Lösemi Hastalarının Zorlu Mücadelesi

Özel Nefes Hastanesi Çocuk Doktoru Recep Oğuzhan Işık, lösemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Özel Nefes Hastanesi Çocuk Doktoru Recep Oğuzhan Işık, lösemi tedavisi, hastalığın getirdiği zorluklar ve Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın (LÖSEV) destek hizmetleri hakkında önemli açıklamalarda bulunarak, lösemili çocukların ve ailelerin yaşadığı duygusal ve günlük hayatın zorluklarına değindi.

İlk tedavi yönteminin kemoterapi olduğunu söyleyen Özel Nefes Hastanesi Çocuk Doktoru Recep Oğuzhan Işık; “LÖSEV'i amacı lösemili ve kan hastası çocukların, sağlık ve eğitim başta olmak üzere her türlü ihtiyaçlarının sağlanmasına yardımcı olmak, bunun yanı sıra, kalıtsal ve edinsel kan hastalıkları konusunda ulusal düzeyde tedavi, eğitim ve araştırma kurumları kurmak ve işletmektir. Bu amaçla kurmuş oldukları Lösante Hastanesi’nde lösemili çocukların tanı ve tedavi işlemleri ücretsiz olarak yapılmaktadır. Lösemi tedavisi için akla gelen ilk tedavi yöntemi kemoterapidir. Kemoterapi ilaçlarının tipi, dozu, uygulama yolu löseminin tipine göre farklılık gösterebilir. Kemoterapi tedavisi genellikle 2 yıl civarında sürmektedir. Bazı lösemi türlerinde kemoterapi tedavisine ek olarak kemik iliği nakline de ihtiyaç duyulabilmektedir. Hastalığın erken evresinde kanda lösemi hücrelerinin sayısının düşük olduğu ve başka dokulara yayılımın olmadığı dönemde teşhis koyulup, tedaviye başlanılması tedavi başarısını artıran en önemli faktördür. Lösemi enfeksiyonlara önemli derecede yatkınlık oluşturan bir hastalıktır. Bu hastalar yalnızca hastalıkları ile değil, enfeksiyonlarla da mücadele etmek durumundalar. Burada ailelere düşen en önemli görevlerden birisi çocuğun enfeksiyonlardan korunmasıdır” dedi. 

Lösemi Hastalarının Zorlu Mücadelesi

‘Bulaşıcı Hastalığı Olanların Da Hasta Ziyaretine Gitmemesi Gerekiyor’

Hastalık sürecinden ve aile üzerindeki sorumluluklara değinen Çocuk Doktoru Recep Oğuzhan Işık;  “Enfeksiyonlardan korunmak için el temizliği, besinlerin iyi temizlenmesi, gıdaların mutlaka iyi pişirilmesi, ağız, diş ve perine bakımı gibi kişisel önlemler, hasta insanlarla temasın önlenmesi, çevresel önlemlerin (hava, eşya, su, gıda temizliği) alınması da bunun başlıca yolları arasında yer alıyor. Bulaşıcı hastalığı olan (grip, nezle dahil) kişilerin de kesinlikle hasta ziyaretine gitmemesi gerekiyor. Çocuğunuzun kanser olduğunu ilk duyduğunuzda dünyanın ya da en azından normal hayatın sonu gelmiş gibi hissedersiniz. Zorlukları, sınırlamaları ve mücadeleleri içeren yeni bir gerçek ortaya çıkmıştır. Uyum süreci devam ederken bir yandan da günlük yaşam sürer. Mesleki sorumluluklara, ödenmesi gereken faturalara ve bakılması gereken başka çocuklara sahip olabilirsiniz. Bu çocukların doğum günü olur, yeni yıl gelir ve bayramlar tekrarlanır aslında rutin hayat bir şekilde tüm düzeniyle akmaya devam eder. Ama hastalığı nedeniyle çocuğun kendisindeki ve ailesindeki gelecek ile ilgili belirsizlik yaşama tutunmayı ve tedaviye uyumu olumsuz etkilemektedir” ifadelerine yer verdi.

‘Çocuklar İdame Tedavisi Dediğimiz Bir Tedavi Aşamasına Geçiyorlar’

LÖSEV Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı hakkında konuşan Çocuk Doktoru Recep Oğuzhan Işık; “LÖSEV Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı, 1998 yılında kuruldu. 2000 yılında Türkiye'nin ilk ve tek Lösemili Çocuklar Hastanesi LÖSANTE'yi, 2008 yılında lösemili çocukların ücretsiz kolej eğitimi alabilecekleri Lösemili Çocuklar Okulu’nu, 2010 yılında ise tedavileri için Ankara dışından gelen ailelerin tedavi esnasında uzun veya kısa dönem konaklayabilmeleri için Lösemili Çocuklar Köyü’nü kurmuştur. Lösemili çocuklar hastalıklarının yanı sıra bağışıklık sistemleri etkili çalışmadığı için enfeksiyonlarla da mücadele etmek zorundadır. Beslenme yetersizliklerinin olması bağışıklık sistemlerini olumsuz etkilerinin olduğu bilinen bir gerçektir. Enfeksiyonlara açık durumda olan lösemi hastalarının hijyen kurullarına en üst düzeyde uymaları sağlıkları için kritik önem taşımaktadır. Lösemi tedavisi iki aşamalıdır. Birincisi hastanede yatarak geçen süre; bu süre içinde hastane okulları bulunur, bu okullara giderler. Bütün kanser merkezlerinde, okullar, oyun odaları gibi sosyal imkanlar mevcut olmakla birlikte çoğaltılmaları gerekmektedir. Daha sonra çocuklar idame tedavisi dediğimiz bir tedavi aşamasına geçiyorlar. Bu idame tedavisi çok daha hafif ve hastalığın devam etmesini engelleyecek hafif ilaçlarla ve aylık kontrollerle yapılan bir tedavidir. Bu aşamada çocuğun bağışıklık sistemi el veriyorsa okula gitmesine izin verilmektedir” şeklinde konuştu. 

Lösemi Hastalarının Zorlu Mücadelesi

Lösemi Hastalarının Zorlu Mücadelesi

Bakmadan Geçme