz bir aşamadır” ifadelerini kullandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme