• Haberler
  • Genel
  • Rektör Topal: 'Afetler Karşısında Dayanışmamız En Büyük Gücümüzdür'

Rektör Topal: 'Afetler Karşısında Dayanışmamız En Büyük Gücümüzdür'

Kastamonu Üniversitesi, 6 Şubat Depremleri Sonrası Toplumsal Dayanışma ve Proje Tabanlı İşbirlikleriyle başlattığı süreci çözüm odaklı çalışmalarla sürdürüyor.

Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen iki büyük depremle birlikte toplam 11 ilde büyük yıkım yaşandı. Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Elazığ, Malatya ve Hatay’da ilki 7,7 ikincisi 7,6 büyüklüğündeki deprem, yüzyılın felaketi olarak akıllara kazındı.

‘6 Şubat 2023 Depremlerinde Yitirdiklerimiz’

6 Şubat depremlerinde vefat eden öğrencilerini sıralayan Kastamonu Üniversitesi; “6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremin birinci yıl dönümde Kastamonu Üniversitesi olarak depremde kaybettiğimiz öğrencilerimiz; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Öğrencisi Neslihan Güneş, Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü Öğrencisi Mehmet Kar, Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü Öğrencisi Büşra Özbek, İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğrencisi Furkan Özçel, Cide Rıfat Ilgaz Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Öğrencisi Emre Aladağ ve Eğitim Fakültesi Resim- İş Öğretmenliği Bölümü Öğrencisi Berfin Ün’ü rahmet ve minnetle anıyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘Dayanışma İçinde Olmak En Büyük Gücümüzdür’

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanılan depremin birinci yıl dönümünde kaybettiğimiz öğrencileri ve vatandaşları rahmetle anarak, tüm depremzedelere Allah'tan sabır diledi. Kastamonu Üniversitesi olarak, depremin vurduğu 11 ildeki yıkımın ardından, acıları paylaşmak ve destek olmak adına kararlılıkla hareket ettiklerini dile getiren Rektör Topal; “Unutulmamalıdır ki, afetler karşısında toplum olarak birlikte hareket etmek, dayanışma içinde olmak en büyük gücümüzdür” dedi.

Kastamonu Üniversitesi’nin Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Kurulu'nda yer alarak, depremin yaralarının sarılması ve gelecekte atılacak adımların belirlenmesinde önemli bir rol üstlendiğini belirten Rektör Topal, ayrıca projelerimizle deprem sonrası toplumun ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretmeye çalıştıklarını ifade etti. Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal “Bu zorlu süreçte Üniversitemizde yürütülen çeşitli projelerle, depremzedelerin adaptasyon sürecine katkıda bulunmaya çalıştık” diyerek toplumsal dayanışmanın önemine vurgu yaptı.

Afetlere Hazırlıkta KÜ’den Ulusal Düzeyde Katkı

Kastamonu Üniversitesi öğrencileri, akademisyenleri ve yönetimiyle birlikte, felaketin etkilediği bölgelere yönelik yardım ve destek çalışmalarını kararlılıkla sürdürerek projelerle farkındalık oluşturmaya çalıştı. Kastamonu Üniversitesi, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Bilim Kurulunda da yer alarak depremin yaralarının sarılması ve sonrasında atılacak adımlarla ilgili stratejilerin belirlenmesinde önemli rol oynadı. Bu kurulda özellikle Altyapı Çalışmaları konusunda çalışmalar yürüten Prof. Dr. Kasım Yenigün, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde Mustafa Kumral, Naci Görür, Doğan Kalafat ve Süleyman Basa gibi isimlerle Haber7 yayınında açıklamalarda bulundu. 6 Şubat 2023 depremlerinde yaşanan sorunları anlatan Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Kurul Üyesi Prof. Dr. Kasım Yenigün ‘ulaşım ve altyapı’ sorununa değinerek “Altyapının depremde ne kadar önemli olduğunu gördük ve tekrar hatırlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Deprem Bölgesinde Kastamonu Üniversitesi

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçesi olan depremlerden etkilenen bölgelerimize ülkemizin ve dünyanın dört bir yanından arama-kurtarma ve yardım seferberliği faaliyetleri gerçekleştirildi. Kastamonu Üniversitesi de bu seferberliğe ortak olarak, akademik personelimiz, idari personelimiz ve öğrencilerimizden oluşan gönüllü ekibi yardım malzemeleriyle birlikte deprem bölgesine destek amacıyla gönderdi.

Kastamonu Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı ekibi ile Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hasbi Yaprak, Prof. Dr. Mahmut Bilgehan, Doç. Dr. Selçuk Memiş ve Dr. Öğr. Üyesi Adem Ahıskalı gönüllü olarak deprem bölgesinde hasar tespiti ve yapı kontrolü çalışmalarına katıldılar. Bunlara ilaveten, Kastamonu ve civarında da deprem öncelikli olmak üzere diğer afetlere hazırlıklı olmak, tespit ve analizler yapabilmek amacıyla İnşaat Mühendisliği Bölümünün akademik ve teknik altyapısının geliştirilmesi yönünde de önemli adımlar atılıyor.

Depremzedeler İçin Adaptasyon Sürecinde Kastamonu Üniversitesi

Kastamonu Üniversitesi öğrencileri ve Kızılay gönülleri tarafından, Kastamonu'da bulunan depremzede çocukların yaşadığı travmaların üstesinden gelmek ve onların güvenli bir ortamda vakit geçirmelerini sağlamak için birçok gönüllü çalışma yürütüldü.

Kahramanmaraş merkez üssü olan ve binlerce insanın evinden olduğu felakette zarar gören ve şehrimize gelen depremzedelere Rektörlüğümüz öncülüğünde ayni yardım kampanyası başlatıldı. Üniversite olarak deprem bölgesinde zarar gören ve ilimizde ikamet edecek vatandaşlarımızın yeni yaşama başlamaları için destek olmayı amaçlayan kampanyada; depremzedelerin ihtiyaçları doğrultusunda ayni yardımlar yapıldı.

KÜ’nün Deprem İle İlgili Projeleri

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı koordinesinde planlanarak gerçekleştirilen, Doç. Dr. E. Nihal Lindberg’in yürütücü olduğu “Depremden Etkilenen Çocuk ve Gençlerin Bireysel ve Grup Temelli Eğitsel Destek Çalışmaları Yoluyla Akademik ve Sosyo-Duygusal Kapasitelerinin Geliştirilmesi” adlı Projede, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem felaketi sonrası Kastamonu iline aileleri ile gelen 4-17 yaş aralığında ve eğitim çağında olan çocuk ve gençlerin akademik ve sosyo-duygusal kapasitelerinin, okul ve okul dışı akademik ve sosyokültürel çalışmalar yoluyla geliştirilmesi amaçlandı.

Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı Öğretim Elemanı Dr. Öğr. Üyesi Gülşen Ulaş Karaahmetoğlu’nun yürütücülüğünü yaptığı "Deprem Sonrası Lohusa Annelerimizin İhtiyaç Analizlerinin Yapılması" başlıklı proje ise “TÜBİTAK 1002-B Acil Destek Modülü” kapsamında kabul edilerek, destek almaya hak kazandı.

Proje yürütücülüğünü Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Tekin’in yapmış olduğu ve TÜBİTAK BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Destekleme Programı tarafından desteklenen “Deprem Gerçeği Özelinde Afetlere Sosyolojik ve Psikolojik Açıdan Hazırbulunuşluk” eğitimi ile farklı üniversitelerden katılım gösteren katılımcıların afetler konusunda sosyolojik ve psikolojik bağlamı dikkate alan hususlar konusunda farkındalıklarının artırılması sağlandı. Etkinlik, başta deprem olmak üzere ülkemizin doğa kaynaklı afetlere hem sosyolojik hem de psikolojik açıdan hazırbulunuşluğu ile ilgili farkındalığın oluşturulmasına yönelik gerçekleştirildi.

TÜBİTAK 2237- A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği kapsamında desteklenen ve proje yürütücülüğünü Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahadır Çağrı Bayram’ın yaptığı "Ahşap Yapılar, Deprem ve Sürdürülebilirlik" başlıklı proje ise ülkemiz gerçeklerinden biri olan deprem ile ilgili bilimsel bir farkındalık oluşturmak ve depreme karşı alınabilecek tedbirler kapsamında ahşabın ve ahşap yapıların tercih edilebilirliğini rasyonel bir bakış açısıyla ortaya koymayı amaçladı. Bunun yanında, “sürdürülebilirlik” yaklaşımını katılımcılara aktararak, ahşabın ve ahşap yapıların sürdürülebilirlikte neden önemli olduğunun irdelenmesi; ekonomik, ekolojik ve sosyal nitelik bakımından ne gibi avantaj/katkılar sağlayabileceğinin gösterilmesi ve ahşap yapıların nasıl daha sürdürülebilir kılınabileceğinin ortaya konulması projenin hedefleri arasında yer aldı.

Yürütücülüğünü Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mahmut Bilgehan’ın yaptığı “6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremlerinden Alınan Dersler ve Ülkemizin Yeni Depremlere Hazırlık Durumu” başlıklı TÜBİTAK 2237-A proje; 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinin yapılarda oluşturduğu hasarın nedenlerini irdelemek; ilgili depremlerde hasar almayan yapılarda nelerin doğru yapıldığını katılımcılar ile paylaşmak; depremde hasar görmüş yapıların onarımı ve güçlendirilmesi konusunda bilgiler sunmak; meydana gelen depremlerden elde edilen dersler ışığında ülkemizin depreme ne kadar hazır olduğu ve bunun için nelerin yapılması gerektiği konusunda katılımcıları bilgilendirmek; deprem ile mücadele konusunda deprem bilinci ve bilgisi yüksek araştırmacıların ve bireylerin yetişmesine ve Türkiye’de deprem bilincinin artmasına katkı sunmak amacıyla gerçekleşti.

TÜBİTAK 2237-A Programı "Deprem Özel Çağrısı" Kapsamında kabul edilen Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Emre Birinci'nin yürütücülüğünü yaptığı "Ahşap Yapılar ve Deprem" adlı projede ile deprem bilinci temelinde ahşap yapıların depreme dayanıklılığı, yatay mimari anlayışı, ahşap yapının tasarımı ve inşaatı konularında bilgi birikiminin artırılması ve ahşap yapılara talebin arttırılması hedeflendi.

Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Alperen Kaymakcı'nın yürütücülüğünü üstlendiği "Deprem ve Yeşil Yapılar" adlı proje ise yeşil yapılarda ahşap kullanımının küresel iklim değişikliğine katkısını ve sürdürülebilir ormancılık uygulamalarını ele aldı. 

Bakmadan Geçme