Manevi Değer Kadınlara Ekmek Kapısı Olacak

Şapka ve Kıyafet Devrimi'nin 100'üncü yılı dolayısıyla TOBB Kastamonu Kadın Girişimler Kurulu tarafından Şapka dikiş eğitimi hakkında KATSO Salonu'nda toplantı düzenlendi.

Şapka ve Kıyafet Devrimi’nin 100’üncü yılı dolayısıyla TOBB Kastamonu Kadın Girişimler Kurulu tarafından Şapka dikiş eğitimi hakkında KATSO Salonu’nda toplantı düzenlendi.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren TOBB Kastamonu KGK Başkanı Yüksek Mimar Halime Nilgül Şener; “Sayın müdürlerim, Başkanlarım ve çok kıymetli katılımcılar, Şapka tasarımı ve Dikişi Eğitim tanıtım toplantımıza hepiniz hoş geldiniz, onur verdiniz. Cumhuriyetimizin 100’ncü yılında başlatmış olduğumuz ve toplam 4 sene sürmesini planladığımız ‘100’üncü Yılda 100 Kadına 10 Meslek’ projemizin üçüncü mesleği olarak seçtiğimiz eğitim şapka tasarım ve dikişidir. Projeyi seçmemizdeki en önemli konu Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 25-31 Ağustos 1925 tarihinde Kastamonu’ya gelerek toplum hayatında yapılan değişikliklerden biri olan Şapka ve Kılık kıyafet İnkılabı’dır. 100 yılını hep birlikte kutlayacağımız bu inkılabın anla bir şekilde taçlandırmak istedik. Mustafa Kemal Atatürk Kastamonu’ya 23 ağustosta elinde Şapka ile gelmiş ve ‘Bu serpuşun adına Şapka derler ‘ diyerek başlamıştır. 27 ağustosta İnebolu ‘da Şapka ve Kılık Kıyafet inkılabını şu sözlerle açıklamıştır. ‘Biz her nokta-i nazardan medeni insan olmalıyız. Fikrimiz, zihniyetimiz, tepeden tırnağa kadar medeni olacaktır. Medeni ve beynelmilel kıyafet milletimiz için layık bir kıyafettir onu giyeceğiz’. 30 ağustosta Kastamonu’ya gelişinde Kastamonu halkı Ulu Önderimizi şapkalarla karşılamıştır. Kastamonu kadını o günkü imkanlarla iki günde şapka dikmiş ve Atasını kendi diktiği şapkalarla karşılamıştır” dedi. 

Manevi Değer Kadınlara Ekmek Kapısı Olacak

Projenin Amaçları

Kastamonulu kadın girişimciler olarak şapka mirasını güçlendirmek istediklerini söyleyen KGK Başkanı Yüksek Mimar Halime Nilgül Şener; “Bizde o gün ki ruhla TOBB Kastamonu Kadın Girişimciler Kurulu olarak Cumhuriyetimizin önemli dönüm noktalarından biri olan Şapka İnkılabının 100’üncü yılını, Kastamonu’da anlamlı bir projeyle şapkayı önemli bir noktaya taşımak, Kastamonulu kadınlarımızı bu konuda marka yapmak amaçlı projemizi başlattık. TOBB Kastamonu Kadın Girişimciler Kurulu, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) ve KUZKA’nın teknik destek programı ile Şapka Tasarımı ve Dikiş Eğitimi projemiz hayata geçirilmiştir. Şapka müzemizi de ön plana çıkarmak amaçlı eğitimlerimiz Kastamonu’nun kültürel mirasını taşıyan Mimar Vedat Tek Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Projenin amaçları; Kastamonu’nun geleneksel şapka üretimi mirasını yeniden canlandırmak. Kadınlara mesleki beceri kazandırmak ve girişimciliği teşvik etmek. Yerel ekonomiyi kadın emeğiyle güçlendirmek. Şapka üretiminde teknik ve estetik bilgi kazandırmak” ifadelerine yer verdi.

‘Pek Çok Çeşit Şapka Eğitimi Verilecektir’

Verilecek olan dersler hakkında bilgi veren KGK Başkanı Yüksek Mimar Halime Nilgül Şener; “Proje kapsamında, kadınlara yönelik olarak şapkanın kalıp çıkarma, tasarım ve dikim süreçlerini içeren kapsamlı bir şapka yapım eğitimi düzenlenecek. Eğitimimiz toplam 136 saat sürecek olup bu eğitimin yüz yüze olan kısmını Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Teknik Desteği karşılamaktadır. Online ve diğer konuları Kastamonu Ticaret ve sanayi odamız bizlere destek vermektedir. Eğitimlerimiz toplam çok kıymetli 6 öğretim görevlisi tarafından online ve yüz yüze verilecektir. Eğitimlerimiz kalıp çıkarmadan başlayarak her tür şapkanın tasarlanması ve dikilmesini kapsamaktadır. Abiye şapkalar, fötr şapka, keçe şapka yöresel kasketimiz olmak üzere pek çok çeşit şapka eğitimi verilecektir. İlk dersimiz 30 Nisan’da başlayacaktır. Kursumuz temmuz ayında sonlanacaktır. 23 Ağustos 2025 ise 100’ncü yıl etkinliği olarak sergi ve defile ile çalışmalarımız sergilenecektir. Ders programı whatsapp grubundan paylaşılacaktır. Haftada üç gün, günde 3,5-4 saat olmak üzere sabah ve öğleden sonra olacaktır. Çalışmalarda gerekle olan malzemeler derslerde öğretmelerimiz tarafından bildirilecektir” dedi.

‘Aramızda Bulunmayanlar Zoom Üzerinden Katılacaklardır’

Ders verecek hocalara ve alanlarına değinen KGK Başkanı Yüksek Mimar Halime Nilgül Şener; “Eğitimde görev alan çok kıymetli öğretmenlerimiz, Sayın Doç. Dr. Lale Özmen tüm eğitim boyunca her türlü kalıp çıkarma ve dikiminde. Sayın Melis Özaktaş Abiye şapka eğitimi. Sayın Reyhan Şahin Şapka tasarımı genel prensipleri. Sayın Pınar Aslan Keçe şapka ve gelin kepi yapımı. Sayın Aslıhan Bekar, Geleneksel Kastamonu Kasketi yapımı. Sayın Songül Turhan kalıp çıkarma, dikiş teknikleri. Öğretmenlerimiz sırayla kendilerini tanıtacaklardır. Aramızda bulunmayanlar zoom üzerinden katılacaklardır. Eğitme çok gönüllü yazılan bizi yüreklendiren siz kıymetli öğrencilerimize çok teşekkür ederiz. Hepimize kolay gelsin, başarılar dilerim” şeklinde konuştu. 

Manevi Değer Kadınlara Ekmek Kapısı Olacak

Manevi Değer Kadınlara Ekmek Kapısı Olacak

Manevi Değer Kadınlara Ekmek Kapısı Olacak

 

Bakmadan Geçme