'Şirketi zarara uğrattınız'
ZİRAAT ODASI BAŞKANI MEHMET BUTUR Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, dün Ziraat Odası'nda basın toplantısı düzenleyerek, hakkındaki iddialara cevap verdi. Ziraat Odası eski Başkanı Nahit İğdirli'nin hakkındaki açıklamalarına değinen Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur 'Kastamonu Ziraat Odası eski Başkanı Nahit İğdirli'nin yerel basında şahsımı ve Ziraat Odası Yönetimini hedef alan açıklamaları 18 yıllık yönetim kurulu...
ZİRAAT ODASI BAŞKANI MEHMET BUTUR;
Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, dün Ziraat Odası’nda basın toplantısı düzenleyerek, hakkındaki iddialara cevap verdi.
Ziraat Odası eski Başkanı Nahit İğdirli’nin hakkındaki açıklamalarına değinen Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur; “Kastamonu Ziraat Odası eski Başkanı Nahit İğdirli’nin yerel basında şahsımı ve Ziraat Odası Yönetimini hedef alan açıklamaları 18 yıllık yönetim kurulu başkanlığı yapmış bir kişinin kanun ve yönetmeliği bilmediğinin açık göstergesidir. Şimdi görüyorum ki delege gücünü arkasında göremeyen adaylar böyle gerçeği yansıtmayan beyanlarla yönetimi zan altında bırakarak seçimi kazanacaklarını mı zannediyorlar? 2015 yılında seçimi kaybettiğinizde çeşitli yalan ve dolanlarla delegeleri kandırarak genel kurulun yenilenmesi için imza toplamaya çalıştınız. Seçimi kaybetmiş iki aday bir araya gelerek elinizden geleni yaptınız ama yeterli imza toplayamadınız ve bunu başaramadınız. Birçok delege arkadaşımızda kandırıldığını sonradan fark ederek imzalarını geri çektiler” dedi.
“ZİRAAT ODASI’NI HALKIN ODASI HALİNE GETİRDİK”
Makam odasındaki malzemeleri yenilenmesine değinen Butur; “Göreve geldiğim dönemde yönetim odası 10 metrekare alana sahipken, biz odayı halkımıza açtık. Yönetim Kurulu Odası’nı 30 metrekareye çıkardık ama yinede yetmiyor. Bu büyütülen odaya büro malzemesi almak nasıl oluyor da eleştiriliyor bir anlam veremedim. Ben İğdirli gibi yönetim odasında tek başıma oturmuyorum. Ziraat Odası’nı halkın odası haline getirdik. 10 bin üyesi olan bir kurumun üyelerine daha iyi ve etkin hizmet edebilmek için makam arabası almasından daha doğal bir şey olabilir mi? Kendisi makam arabası olarak kendi aracını kullandığını belirtmektedir. Ancak yakıt giderlerini odadan fazlasıyla karşıladığı yapılan incelemelerde tespit edilmiştir. Nahit İğdirli kendi aracını kullanmıştır ama yakıtını Ziraat Odası’na ödetmiştir” diye konuştu.
“DELEGE LİSTESİ VERİLMESİNİN KANUNİ BİR ZORUNLULUĞU BULUNMAMAKTADIR”
Delege listelerinin verilmemesi hakkında bilgi veren Butur; “Delege seçim sonucunda düzenlenen seçim mazbataları Delege seçimlerinin ertesi günü Kastamonu Valiliğine teslim edilmiştir. Kastamonu Valiliği’nce görevlendirilen Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nce mazbatalar incelenmesinden sonra düzenlenen delege listeleri ile mazbatalar 10 Ocak 2019 tarihinde odamızca teslim alınmıştır. Delege listeleri Merkez Seçim Kurulu’nca onaylanmadan kesinlik kazanmamaktadır. Merkez Seçim Kurulu’nca onaylanacak Delege Listeleri 6964 sayılı Kanunu’nun 8b maddesinde belirtildiği şekilde genel kurul toplantısından 7 gün önceden 3 gün süre odanın ilan panosunda ile asılı tutulacağı belirtilmektedir. Adaylara delege listesi verilmesinin kanuni bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu açıklamalar 18 yıllık oda başkanlığı yaptığını belirten Sayın Nahit İğdirli’nin yönetmelikleri ve mevzuatı bilmediğinin açık göstergesidir. 2015 yılında Ziraat Odası’na aday olduğumda Sayın İğdirli de delege listelerini bana vermedi ama hiçbir şekilde şikayetçi olmadım” ifadelerini kullandı.
“ZARAR GÖREN KÖYLERDE İNCELEMELER YAPTIK”
İlimizde gerçekleşen dolu felaketine değinerek sözlerine devam eden Butur; “Gerek 2016 gerekse 2018 yılındaki dolu felaketi sonrası Tarım İl Müdürlüğü, AFAD ve Kastamonu Valiliği ile birlikte tarım alanlarında incelemelerde bulunulduk. Odamız tarım danışmanlarınca tarafından düzenlenen raporlar bölgemiz milletvekillerimiz ve TZOB Genel Başkanlığımız ve yetkililere sunulmuş, değişik zamanlarda bir araya gelinmiştir. Sosyal Yardımlaşma ve AFAD Müdürlüğü kanalı ile zararın tamamını karşılayacak düzeyde olmasa da ödemeler yapılmıştır. Bu ödemelerin yapılmasında odamızın katkısı büyüktür. Sayın İğdirli 2018 yılında ilimizde yaşanan dolu felaketi sonrası bölge milletvekilleri ve Kastamonu Valimizle zarar gören köylerde incelemeler yaptık. Bilinmesi gerekir ki zirai alanlarda tabi afetlere hasar ödemesi sadece TARSİM tarafından yapılmaktadır. Tarım sigortası yaptıran çiftçilerimiz hasar bedellerinin zamanında tahsilatı konusunda girişimlerde bulunduk. Sigorta yaptırmayan çiftçilerimiz içinde TARSİM sigortasının önemini her toplantıda dile getirdik. Devletimiz tabi afet sonrası çiftçilerimizin Ziraat Bankası’na olan kredi borçlarını ertelemektedir” ifadelerini kullandı.
“DELEGELERİMİZİN TEVECCÜHÜ İLE BİZ GÖREVE GETİRİLDİK”
Açıklamalarına devam eden Butur; “Uzun yıllardır bölgemizde alım yapmayan Toprak Mahsulleri Ofisini’ odamız tarafından yer temin ederek bölgemizde alım yapmasını sağladık. Çiftçilerimizi tarımdaki gelişmeler konusunda bilgilendirmek amacı ile köy toplantıları zaman zaman zaman bölge toplantıları düzenliyoruz. Genç çiftçi müracaat ve projeleri odamız personelleri tarafından ücretsiz olarak yapılmıştır. 2019 yılından itibaren de TKDK projelerinin bir kısmının odamız tarafından yapılması için çalışmalarımız devam etmektedir. Çiftçilerimizin tarımdaki gelişmeleri yakından takibini sağlamak üzere her yıl Konya ve Bursa gibi önemli gördüğümüz fuarlara çiftçi gezileri düzenliyoruz. Bina aldıklarını bu yönetimin yatırım yapmadığını söylüyor. Evet hizmet binası almışlar. Bu konuda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ama aldıkları binanın TOKİ’den kullandıkları kredilerinin geri ödemesi bizim yönetimimiz tarafından yapılmıştır. Sayın Nahit İğdirli yönetimi siz bize devretmediniz, 2015 yılında yapılan genel kurulda delegelerimizin teveccühü ile biz göreve getirildik” diye konuştu.
“İDDİA EDİLEN BİR CEZA YOKTUR”
ZOBİS sisteminin Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nce hazırlanan ortak bir program olduğunu ve yönetim olarak 2015 yılından itibaren bu sistemi kullandıklarını vurgulayan Butur; “Tarımsal Danışmanlık Hizmet Sözleşmesi’nin 6 maddesi 7’nci fıkrasında danışmanlar sözleşme imzaladığı çiftçilerinin ÇKS kayıtlarını kendileri düzenlemek ve tarımsal desteklemeler konusunda çiftçileri bilgilendirmeleri görevidir. Tarım danışmanları Ocak-Şubat ve Mart aylarında kış şartları nedeni ile araziye çıkmadıkları için destek aldık. Personel giderlerinden tasarruf ettik. Odamız tarım danışmanlarının dosya yaptırmaya gelen sözleşme imzalamayan çiftçilerimizle iletişimini sağladık. İddia edilen bir ceza yoktur. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan destek ödemesinden yapılan bir kesintidir. Ayrıca yapılan bu kesinti 20 bin TL değil, 15 bin TL’dir. Kesintinin danışmanların dosya yapmasından değil sözleşme imzalayan çiftçilerin danışman hizmetlerden memnuniyet derecesinden kaynaklı olup odamız yönetiminin bu kesintiden hiçbir kusuru yoktur” dedi.
“SAYIN İĞDİRLİ, SİZ ŞEHİT MİSİNİZ YOKSA GAZİ MİSİNİZ?”
Nahit İğdirli’nin meclis üyeleri ve muhtarlardan aidat almayacağı yönündeki vaatlerine değinen Butur; “Mevzuata ve yönetmeliklere aykırı olarak meclis üyelerinden ve köy muhtarlarından aidat almadıkları, yine seçim çalışmalarında kazandıkları takdirde yine aidat almayacaklarını söylemektedir. Bu kişilerden aidat almasınız da sistemde borcu görünmektedir. Bu sizin mevzuatları bilmediğinizin açık göstergesidir. Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin 2013/96 Sayılı Genelgesi göre sadece şehitlerinin anne, baba, dul ve yetimleri ile gazilerden giriş ücreti ve yıllık aidat alınmaz. Sizin veya bizim böyle bir keyfi uygulama yetkimiz yoktur bu suçtur, zimmettir. Sayın İğdirli, siz şehit misiniz yoksa gazi misiniz?” şeklinde konuştu.
“ŞİRKETİ ZARARA UĞRATTINIZ”
Odaya ait şirketi sömürdüler yönündeki iddialara değinen Butur; “Göreve geldiğimizde odaya ait tarımsal girdilerin satıldığı şirketi uzun süre devralamadık. Şirket iflasın eşiğine getirilmiştir. Elimizde tutanaklarda sayın İğdirli’nin 2015 yılı Şubat ayında düzenlenen şirket teslim tutanağı vardır. Tutanakta o günkü değerden 120 bin TL eksik malzeme ile devralınmıştır. Şirketi zarara uğrattınız. Şirketin malzemelerini kendi yakınlarına bedeli almadan, herhangi bir evrak imzalatmadan verilmiş. Eksik malzemelerin kimde olduğu dahi belli değil, limitet şirketin kasa defteri dahi tutulmadığı gibi stoklarda kayıt altına alınmadığını tespit ettik. 2015 yılında odaya ait şirkette 122 bin 707 lira 43 kuruş değerinde malzeme eksik ve Nahit İğdirli tutulan tutanağa imza atarak, bu eksikliğin kendi döneminde olduğunu kabul etmiştir. Mağazadaki mallara neden sahip çıkmadın? Kasa Defteri olmadan şirket mi yönetilir? Göreve geldiğimizde satış mağazamızdan sayın İğdirli gibi başkan ve yakınlarına değil de tüm üyelerimizin yaralanmasını sağladık. Ortaklarımızın ihtiyaç duyduğu tarımsal girdileri temin ederek uygun fiyatlardan satışını yaptık. Şirketin tüm mal varlığını kayıt altına aldık” diyerek bilgi verdi.
“ZİRAAT ODASI’NA HİÇBİR ZAMAN SİYASETİ BULAŞTIRMADIM”
Butur son olarak; “Ziraat Odası’na hiçbir zaman siyaseti bulaştırmadım. Hiçbir vatandaşımızın veya muhtarımızın siyasi görüşüne göre ayrım yapmadım herkese eşit mesafede durarak elimde geldiğince hizmet etmeyi kendime bir görev edindim. Bunun kararını Şubat ayında yapılacak Genel Kurulda çok değerli delegelerimiz verecektir” dedi.
Bakmadan Geçme





