Liseli öğrenciler sanatlarını konuşturdu

Orhan Şaik Gökyay Lisesi Görsel Sanatlar Lisesi öğrencilerin hazırladığı 'Yıl Sonu Resim Sergisi' KastaMall Alışveriş Merkezi'nde sergilenmeye başladı.

Orhan Şaik Gökyay Lisesi Görsel Sanatlar Lisesi Resim Öğretmeni Nilay Özdinç rehberliğinde öğrencilerin hazırladığı portre, natürmort, postmodern çalışmaların bulunduğu 80 eser beğeniye sunuldu. Sergi, 11 Haziran’a kadar sanatseverler ile buluşmaya devam edecek.

Resim öğretmeni Özdinç, okullarında desen ağırlıklı olmak üzere çok çeşitli çalışmalar sergilediklerini belirterek; “Çocuklar aynı zamanda sanat tarihi, güncel sanat uygulamaları gibi derslerle de beraber oluyorlar. Tüm bu almış oldukları eğitimler doğrultusunda da çocuklar, 9’uncu sınıftan itibaren değişik teknikler öğreniyorlar. Örneğin 9’uncu sınıfta guaj boya ile başlıyoruz, pastel boya tekniğini gösteriyoruz, 10’ncu sınıfta sulu boya ve aynı zamanda yağlı boya eğitimlerine başlıyorlar. 11’nci sınıfta toz pastel gibi değişik tekniklerle devam ediyorlar, 12’nci sınıfa geldiklerinde de genellikle kendilerine ait özgün kendi ruhlarına uygun resimlerle çalışmalarını sürdürüyorlar” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZ ÇOK MUTLULAR, GURURLULAR”

Sergi hakkında bilgi veren Özdinç; “Sergide 80 eser var. 9’ncu sınıftan 12’nci sınıfa kadar olan çocuklarımızın değişik kategorilerdeki başarılı eserlerini sergilemeye çalıştık. Portre konularımız, natürmort konularımız, sürreal ya da benzer postmodern eserler de mevcut. Aynı zamanda heykel atölyelerimizde yapmış olduğumuz bazı heykellerimizi de istedik bu yıl sergilemek istedik. Dolayısıyla neredeyse tüm okulumuzun katılımıyla 80 eser ve 12 heykel eseriyle buradayız. Çocuklarımız çok mutlular, gururlular. Biz de onlarla çok gurur duyduk. 2022-2023 eğitim öğretim yılını bu şekilde tamamlamış olduk” diye konuştu.

“AMACIMIZ ESERLERİMİZİ KASTAMONU’YA SUNMAK”

Sergi açmayı geleneksel hale getirdiklerini dile getiren Özdinç; “Sergi çocuklarımızın motivasyonlarını çok ciddi etkiliyor. Sergiye çıkan öğrenci çok mutlu oluyor, gurur duyuyor kendisiyle. Tüm misafirlerimize kendilerini gösterme imkanına sahip oluyorlar. Yaratıcılıkları da genişliyor. Amacımız eserlerimizi halka, Kastamonu’ya sunmak” dedi.

“POST MODERN SÜREÇTE İNSANLAR TAVRINI ÇOK DEĞİŞTİRDİ”

Resimlerin artık tablodan bilgisayara kaydığını işaret eden Özdinç; “Teknolojinin değişimiyle post modern çağa geçmeye başladık. Bu post modern düzen içerisinde tabi ki dijital daha da etkin olmaya başlıyor. Halk her yerde görsel görüyor. Bu yaptığımız eserler insanları   şaşırtmıyor. Ama bildiğiniz gibi 1900’lü yıllarda fotoğraf makinesi icat olana kadar resim oldukça revaçta olan bir şeydi. Modernizm ile beraber biraz daha amaç sanatsal resimler yapmakken, post modern süreç içeresinde insanlar tavrını çok değiştirdi. Örneğin şu an Monalisa’ya bıyık takan bir Marcel Duchamp’tan bahsedebiliyoruz. Ya da duvara gerçek muz asan insanlar görüyoruz. Bunların hepsi biraz da sanatın farklı yönleri. Bunlar belki eleştirmek adına, belki değişik anlamlar katmak adına yapılan şeyler. ‘Sanatın nesnesi nedir?’ sorusunu sorduruyor güncel sanat.  Bizim okulumuz daha çok öğretmenliğe öğrenci gönderiyor. Resim bölümüyle beraber grafiksel sanatlar da revaçta oluyor. Zaten bizim ana branşlarımız bunlar. Güzel Sanatlar Lisesi’nde desenle başlıyoruz, renkli çalışmalar öğreniyorlar, heykel öğreniyorlar, grafik tasarımı öğreniyorlar, seramik çalışmaları öğreniyorlar, estetik gibi güncel sanat uygulamaları gibi ebru gibi geleneksel sanatları veya farklı kültürel alanlarda da eğitim alıyorlar. Mezun olurken de gayet entelektüel düzeyi yüksek öğrenciler olarak mezun oluyorlar. Bu bizim için ayrı bir gurur. Köylerden yatılı olarak gelen öğrencilerimiz, burada bambaşka çocuklar olarak mezun oluyorlar. Bu bizim için çok büyük bir gurur kaynağı. Biz meşaleyi onlara vereceğiz, inşallah onlar da başka çocuklara uzatacaklar, böylelikle devam edecek bayrak yarışımız” ifadelerini kullandı.

“TASARIM, GELECEĞİN MESLEĞİ”

Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü Hadi Yılmaz ise günün koşullarının öğrencileri grafik tasarımına yönlendirdiğini belirterek; “Öğrencilerimiz, grafik tasarımında dijital dünyanın gelişmesiyle beraber bu alanda almış oldukları birikimi, dijital ortamda daha farklı boyutlara ulaştırabilme imkanına sahip oluyorlar. Bunu da öğrencilerimiz değerlendirerek hem animasyon hem grafik tasarımı alanında iyi yerlere gelmeyi hedefliyorlar. Tasarım, geleceğin mesleği. Sanat da zaten bir nevi tasarım. Tasarımın öneminin artmış olması, dijital dünyanın bütün gençliğe hitap ediyor olması geleceğin geniş ufkunun olması, çocuklarımızı gerçek boyadan fırçadan alıp, biraz daha dijital dünyada bunu yansıtmaya itiyor” dedi.

Hilal Turna

Bakmadan Geçme