Rektör Topal, İhtisaslaşma Toplantısı'na Katıldı

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Toplantısı'na katıldı.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ile birlikte Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, 10 Bitlis Eren Üniversitesi ev sahipliğinde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın başkanlığında gerçekleşen Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Toplantısı’na katıldı.

Toplantıya; YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, ihtisas üniversitesi rektörleri ve rektör yardımcıları, STK temsilcileri ve akademisyenler iştirak etti. Toplantının açılış konuşmasını Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş yaptı.

‘Üniversitelerin Bölgesel Kalkınmadaki Rolü Büyük Önem Taşımaktadır’

Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, 6 ay önce dahil oldukları programın, YÖK Başkanlığı öncülüğünde, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirildiğini belirtti. Programla üniversitelerin bulundukları bölgelere olan katkılarını artırmanın ve belirli alanlarda ihtisaslaşmalarını teşvik etmenin amaçlandığını dile getiren Elmastaş, "Küreselleşme, uluslararası ilişki ve politikaların temelini oluşturan kavramlardan biri haline gelmiştir. Bu bağlamda Türkiye gibi hızla gelişen ülkeler, küreselleşmenin yanı sıra bölgesel bağları güçlendirmeyi ve kalkınmayı desteklemeyi önemsemektedirler. Üniversitelerin bölgesel kalkınmadaki rolü büyük önem taşımaktadır" dedi.

Açılış konuşmasının ardından konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yükseköğretimde çeşitliliğinin artırılması hedefi doğrultusunda, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesini 25 üniversiteyle başarıyla yürüttüklerini belirterek, bu proje ile  üniversitelerin bulundukları bölgelerin ihtiyaçları, sahip oldukları potansiyel ve kapasiteyi göz önüne alarak bölgesel kalkınmanın sağlanmasında öncü, yönlendirici ve aktif bir rol oynamalarını hedeflediklerini ifade etti.

Yükseköğretim Kurulu olarak kalite odaklı çalışmaların son yıllarda olumlu sonuçlarını almaya başladıklarını söyleyen Prof. Dr. Özvar; “Türkiye’den sıralamaya giren üniversite sayısı 2018’e göre üç kattan fazla artış göstermiş olup; bu da Türkiye’yi sıralamada ABD, Hindistan ve Çin gibi ülkelerin ardından en iyi temsil edilen yedinci ülke konumuna getirmiştir. Bu uluslararası sıralama kuruluşunun üst düzey yöneticisinin ifadeleriyle: Temsildeki bu artış, Türkiye’nin uluslararası bir yüksek öğrenim merkezi olarak hızlı yükselişinin ve Türk üniversitelerinin dünya sahnesine çıkma ve kendilerini dünyanın en iyi üniversiteleriyle kıyaslama arzusunun dikkate değer bir işareti olarak görülmektedir” diyerek konuşmasını sürdürdü.

Prof. Dr. Özvar, üniversitelerin Türkiye'nin sadece bölgesel ilişkilerinde değil, küresel ilişkilerinde de övündüğü değerlerin başında geldiğini belirterek, Türk Üniversitelerin çok önemli yumuşak güç olarak nitelerken bu gücün daha da artırılmasını istediklerini bunun için uluslararasılaşmanın şart olduğunun altını çizdi.

‘Üniversiteler Arası Rekabet İlim Alanında Yarışmanın Tezahürüdür’

Üniversitelerin gelişmesinde etik değerlere dayalı bir şekilde rekabetin çok önemli olduğunu üniversitelerin farklı yönleri ile kendini öne çıkardığını vurgulayan Prof. Dr. Özvar; “Etik değerlere dayalı bir rekabet üniversitelerimizin verimliliğini, etkinliğini arttıracaktır. Rekabet iş birliğine engel değildir, iş birliği de rekabete engel değildir. Rekabet ilim alanında yarışmanın tezahürüdür. Bu bakımdan üniversitelerimizin rekabet etmesi çok önemli. Rekabet de ancak farklılaşmayla olur. Bu bakımdan üniversitelerimizin rekabet üstünlüğü üretebilecek taraflarını geliştirmek zorundadır. Bizim bölgesel kalkınma misyonu taşıyan üniversitelerden beklediğimiz de tam olarak budur. Bulundukları şehir veya bölgelerinde o bölgenin kalkınmasına, gelişmesine hizmet edecek tarafları öne çıkarması, o tarafları daha büyük bir rekabet gücüyle desteklemesi üniversitelerinizin gelişmesinin önünü ve kapısını aralayacaktır. Bu toplantının belki de en önemli konusu burasıdır” dedi.

‘Önce Çıkan Programları Maddi Olarak Da Destekliyoruz’

Türkiye’nin öncelik verdiği bilimsel alanlarda yayın kapasitesi ve kalitesiyle temayüz eden bütün programları destekleme kararı aldıklarını belirten Özvar, bunun projelere maddi destek fonu sağlamak anlamına geldiğini vurguladı. Özvar, Yükseköğretim Kurulu'nun çok basit bir yönetim felsefesi var: Biz sizi görüyoruz. Kaliteli yayın yapın, gösterin. Biz de size destek verelim” ifadelerini kullandı.

Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Toplantısı’nın ikinci bölümünde ise programa dahil olan 25 üniversitenin yaptıkları çalışmalar değerlendirildi. 

Rektör Topal, İhtisaslaşma Toplantısı'na Katıldı

 

Bakmadan Geçme