Merkez Konsey Başkanı Eroğlu: 'Veteriner Hekimler, Arzu Edilen Seviyede Olmalılar'
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Kastamonu'da veteriner hekimlerle bir araya gelerek, meslek kanunuyla birlikte veteriner hekimlerin arzu edilen seviyeye getirilmesi gerektiğini söyledi.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Kastamonu’da veteriner hekimlerle bir araya gelerek, meslek kanunuyla birlikte veteriner hekimlerin arzu edilen seviyeye getirilmesi gerektiğini söyledi.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Kastamonu’yu ziyaret etti. İlk olarak Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünü ziyaret eden Eroğlu, burada İl Müdürü Ahmet Kılıç ile görüştü. Ardından Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda hem kurumda hem de serbest çalışan veteriner hekimlerle bir araya gelen Eroğlu, veteriner hekimlerin istek ve taleplerini dinleyerek, sorularını yanıtladı.
‘Tek Sağlık Kurulunun Kurulması Ülkemiz İçin Güzel Bir Gelişme Oldu’
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, “Bizler, veteriner hekimler olarak gıda arz güvenliği kurumuyla birlikte çalışıyoruz. Gıda arz güvenliğinin amacı da, Türkiye’nin sürekli gıda arz talebinin karşılanması, bunun yanı sıra ihtiyaçlarının tespit edilmesi, bunlar için bilimsel ve teknolojik çözümler, üçüncü aşamada da çözümler için uygulanması gereken acil politikalardır. Üç aşamalı bir amacımız vardı. 15 farklı meslek guruplarının bir araya gelmesiyle oluşturuldu. Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak bizlerde bu gurupta yer aldık. Gıda arz güvenliği konusunda Türkiye’de acilen uygulanması gereken 25 politika belirledik. Bunlarda gıda arz güvenliğinde kabul edildi ve bunlar Cumhurbaşkanına arz edildi. Bu belirlenen 25 acil uygulanması gereken politikalar içerisinde Türk Veteriner Hekimler Birliğine 8 tanesi aittir. Sağlıklı beslenme, çevre, Tek Sağlık gibi konular bulunuyor. Tek Sağlığın ülkemizde hayata geçirilmesi için kurul üyelerimizin yoğun çalışmaları bulunuyor. Dünyada Amerika, Çin, Avustralya, Almanya, Fransa gibi ülkelerde uygulanan hastalık koruma ve kontrol merkezleri kuruluyor. Buralarda tek sağlık icra ediliyor. Pandemi döneminde bir kovid merkezi kurulması gündeme geliyor. Hasta Kontrol İzleme Merkezini Sağlık Bakanlığından Cumhurbaşkanlığına bağlıyorlar. Bunun çalışması yapıldı ve bizler, bunu da arz ettik Bilim ve Teknoloji Kuruluna. Bu çalışmaları tamamlayıp sunduk. Tek Sağlık, Türkiye’de bu şekilde icra edilmesi gerekiyor. Aksi taktirde sadece sözde kalıyor. Tek Sağlık konusunu gündeme getiren asıl konu ise Türkiye’de veteriner hekimlerdir. Veteriner hekimlerin bu tür konulara yaklaşımları her zaman farklı olmuştur ama Dünya’da Tek Sağlık kavramı ilk defa 2007 yılında Amerika Veteriner Hekimler Birliğiyle Amerika Tabipler Birliği, 2009 yılında da Türkiye’de Türkiye Tabipler Birliği ile Türkiye Veteriner Hekimler Birliğince gündeme getirildi. Biz, bu tarihten itibaren çalışmalarımızı bu şekilde gerçekleştiriyoruz. Bu gelişmeler neticesinde de birkaç ay öncesinde Tek Sağlık Kurulunun kurulması da ülkemiz için güzel bir gelişme oldu. İnşallah hedeflediğimiz noktada biraz zaman zaman canımız sıkılıyor, üzülüyoruz. Veteriner Hekimler, arzu edilen seviyede olmalılar. Bunu karşılıklı olarak tekrar ben Tarım ve Orman Bakanlığında gündeme getirdim. Çünkü bizlerin sorunlarının yüzde 90 muhatabı, Tarım ve Orman Bakanlığıdır. Bu açıdan olumlu bir diyalog içerisinde devam ediyoruz. Türk Veteriner Hekimleri Birliği talep makamıdır, Tarım ve Orman Bakanlığı da talimat makamıdır. Bizlerde hem talimat hem de talep makamında çalışmanın şahsen avantajını yaşıyoruz. İnşallah bu taleplerimizde makul bir seviyede karşılanır” dedi.
‘Veteriner Hekimlerle Olan İletişimimiz Çok Kuvvetli’
Ankara’da olsun Kastamonu’da olsun yoğun bir tempo içerisinde çalıştıklarını söyleyen Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Bekir Yücel Tanrıkulu ise, “Bir meslektaş olarak Ankara olsun Kastamonu olsun taşradaki işlerimiz yoğun. Mesleki olarak üstesinden gelemeyeceğimiz şükürler olsun olumsuz bir durumda yok. Her işin içinden çıkabilecek kapasiteye, bilgi ve birikime sahip bir tecrübemiz bulunuyor. İletişimimiz çok kuvvetli, bir veteriner hekim kurumda çalışan olsun serbest çalışan olsun iletişimimiz gerçekten çok kuvvetli. İnşallah bunu da daha ileriye taşıyabiliriz. Ardından bizim üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir şey olmayacaktır” şeklinde konuştu.
Ziyarette Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hacı İbrahim Maşalacı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi İkinci Başkanı Önder Alkan, Genel Sekreter Prof. Dr. Hüsamettin Ekici ile veteriner hekimler yer aldı.