• Haberler
  • Kültür
  • Nekbe'nin 76'ncı Yıldönümünde Anma Etkinliği Düzenlendi

Nekbe'nin 76'ncı Yıldönümünde Anma Etkinliği Düzenlendi

Kastamonu Üniversitesi'nde, Filistin nüfusunun 1948'de zorunlu göçe tabi tutulması, İsrail'in Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesinin yıldönümü olan ve büyük felaket olarak adlandırılan Nekbe'nin 76'ncı yıldönümünde Uluslararası Öğrenci Topluluğu adına Filistinli öğrencileri tarafından anma etkinliği düzenlendi.

Programa Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ömer Küçük ve Prof. Dr. Mehmet Atalan ile Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Mehmet Sena Aygül, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.Nekbe'nin 76'ncı Yıldönümünde Anma Etkinliği Düzenlendi

Anma etkinliğinin açılışında konuşan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencileri Saja Eshtaya ve Farah Ali Hassan, İsrail'in Filistin'de gerçekleştirdiği ihlal ve katliamların, 14 Mayıs 1948'de Filistin topraklarında işgal devletinin kuruluşunu ilan etmesiyle daha da şiddetlendiğini belirtti. Bu tarihin, Filistinliler için "en-Nakba" olarak adlandırılan büyük bir felaketi simgelediğini ifade etti. Nekbe'nin, 500'den fazla köyün İsrail tarafından yerle bir edilmesi ve 800 bin Filistinlinin kitlesel göçüyle sonuçlanan bir olay olarak tarihlerde yer aldığını vurgulayan öğrenciler, 15 Mayıs tarihinin Nekbe'nin yıldönümü olarak anıldığını ve dünya genelinde milyonlarca kişinin Filistin halkına destek olmak için bir araya geldiğini belirtti.

‘Onların Direniş ve Umut Dolu Hikâyelerini Hatırlıyoruz’

Uluslararası Öğrenci Topluluğu Filistin Temsilcisi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğrencisi Malik Qnebe ise, “Bugün Nekbe’nin yıldönümünde sürgün edilenlerin acılarını ve kayıplarını anıyor, onların direniş ve umut dolu hikâyelerini hatırlıyoruz. Ancak unutmamalıyız ki Nekbe sadece geçmişte kalan bir olay değil, hala devam etmekte olan bir gerçektir. Filistin halkı, hala kendi topraklarında özgürce yaşama hakkını aramaktadır” dedi.

Filistin halkının yanında olmanın, onların sesini duyurmanın ve destek olmanın önemli olduğunu vurgulayan Qnebe, “Onların mücadelesi, sadece kendi hakları için değil, tüm insanlık için bir mücadeledir. Barış, adalet ve özgürlük için verilen mücadele önemlidir ve bizler de gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakma umuduyla hareket etmeye devam edeceğiz. Bugün, geçmişi anmakla kalmıyor, aynı zamanda geleceğe dair umutlarımızı ve kararlılığımızı da ifade ediyoruz” şeklinde konuştu. 

Bakmadan Geçme