Öğrencinin El Emeği Sergilendi

Kastamonu'da, 2023-2024 eğitim-öğretim döneminde Gençlik ve Spor Bakanlığı yurtlarında açılan kurslardan elde edilen ürünler, Saray Hamamı Sergi Salonu'nda 'Öğrencinin El Emeği' adlı sergi ile vatandaşların beğenisine sunuldu.

Sergiye Vali Yardımcısı Çetin Kılınç, Kastamonu Gençlik ve Spor İl Müdürü Reşat Asrak ve çok sayıda davetli katıldı.

Sergi hakkında konuşan Vali Yardımcısı Çetin Kılınç; “Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzün yurtlarında kalan yükseköğrenim gören öğrencilerinin boş zamanlarını değerlendirme anlamında Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz bünyesinde açılan kurslarımızda yapılan el emeği ürünlerinden oluşan sergiyi ziyaret ettik. Hakikaten hepsi çok güzel çalışma, başarılı olmuş. Gençlerimizin hem kendilerini geliştirmeleri açısından hem boş vakitlerini bu şekilde verimli değerlendirmeleri anlamında hem de üretebilme adına ortaya konulmuş olan bu çalışmaları doğrusu bizlerde çok önemsiyoruz. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Bundan sonrasında da bu ve buna benzer çalışmaların bizler her zaman destekçisi olacağız, bu çalışmaların devam etmesini dilerim” dedi.Öğrencinin El Emeği Sergilendi

‘İlimizde Yaygın Bir Şekilde Öğrencilerimiz Buna Rağbet Ediyorlar’

Öğrencilerin çalışmaları hakkında konuşan Gençlik ve Spor İl Müdürü Reşat Asrak; “Kastamonu Üniversitesi'nde okuyan Gençlik Spor Bakanlığı yurtlarımızda kalan öğrencilerimizin boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla açtığımız kurslarımıza resim, ebru, yağlı boya, filografi, geri dönüşüm gibi birçok alanda açılan kurslarımıza, kursiyerlerimizin öncülüğünde birçok öğrencimiz katıldı. Kastamonu genelindeki yurtlarda kalan öğrencilerimize toplamda 350 faaliyette 13 bin öğrencimiz bu faaliyetlere katıldı. El sanatları alanında yaptığımız sergimizin bugün burada açılışını yaptık ve geniş bir katılımla öğrencilerimizin eserlerini bugün burada sergiledik. Öğrencilerimiz üniversitede okumak için geldiklerinde kredi yurtları onların bir evi konumunda oluyor. Gerek oradaki idarecilerimiz, yurt yönetim memurlarımız, eğitimcilerimiz ve EYS kapsamında açtığımız kurslarla öğrencilerimizi kötü alışkanlıklardan korumak, vakitlerini değerlendirebilmek, el sanatları alanında onları geliştirebilmek amacıyla açtığımız bu kurslara geniş bir katılım oluyor. Gençlerimizi hayata hazırlamak, onların boş zamanlarını değerlendirmek noktasında çok güzel faaliyetler oluyor. İlimizde de yaygın bir şekilde öğrencilerimiz buna rağbet ediyorlar. Ben katılan öğrencilerimize, emek veren usta öğreticilerimize ve tüm yönetim kadrosundaki arkadaşlarımıza, yurt yönetim memurlarımıza, yurt müdürlerimize ve emek verenlere çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.Öğrencinin El Emeği Sergilendi

‘Kullanılmayan Atık Maddeleri Kullanılır Hale Getirdik’

Sergi hakkında detaylı bilgilere yer veren usta öğretici Memnune Kabakçı; “Bu yıl ilk defa gençlik merkezimizde görev aldım. Bu yüzden çok mutluyum. Öğrenciler ilk etapta burada yaptığımız eserlerden hiç birini yapmayı bilmiyorlardı. Hoş sohbet eşliğinde bunları ev ortamı sunarak bu sıcaklığı kurarak geri dönüşümde ürünlerimiz burada sokaktan topladığımız malzemelerle, hediye paketleri, panch işleri, çantalarımız, keçe aksesuarı, yüzüncü yıla ithafen pano hazırladık. Bizim alanımız genişti. Seçenek çoktu. Yaptığımız ürünleri beğendik çok güzel paylaşımlarımız oldu. Öğrencileri hayata dair hazırlamak istedik. Bu çok önemli bizim için. Bakın iğne, şiş, tığ kullanarak hayata hazırlamak ve kendi becerileriyle harmanlamak istedik. Zaten bu sanatlar bize çok geçmişten geliyor. Küçükken büyüklerimiz örgü örerdi. Bir dikiş, örgü deyip geçmeyin. Söküğünü dikmek, üretmek onları geleceğe hazırlamak ve bunları öğretmek amacımızdı. Bu bağlamda güzel ürünler yaptık. Geri dönüşüm şuan da çokta ihtiyacımız olan bir şey. Eski kotlardan çantalar, önlükler yaptık. Değişik materyaller bularak poşet ve hediye kutuları hazırladık. Çok eskilerden bilirsiniz kırk yamak seccadeler vardır. Bunlar çok önemli büyüklerimizden kalma. Birçok kişinin evinde hala vardır. Biz bu eserleri ortaya çıkarmaya çalıştık. Kullanılmayan atık maddeleri kullanılır hale getirdik. Çağımızda yüzyılda olması gereken bir şey. Biz eserlerimizi bu şekilde tamamlamaya çalıştık. Tüm vatandaşların önem vermesi gereken bir konu” dedi.

‘Şu Anda 80 Civarında Eserimizi Sergiliyoruz’

Resim sergisi hakkında duygu ve düşüncelerini paylaşan Resim öğretmeni Gizem Yılmaz; “8 aydır resim öğretmenliği yapıyorum. Kurslarımızda öğrencilerimiz, boş vakit buldukları zaman yağlı boya çalışmaları ile tablolar yapıyor. 4 tane yurtta da resim kursu veriyoruz. Aktif olarak 60 civarında öğrencim bulunuyor. Ekstra çıkan tablolarımızda var ama şu anda 80 civarında eserimizi sergiliyoruz. Hepsi yağlı boya üzerine, soyutlama, sanat gibi çalışmalarımız oldu. Yağlı boyayı resimler üzerinden yaptık. Gerçekçi tablolar yaptık. Amacımız öğrencilerimizin boş zamanlarında kendilerini rahatlatmaları, hobi amaçlı el becerisi edinmelerini sağlamak. Resim, müzik, ebru sanatı gibi dallarda öğrencilerimizin kendilerini geliştirmelerini sağlamak. Öğrencilere bir şeyler öğretmek çok önemli ve çok kıymetli. 5-6 yıldır bu işin içerisinde bulunuyoruz. Kendime yakın görüyorum öğrencilerimizi, kız kardeşlerim gibiler. O yüzden çok mutluyum, beni de ablaları gibi görüyorlar. İyi ki bu mesleğin içerisindeyim” ifadelerini kullandı.

‘El Sanatlarımızı Gelecek Nesillere Aktarmak İçin Kurslar Veriyoruz’

El sanatları usta öğreticisi Emine Bekiroğlu; “Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün Kredi Yurtlar Kurumunda açmış olduğu el sanatları atölyelerinde üniversitede okuyan gençlere kurslar verdiklerini belirterek, “Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarımız olan taş baskıyı gelecek nesillere en güzel şekilde aktarmak için kurslar veriyoruz. Hem kursların öğrencilerimize motivasyonları noktasında çok faydası oluyor hem kötü alışkanlıklardan uzak kalmaları için faydası oluyor ayrıca ileriye yönelik el sanatını kendileri de bir sonraki nesle aktarmak için bu konuda bilgi ve beceri sahibi oluyorlar. Bu konuda Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüze bu fırsatı öğrencilerimize tanıdıkları için teşekkür ediyoruz” dedi.

‘Atılmış Ürünlerle Geri Dönüşüm Ürünleri Yaptık’

Sergide emeği geçen öğrenci Edanur Algan ise; “Kastamonu Üniversitesi biyoloji bölümü son sınıf öğrencisiyim. Arta kalan zamanlarımda da bu kursa gelerek el işi yaptım. Görmüş olduğunuz ürünü de kravatlardan birleştirdim ve dikiş makinesi ile diktim. Hüma Hatun KYK kız yurdunda el sanatları kursumuz var. Böyle atılmış ürünlerle geri dönüşüm ürünleri yaptık. Kravatlar da orada duruyordu, ben de hepsini aldım ve böyle yaptım. Birleştirdim ve çanta oldu” dedi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme