Radyo Kontrollü Cihaz Kursu Açılıyor

Türk Hava Kurumu (THK) Kastamonu Şube Başkanı Ahmet Şirin, 22-28 Nisan'da açılacak olan Radyo Kontrollü Cihaz Kursu hakkında açıklamalarda bulundu.

THK Şube Başkanı Ahmet Şirin; “Radyo Kontrollü Cihaz Kursları dünyada 1916 yılında Fransa’da başladı. Ardından ise İngiltere ve Amerika takip etti. Türkiye'de Türk Hava Kurumu tarafından uluslararası Havacılık federasyonuna üye olduktan sonra çalışmalar başlatılmıştır. Amatör sportif çalışmalar kapsamında yürütülüyor. Bir tarafında hobi var, uçuşa meraklı, uçuş platformlarını uçurmayı seven, kumanda etmeyi, yönlendirmeyi, tamir etmeyi, yapmayı aparatlarıyla ilgili olarak bu detayları sevenler için bir boyutu var.2’nci tarafı bu alanda kendini geliştirmek isteyen bu eğitimleri alarak, 2’nci kademe bir eğitim daha aldıktan sonra Halk Eğitim Merkezi üzerinden kurs açma imkanları oluyor. Ancak 2’nci kademe eğitimi ilimizde veremiyoruz. İzmir, Eskişehir ve Ankara’da Türk Hava Kurumu Üniversitesi tarafından sertifikalandırılması gerekiyor. Bizim açacağımız kurs 1’inci kademe kurs. Burada da 22, 28 tarihlerini planladık. Çünkü eğitmenlerimiz ilimize genel merkezden geliyor. Dolaysıyla eğitmenlere göre bir tarh belirlemek zorunda kaldık. Sertifikalı uluslararası bir geçerliliği olan sertifikası var Türk Hava Kurumu veriyor bu belgeyi. Türk Hava Kurumunda uluslararası Havacılık federasyonuna 1929 yılından beri üye. Bu anlamda sertifikası uluslararasında geçerli tek kuruluş Türk Hava Kurumu ve Türk Hava Kurumu Üniversitesi” dedi. 

'Farklı Türde Havacılık Etkinliklerini İlimize Getirmek İstiyoruz'

Kurs hakkında detay veren Şirin; “Kendisini geliştirmek isteyen bu kurs eğitimiyle kendisine ekonomik anlamda bir gelir elde etmek isteyen olursa daha sonraki aşamalı kurslara katılmalı. Ankara, Eskişehir’de bu imkanlar mevcut. Ancak biz 1’inci kademe ile başlamak istiyoruz. Türk Hava Kurumu’nun yürütmüş olduğu 11 tane daldan bir tanesi radyo kontrol cihaz kursu. Biz kurum olarak mümkün olduğu kadar çok farklı türde havacılık etkinliklerini ilimize getirmek istiyoruz. Çocuklarımıza yönelik olarak model uçak kursları açtık. Yetişkinlerde de radyo kontrollüyü açıyoruz. Sonrasında da yamaç paraşütü eğitimine geçeceğiz. Kastamonu'ya ne kadar tür getirebilirsek, bütün branşlarla tanıştırarak bir havacılık kültürü oluşturalım istiyoruz. Kastamonu yerli halkı havacılıkla ilgili bir altyapı oluşsun istiyoruz. Açılacak olan kursların kontenjanlarda 28 kişiye kadar yer mevcut.28’i geçerse kursu 2’ ye böleceğiz. Talebi toplamaya başladık. Başvurulara göre hareket edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

'Eğitimler İçin Daday Daha Sakin ve İyi Bir Altyapısı Var'

Ayrıca başvuru talebine göre akşam ve sabah kursları açabileceklerini söyleyen THK Kastamonu Şube Başkanı Ahmet Şirin; “Üniversite gençliği noktasında birinci ve ikinci öğretim, gündüz çalışan ancak akşam katılım sağlayacak vatandaşların böyle bir talebi olursa teori eğitimleri için akşam kursu hafta sonu ise pratik eğitimlerini yapabiliriz. Böylece gündüz çalışan bireylere bir hareket alnı sağlamış olacağız. Pratik eğitimlerde gündüz gözüyle uçakları uçurtmaları gerekiyor. Ellerinde bir kumanda olacak ve gece uçurtma şansları pek mümkün değil o yüzden hafta sonları pratik eğitim vereceğiz gececi katılımcılar için. Tabi böyle bir talep olursa. Teori eğitimlerini Kastamonu Merkezde, radyo kontrollü cihazlar uçurmak için geniş ve düz alanlara ihtiyaç olduğu için Daday ilçemizi düşünüyoruz. Kursiyerlerimiz için servis kaldıracağız uygulamalı eğitim için. Hava alanı çevresi 6, 8 kilometreye yanaşamıyoruz. Çünkü uçuşlarda risk oluşturuyor bu tür cihazlar. Dron eğitimlerini mümkün olduğu kadar Hava Alanından uzak yerlerde yapacağız. Güvenlik açısından çalışmalar bunu gerektiriyor. Eğitimler için Daday daha sakin ve iyi bir altyapısı var. Konum olarak merkeze uzak, güvenlik anlamında kimseye risk oluşturmadığı için şu an ki planlarımızda teori derslerini burada uygulamalı dersleri Daday’da vereceğiz. Servislerle giderek uçuşları sağlayacağız şimdilik plan bu şekilde. Bu kurslarda 18 yaş üstü gençlere ve yetişkinlere hitap ediyoruz. İleri yaş sınırımız yok. Açtığımız kursların temel amacı hobi sonuçta 60, 70 yaştaki insanların bile katılabileceği bir alan” ifadelerini kullandı. 

'Sosyal Medyada Kurs Başvurusu İçin İrtibat Numaramız Var'

Kursa katılım için ufak bir ödeme olduğunu belirten THK Şube Başkanı Ahmet Şirin; “Kendisini bu alanda geliştirip ekonomik olarak bir gelir halini oluşturmak isteyenler bu kurslardan sonra eğitici eğitimleri almaları gerekiyor. İlerde çok fazla katılım ve talep olursa eğitici eğitimleri için Türk Hava Kurumu Genel Merkezi’nde talep oluşturarak Kastamonu için böyle bir hizmet sağlarız. İl dışından eğitmenler geldiği için kurs başvurusunda belirli bir ücret talebi var. Çünkü eğitmenlerin il dışından gelmesi günlük konaklama gibi masrafları karşılamak için bir bütçe gerekiyor. Kurumsal anlamda bir kar elde etmiyoruz. Sadece eğitmenlerin maliyetlerini genel merkeze ödememiz gerekiyor. İşleyiş süreçleri böyle. Prosedür böyle olduğu için bu şekilde hareket ediyoruz. Şimdilik istediğimiz limit 2 bin TL. Başvurular için sosyal medya hesaplarımızdan duyuru yaptık. Sosyal medyada irtibat telefonlarımız var, saymanımız başvuru işlemlerini organize ediyor. Bir liste üzerinden WhatsApp grubu oluşturuluyor” şeklinde konuştu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme