Rektör Topal: 'Kastamonu hak ettiği değere gelecek'
Kastamonu Üniversitesi ev sahipliğinde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliğiyle 7'nci Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi düzenlendi.
Cemil Meriç Konferans Salonu’nda düzenlenen kongreye AK Parti Milletvekili Fatma Serap Ekmekci, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen, kurum müdürleri ve çeşitli üniversitelerden akademisyenler katıldı.
Kongrede gastronomi alanındaki son gelişmeler, araştırmalar ve inovasyonlar akademisyenlerce masaya yatırılarak iş birlikleri ve projeler için zemin oluşturacak.
Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Düriye Bozok, yaptığı konuşmada, kongrenin 2016 yılında Balıkesir Üniversitesi tarafından başlatıldığını belirterek; “Sırasıyla Çanakkale 18 Mart, Kocaeli, Nevşehir, Hacı Bektaş Veli, Sakarya ve Afyon Kocatepe Üniversiteleri Turizm Fakülteleri tarafından düzenlendi. Bu yıl da Ankara Hacı Bayram Veli Turizm Fakültesi ve Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi ev sahipliğinde bu güzide şehirde buluşmaktayız. Yükselen bir trend gastronomi turizmi ve tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de oldukça önem verilen bir turizm türü olarak her geçen gün değer kazanmakta. Bu yıl bu kongrenin ana teması sorumlu gastronomi olarak belirlendi ve bildiğiniz gibi genel olarak sorumlu turizm doğal kaynaklara, bir ulusu ulus yapan kültürel değerlere sahip çıkmak ve bu gelecek kuşaklara aktarmak ve tabii ki insana saygı konusunu temel almaktadır. Dolayısıyla ilgili tüm paydaşların katılımcıların katılımını sağlayıcı planlamalar yapılarak gastronomik değerlerin ve elbette ki bu gastronomik değerlerin var olduğu destinasyonların korunması ve geleceğe aktarılması oldukça önemli. Bir sorumluluk bilinciyle bunun gerçekleştirilmesi gerekmekte. Bu bağlamda kongrenizde sunulacak olacak değerli çalışmaların ilgili tüm camiaya faydalı bilgiler aktaracağı inancıyla başarılı geçmesi ve hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
“GELECEKTEKİ EĞİLİMLER HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER PAYLAŞACAĞIZ”
Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yazıcıoğlu, etkinliğin gastronomi ve turizmin kesişimindeki derinliği ve zenginliği kutlama amacı taşıdığını dile getirerek; “Gastronomi turizmi, bir ülkenin veya bölgenin kültürel kimliğini, tarihini, doğal kaynaklarını insan ve kaynaklarını yansıtan benzersiz bir deneyim sunar. Sadece yemeklerin tadına varmakla kalmaz, aynı zamanda bir toplumun yaşam biçimini, geleneklerini ve değerlerini anlama fırsatı sunar. Bu nedenle, gastronomi turizmi, sadece midesiyle değil, aynı zamanda ruhuyla seyahat etmek isteyenler için bir cazibe merkezidir. Kongremiz, gastronomi turizminin kültürel çeşitlilik, sürdürülebilirlik, ekonomik büyüme ve toplumsal kalkınma üzerindeki etkilerine dikkat çekmektedir. Bu kongrede, bu alanın önemini potansiyelini ve derinlemesine keşfetme fırsatımız olacak. Ayrıca, sektördeki yenilikler, en iyi uygulamalar ve gelecekteki eğilimler hakkında önemli bilgiler paylaşacağız. Gastronomi turizmi, kendi içinde birçok zorluğu ve fırsatları barındırır. Bu kongre, bu zorluklarla yüzleşmek ve bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek isteyen araştırmacılar, uygulayıcılar ve paydaşlar için bir buluşma noktasıdır. İşte bu buluşmanın önemli bir aşamasını gerçekleştiriyoruz. Kongremizin gerçekleşmesinde emeği geçen UGTAK danışma kuruluna, tüm kurumlarımıza, katılımcılara ve değerli konuşmacılara teşekkür ederim. Sizlerin bilgi ve deneyimleri, bu kongrenin zenginliğine ve başarısına önemli katkılar sağlayacaktır. Ayrıca, kongremize katılan tüm konuşmacılara, araştırmacılara ve katılımcılara da teşekkür etmek istiyorum. Sizler, bu alandaki bilgi birikiminin artmasına ve iş birliklerinin güçlenmesine katkı sağlayacaksınız. Son teşekkürümü ise, kongremizin düzenleme kurulunda yer alan canla başla çalışmış, düzenleme kurulu üyeleri arkadaşlarımıza etmek istiyorum. İki farklı şehirde yer alan iki farklı üniversitenin elemanları olarak, sanki aynı kurumda çalışırmışçasına uyumla ve disiplinle çalışarak, bugün burada kongremizin gerçekleşmesini sağladıkları için arkadaşlarımıza en kalbi sevgi ve teşekkürlerimi iletiyorum. Herkese keyifli, üretken ve unutulmaz bir kongre diliyor, saygı ve sevgi ile selamlıyorum” diye konuştu.
“GASTRONOMİ KONGRESİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK GURUR KAYNAĞI”
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen, kongreler için yoğun çalışma gerektirdiğinin altını çizerek; “Hem heyecanlıyız hem mutluyuz. Bu kongrede Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi paydaşımızdı, Fakülte Dekanı Prof. Dr. İrfan Yazıcıoğlu şahsında her bir hocamıza da içtenlikle teşekkür ediyorum. Birlikte çok büyük ve kapsamlı bir etkinliği başarıyla tamamlayacağımıza yürekten inanıyorum. Bu tür etkinliklerde sağlanan imkanlar ve destekler gerçekten önemli. Öncelikle yaptığım her faaliyette, organizasyonda çok da düşünmeden risk almamı sağlayan ve ihtiyaç duyduğumda başvurabileceğimi bildiğim Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Ahmet Hamdi Topal’a teşekkür etmeliyim. Böyle bir kadim kentte Uluslararası Gastronomi kongresini gerçekleştirmek bizler açısında gerçekten gurur kaynağı uluşturuyor. Bilimsel çalışmalardan elde edilen çıktıların pratik hayata sunacağı önemli katkılar düşünüldüğünde bu kongre neticesinde elde edilecek sonuçların yerelde Kastamonu ili, genelde ise ülkemizin diğer şehirleri için Gastronomi alanında öne çıkan yenilikler, gastronomi turizminin turistik destinasyonlara katkısı ve gastronomi alanının gelişimi ile elde edilebilecek katma değerler ortaya konulacak, bu sayede uygulayıcılara önemli yol haritaları da sunulabilecektir. Bu nedenle, kongremiz vasıtasıyla gastronomi alanında gerçekleştirilen bilimsel çalışmaların ulusal ve uluslararası bir ortamda değerlendirilmesi, geliştirilmesi bizim açımızdan büyük önem arz etmektedir. Ev sahipliğimizde düzenlenen 7’nci Uluslararası Gastronomi Kongresi’nde sizlerin katkılarıyla gerçekleştirilecek bilim oturumlar aracılığıyla gastronomi turizminin farklı unsurları ele alınacak, alandaki yenilikler tartışılacak ve en iyi uygulamalar paylaşılacaktır. Bu nedenle sunacağınız katkıların, gastronomi turizmi alanında katılımcıların ve uygulayıcıların bilgi ve anlayışlarının geliştirilmesinde önemli rol alacağı inancındayım. Bu kapsamda kongremize göstermiş olduğunuz ilgiden ve bilimsel çalışmalarınızı paylaşmanızdan dolayı sizlere içten teşekkürlerimi sunarım” dedi.
“ULUSAL TURİZM KONGRESİ’NE EV SAHİPLİĞİ YAPACAĞIZ”
Önümüzdeki yıl da çok kapsamlı ve büyük ses getirecek faaliyetler planladıklarını vurgulayan Sökmen; “Belirtmek isterim ki 2024 yılında Türk turizminin en büyük organizasyonu olan ‘Ulusal Turizm Kongresi’ne de gene Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi ev sahipliği yapacak. Hepinizi şimdiden davet etmiş olalım. Umarız kıymetli katılımcılarımız başta olmak üzere herkes, kongre bitince gene Kastamonu'yu konuşacak ve tavsiye edecek. Burası doğasıyla ve mutfağıyla gerçekten de cennet. O yüzden mutlaka görülmeli, gezilmeli tadılmalı ve anlatılmalı. Burası gerçekten her bir ilçesi farklı değer içeren bir bölge. Taşköprü’ye bakıyorum Pompeiopolis’i görüyorum, Ağlı’ya bakıyorum kayık yarışlarını görüyorum, Seydiler’e bakıyorum Şerife Bacı’yı görüyorum. Burası gerçekten farklı bir şehir. Umarım dolu dolu bu şehri tanır ve gezersiniz. Yapılan bu büyük organizasyonun mutlaka Kastamonu'ya anlamlı katkı sağlayacağına inanıyorum. Allah bu ülkenin dirliğini de birliğini de bozmasın” diye konuştu.
“KASTAMONU HAK ETTİĞİ DEĞERE GELECEK”
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, ilimizin turizm anlamında hak ettiği değere geleceğini dile getirerek; “Kadim Şehir Kastamonu’muz, muhteşem tabiat güzellikleri ve tarihi zenginlikleri ve bir o kadar da zengin mutfak kültürüyle de bilinen bir şehir. Kastamonu mutfağı, yüzyıllar boyunca ince ince örülmüş şekillenmiş, mahalli malzemelerin ustaca kullanımıyla öne çıkmış ve geleneksel lezzetlerin modern damak tadına uyumunu mükemmel bir şekilde gerçekleştirmiş. Kastamonu gastronomisi, mahalli ürünlerin ve geleneklerin benzersiz bir birleşimini oluşturmaktadır. Mahalli eğşisi, siyezi, pirinci, sarımsağı sadece bunlardan birkaçı ama aynı zamanda meşhur pastırması ve sucuğuyla Türkiye'de bilinen diğer şehirlerle tatlı bir rekabet içinde ve bu yönüyle de mutfak turizmi açısından bu işin meraklıları açısından çekim merkezi haline gelmiş vaziyette. Turizmde kültürel çekiciliklerden birisi mahalli lezzetler ama aynı zamanda bu bölgenin sahip olduğu kimliğin bir yansıması olarak görülmektedir. Bu manada tarihi ve kültürel değerlerin muhafaza edilerek gelenekleri de yansıtacak şekilde turizme kazandırılması hepimizin kabul edeceği üzere sürdürülebilirlik açısından da kıymet arz etmektedir. Mahalli mutfak kültürü turizmde bölgesel kalkınmada kullanılan araçlardan biri olarak da kullanılmaktadır. Üniversitemiz Ormancılık ve Tabiat Turizminde ihtisas Üniversitesi. Bu yönüyle özellikle turizmi çalışmalarında lokomotif rol üstlenen Turizm Fakültemiz bünyesinde yürütülen projeler ile ilimiz tabiat turizmi potansiyelinin en verimli şekilde kullanılması ve desteklenmesine önemli katkılar sunmaktayız. Bu doğrultuda Turizm Fakültemiz ilimizin gastronomi turizmi potansiyelini de desteklemeyi hedefleyen çeşitli projeler hayata geçirmektedir. Bu kongre, üniversitemizin gastronomi turizmine yönelik akademik çalışmalara ve projelere vermiş olduğu desteğin açık bir nişanesi. Yapılan bu çalışma hiç şüphesiz Kastamonu'nun gastronomi potansiyelini daha da geliştirecek ve muhtemel iş birliklerine ciddi zemin hazırlayacak. Kongrenin amacı, gastronomi alanındaki son gelişmeleri, araştırmaları ve inovasyonları paylaşmak ve tartışmaktır. Kongrede akademisyenler tarafından bu kapsamda son araştırmalar, güncel gelişmeler ve yenilikler ve tecrübeler paylaşılacaktır. Ayrıca, kongrenin, gelecekte yapılabilecek iş birlikleri ve projeler için de bir zemin sağlayacağını umuyorum” ifadelerini kullandı.
“KASTAMONU’NUN UNESCO YARATICI ŞEHİRLER AĞI’NA GİRMESİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”
AK Parti Milletvekili Fatma Serap Ekmekci ise 2016 yılından beri çeşitli üniversitelerin ev sahipliğinde her yıl düzenlenen Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi’nin 7’ncisinin ilimizde yapılmasının, gastronomi iddiası olan ilimiz için son derece mutluluk verici bir gelişme olduğunun altını çizerek; “Kongreyi iş birliği içinde düzenleyen Kastamonu Üniversitesi ve Hacı Bayram Üniversitesi yetkililerine teşekkürlerimi sunuyorum. Katkı sunacak tüm akademisyenlere emekleri için en baştan kalbi duygularım ile şükranlarımı sunuyorum. Kastamonu farklı medeniyetlerinden devraldığı 20 ilçesinin zenginliği ile harmanladığı orman, ova, deniz ve tarım sahalarından ürünler ile işlediği mutfak kültürü ve bu kültürün ekonomiye tahvili sonucunda ortaya çıkan gastronomi turizmi alanında son yıllarda ortaya büyük iddia koydu. ‘Mutfağın karın doyurduğuna ikna olduk’ desek yeri aslında. Turistlerin kilometrelerce ötelerden ‘yeme içme’ eksenli olarak ilimize gelebileceklerine kanaat getirdik. Siyez buğdayı, pastırma, Taşköprü sarımsağı, çekme helva, üryani eriği, ekşi, Tosya pirinci, kara çorba gibi ürünlerine coğrafi işaret tescili alan ilimiz, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanında girmek için de hazırlıklarını sürdürüyor. Yerel kültür ile bilim alanının birlikte yürümesi sayesinde gastronomide ve gastronomi turizminde başarı sağlayacağımızdan eminiz. Akademik yöntem, bilgi ve iş birliğini önemsiyoruz. Bu alanda üniversitemiz ile meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve özel sektör ile iş birliklerine imza atması son derece kıymetli. Turizm fakültemizin farklı etkinlikleri birbiri ardına düzenlemesini memnuniyet ile karşılıyoruz ve emeklerinin daim olmasını diliyorum. İlimizde gastronomi alanındaki her emeğin yanında olacağımı ve destek vereceğimi bu alandaki hemen her görüşmede dile getiriyorum, bir kez daha altını çizeyim, Kastamonu’nun UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanında girmesi başta olmak üzere gastronomi yolculuğunda her bilimsel ve yerel projenin emekçisi olacağımın sözünü vermek istiyorum. Birlikte başaracağız” dedi.
Konuşmaların ardından protokol tarafından katılımcılara plaket takdim edildi.