'Önce Çocuk' projesi yaraları saracak

Genç Yaşamın Sesleri Derneği'nin İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen 'Önce Çocuk' projesi protokolünün imza töreni Vali Avni Çakır'ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

'Önce Çocuk' projesi yaraları saracak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Genç Yaşamın Sesleri Derneği’nin İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Önce Çocuk” projesi protokolünün imza töreni Kastamonu Valisi Avni Çakır’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Valilik makamında düzenlenen imza törenine İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Yavuz Selim Şimşek, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü Şefi Pınar Başbilen, Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi Uzmanı Şenol Karabaltaoğlu ve Genç Yaşamın Sesleri Derneği Başkanı Mehmet Şanlı katıldı.

Projeyle Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremler sonrası ilimize gelen depremzede çocuk ve gençlerin, gönüllü öğretmenler vasıtasıyla akademik, sosyal, eğitsel ve psikolojik olarak etkinlik ve geziler düzenlenerek psikolojik travmaların giderilmesi hedefleniyor.

“ÇOCUKLARIN YANINDA OLDUĞUMUZU HİSSETTİRMEK TEMEL AMACIMIZ”

Vali Avni Çakır, güzel bir proje kapsamında bir araya gelindiğini belirterek; “Projemizin ismi ‘Önce Çocuk’ malumlarınız olduğu üzere 6 Şubat’ta yaşamış olduğumuz ve 11 ilimizi ağır bir şekilde etkileyen deprem felaketi sonrasında da oradaki vatandaşlarımızın bir kısmı diğer illere tahliye edilmişti. Çünkü oradaki şartları sizler de zaten bir kısmınız yerinde de gördünüz, süreci takip ettiniz. Vatandaşlarımız diğer illere taşındı. Bir kısmı kalıcı, bir kısmı geçici amaçlı olarak buralara yerleştiler. İlimize de bu kapsamda afetin ilk günlerinde bu tahliyeler gerçekleştiğinde 800 civarında yurtlarımızda olmak üzere 4 binin üzerinde vatandaşımız gelmişti. Tabii zamanla bölgedeki şartların yavaş yavaş iyileşmeye başlaması ya da insanların artık başka şehirlere gitmesi, geri dönmesi, farklı sebeplerle yavaş yavaş bırakanlar ile azalmaya başlamakla beraber 3 bin civarında vatandaşımız hala bölgemizde. Özellikle konutlarda ikametleri bir şekilde sürdürüyorlar. Tabii bu ailenin birçoğu da çocuklu aileler hal böyle olunca depremin en büyük mağdurlarından bir tanesi de bu çocuklarımız, gençlerimiz oldu. Genç Yaşamın Sesleri Derneği’nin bu projesiyle hem afetten etkilenen çocuklarımız hem gençlerimizin akademik, sosyal, içsel ve psikolojik olarak desteklenmesi ve gönüllü öğretmeni tarafından da bu hedef kitleye sanatsal eğitimsel temelli beceri etkinlikler ve geziler düzenleyerek toplum olarak, millet olarak, Kastamonu olarak onların yanında olduğumuzu hissettirmek bu projedeki temel amacımız. Bu projedeki iş birliği kuruluşumuz Milli Eğitim Müdürlüğümüz. 121 bin 350 TL bütçesi olan projeyle de inşallah çocuklarımıza özellikle önümüzdeki yaz döneminde onları her bakımdan eğitecek, eğlendirecek onların kaynaşmalarını, hayata bağlanmalarını morallerin yükselmesine vesile olacak aktiviteleri inşallah sırasıyla yapacağız. Bu projenin hayata geçmesindeki emeklerinden dolayı Mehmet Bey’e, Şenol Bey’e ayrıca her zaman için sivil toplum kuruluşlarımızın bu tür projelerine samimi destek veren müdürümüze çok teşekkür ediyorum. İnşallah bir daha böyle bir afet yaşamayız. Bu tür projeleri biraz daha böyle moral motivasyon anlamında belli bir şarta bağlı olmaksızın daha geniş anlarda da keyifli bir şekilde yaparız. Allah bir daha ülkemize, milletimize böyle afetler yaşatmasın” dedi.

“PROJEYİ ÇOK ÖNEMSİYORUM”

Gaziantep’in İslahiye ilçesinde yaklaşık 5 hafta boyunca koordinatör vali olarak görev yaptığını anlatan Çakır; “Sürekli orada köylülerimizle, vatandaşlarımızla, gençlerimizle, öğrencilerimizle de beraber olmaya gayret ettik ve oradaki tespitlerimiz, ilimize gelen afetzede vatandaşlarımızla yapmış olduğumuz görüşmelerdeki tespitimiz, özellikle çocukların bu afetten psikolojik olarak çok aşırı etkilendiğini gördük. Çocuklar o kadar etkilenmişler ki afetten, okula, katlı binaya girmek istemiyorlar. İster istemez okulla alakalı bu süreçte bir kesinti olmuş. Burada çocuklarımızın eğitimleri okullarda devam ediyor ama belli bir süre ara verdikleri için ilave katkılar ve kurslar da gerekiyor. Öğretmenlerimizin daha yakın ilgilenmeleri de gerekiyor. Daha önemlisi moral gerekiyor. Onların hafızasındaki bu kötü günleri silmek gerekiyor. Bugün de yurtlarda kalan vatandaşlarımızla Pınarbaşı bölgesine gideceğiz. Zaten şehir turlarını da özellikle yetişkinlerin dikkatlerinin dağılması hem memleketimizi görmesi hem morallerinin yükselmesi için yapıyoruz. O yüzden sahada da gözlemleri olan belli bir sürede geçmişi olan birisi olarak projeyi ben de çok önemsediğimi tekrar ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

“SON ÇOCUĞA KADAR ETKİNLİKLERİMİZİ DEVAM ETTİRMEK İSTİYORUZ”

Genç Yaşamın Sesleri Derneği Başkanı Mehmet Şanlı ise okullarda hedef kitle belirledikten sonra çocuklarla ekip çalışmaları yapılacağını belirterek; “Bu ekip çalışmalarında çocukların ödevlerine gönüllü öğretmenlerimiz tarafından yardımcı olunacak, varsa soruları cevaplandırılacak. Ders anlamında farklı etkinlikler düzenlenecek. Daha sonra ilgi alanlarına göre çocukların resim, drama gibi sanatsal etkinliklerde de yine gönüllü öğretmenler ya da eğiticiler tarafından hafta sonları kurslar açılacak ve bunun yanında bir de spor etkinlikleri olacak. İlk etapta hentbol, basketbol satranç ve fizik kondisyon alanında. Yine hafta sonlarında belirlenecek alanlarda talebe göre çocuklara bu spor etkinlikleri düzenlenecek. İlerleyen günlerde çocuklarla geziler düzenlenecek. İlimizde hem tarihi kültürel mekanlara hem de ilçelerimizdeki doğal güzellikleri görmeleri sağlanacak. Projenin amacı onların eksiklerini tamamlamak ama daha çok onların yanında olduğumuzu, onların yalnız olmadığını hissettirmek ve umutsuzluk duyguları varsa bunları gidermeye çalışmak, onları hayata bağlamak. Burada hedef kitlemiz 700 civarında ama gelen olur, giden olur, ulaşabildiğimiz son çocuğa kadar biz etkinliklerimizi devam ettirmek istiyoruz. Projemizin süresi de zaten bir yıl. Bir yıl zarfında yapabileceğiniz ne varsa gönüllü arkadaşlarımızla birlikte elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
 

Bakmadan Geçme