• Haberler
  • Genel
  • Vali Meftun Dallı: 'Kastamonu Bir Turizm Şehri'

Vali Meftun Dallı: 'Kastamonu Bir Turizm Şehri'

Kastamonu Turizm Altyapı Hizmet Birliği (KASTAB) Meclis Toplantısı Vali Meftun Dallı başkanlığında gerçekleştirildi.

Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Güray Parçal, KASTAB Müdürü Tuncay Sönmezışık ve ilçe belediye başkanları katıldı.

Vali Meftun Dallı, burada yaptığı konuşmada, Kastamonu'nun bir turizm şehri olduğunu belirterek; “Şimdiye kadar Kastamonu’da bu konuda çok şey yapılmış. Emeği geçen, bizden önceki çalışan valilerimizden, herkesten Allah razı olsun ancak şunda da hepimiz hemfikiriz ki turizm noktasında daha yapılması gereken çok fazla şey var. Bu gündemimizi en çok işgal eden konulardan birisi. ‘Kastamonu’yla ilgili olarak geleceğe dönük neler yapılmalı?’ diye oturup konuştuğumuzda bir araya geldiğimizde turizm hep listenin başlarında yer alıyor. Hizmet birliğimizde bizden önceki arkadaşlarımız tarafından aynı mülahazalarla, aynı değerlendirmelerle kurulmuş. Sabah da bunun toplantısını yaptık yine Valilikte. Oradaki gündem şubat ayında yapılacak EMİTT Fuarı’ydı. ‘Ona katılalım mı katılmayalım mı?’ noktası gündemimizdeydi. Bütçemize baktık. Bütçemizde EMİTT Fuarı’nın masrafını karşılayacak kadar şu an itibarıyla paramız yok. Öncelikle hiç başka şeylere girmeden belediye başkanlarına rica ediyoruz. İmkanı olanlar hemen, imkanı olmayanlar ilk ne zaman olacak ise birliğe olan katkı paylarını bir an önce yatırsın. EMİTT Fuarı’na da katılmaya bu arada karar verdik. Ona herhalde ‘Katılmayalım’ diyen de yok anladığım kadarıyla ilgili herkes fuara katılmanın iyi olacağını düşünüyor. İlçelerimizin orada bulunması tanıtım açısından son derece faydalı olacak, öyle değerlendirdik” diye konuştu. 

‘Bir An Önce Ödememiz Lazım’

Kastamonu'nun tanıtımıyla ilgili tanıtım videoları hazırlandığını aktaran Dallı; “Onları da göstereceğiz, onun da 300 bin lira + KDV ödemesi var, onu da ödememiz lazım bir an önce. Madem ki böyle bir birlik kurulmuş işlevsel şekilde kullanabilirsek, tanıtım açısından Kastamonu’ya çok ciddi fayda sağlayacağına inanıyoruz. Onun için aktif şekilde nasıl kullanabiliriz, bu hepimizin gündeminde olsun. Madem böyle bir birlik oluşturulmuş sizlerin de bu konuda hassasiyetlerinizi istirham ediyoruz. Her şey Kastamonu için” dedi.

‘Turlar İle Birebir Görüşmeler Yaptık’

KASTAB Müdürü Tuncay Sönmezışık ise fuarlara katılımın önemli olduğunu belirterek; “Travel Turkey İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi (8-10 Aralık 2022, İzmir) 35 tur operatörü/ acente görüşmesi, 13 acentenin halihazırda Karadeniz Bölgesi’ne tur programları mevcut. 5 acentenin Kastamonu’yu tur programlarına dahil etmesine yönelik mutabakat sağlandı. 12-15 Nisan 2023 tarihlerinde İstanbul’da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’na (EMİTT) Kastamonu Turizm Altyapı Hizmet Birliği olarak katılım sağlanmış olup tur operatörleri ve acentelerle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. 8-11 Şubat 2023 tarihlerinde yapılması planlanan fuar için stantlar kiralanmış gerekli materyaller hazır edilerek İl olarak hazırlıklar tamamlanmıştı. Ancak ülkemizde yaşanan büyük deprem felaketi sonrasında tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın deprem bölgesindeki faaliyetlerini arttırması, fuar şirketince yeni fuar tarihinin ramazan ayına alınması sebebi ile fuara stant bazında değil temsil bazında katılım sağlanmıştır. Katılımın önceki yıllara göre düşük olduğu fuarda Jolly Tur gibi büyük tur operatörleri ile görüşmeler yapılmış ve birtakım somut adımlar atılmıştır. Özellikle Güneydoğu illerini kapsayan turizm hareketliliğinin deprem nedeniyle aksaması nedeniyle bu bölgede faaliyette olan turların bölgemize yöneldiği görülmüştür.  19-21 Mayıs 2023 tarihlerinde Gürcistan’ın Batum kentinde düzenlenen Batum Expo Fuarı’na Kastamonu Turizm Altyapı Hizmet Birliği olarak katılım sağlanmıştır. Ağustos ayında Birlik encümenimizce, Bursa ve İzmir’de acentelerimiz ve tur operatörleri ile birebir görüşmeler yapılmıştır” diye konuştu.

‘Kuveyt Ve Bahreyn’de Turizm Hareketliliği İçin Görüşmede Bulunduk’

Kuveyt ve Bahreyn’e giderek turizm hareketliliğini artırmak için görüşmelerde bulunduklarını aktaran Sönmezışık; “Ortadoğu dünyasının köklü basın kuruluşları arasında yer alan Kuveyt merkezli Alanba Gazetesi ziyaret edilmiştir. Ziyaret kapsamında, Alanba gazetesi temsilcileri ile Kastamonu destinasyonuna ilişkin bir mülakat gerçekleştirilmiş, B2B Workshop etkinliğine davet yapılmıştır. T.C. Manama Büyükelçiliği ziyaret edilmiş, heyet T.C. Bahreyn Büyükelçisi Esin Çakıl tarafından kabul edilmiştir. Ziyarette, elçilik diplomatları da hazır bulunmuştur. Ziyarette, Kastamonu özelinde, Karadeniz Bölgesi ve Türkiye genelinde potansiyel proje fikirleri istişare edilmiş, Büyükelçi tarafından turizm ve diğer sektörlerde yakın iş birliği yapılabileceği vurgusu yapılmıştır” şeklinde konuştu. 

‘Gastronomi Temasındaki Başvuru Yakın Bir Zaman İçerisinde Gerçekleşecek’

Kastamonu'da yaptıkları ve dahil oldukları etkinliklerden bahseden Sönmezışık; “Kastamonu yöresel lezzetleri ve Türk Mutfağı farkındalığının oluşturulmasına yönelik olarak il genelinde ilk kez lise düzeyindeki okullar arasında yemek yarışması düzenlendi. 3 Mayıs’ta 46 takımla başlayan yarışma 24 Mayıs’ta ünlü şeflerin jüri olarak katıldığı finalle başarılı bir şekilde sonuçlandırıldı. Türk Mutfağı Haftası etkinliklerinde Kastamonu Valiliği, Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kastamonu İl Özel İdaresi, Kuzey Anadolu Kalkınma UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı gastronomi temasındaki başvurusunu yakın bir zaman içerisinde gerçekleştirecek Ajansı, Kastamonu Turizm Altyapı ve Hizmet Birliği koordinasyonu ve Kastamonu Belediyesi, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası, Kastamonu Ticaret Borsası ve Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı katkılarıyla düzenlenen Yemek Yarışması’nda kurumlar arası iş birliği ile her şeyin aşılabileceği görüldü. Liseli Şefler Yarışıyor Yemek Yarışması, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı gastronomi temasındaki başvurusunu yakın bir zaman içerisinde gerçekleştirecek olan Kastamonu’da bu kapsamda yürütülen Gastronomi Eylem Planı’nın kilit faaliyetlerden biri olarak öne çıkacak” dedi.

‘Yerelde Turizm Bilincinin Yükseltilmesi İçin Adım Atılacak”

Gerçekleştirdikleri iş birliklerini dile getiren Sönmezışık; “Kastamonu Fotoğraf Sanatçıları Derneği (KASFOT) ile bir proje yapılmış olup il merkezi ve bütün ilçelerimizin güncel turizm unsurları fotoğraflanacak, tedarik edilen bu fotoğraflar resmi tanıtım hesaplarında kullanılacaktır. Bu çalışmada İl Özel İdaremiz ve belediyelerimizin iş birliği ile yapılmaktadır. 11-17 Haziran tarihlerinde İtalya’dan dünyaca ünlü, uluslararası düzeyde fotoğraf yarışmalarında jüri üyelikleri olan Fausto Meını, Franco Mazza ve Marıo Rıstorını getirilerek İlimizde bazı turizm merkezlerinin fotoğrafları çektirilmiştir. Ayrıca düzenlenen bir panelle İlimiz fotoğraf sanatçıları ile istişareler gerçekleştirilmiş, bir fotoğrafla destinasyonun nasıl değişebileceği vurgulanmıştır. Kastamonu merkez ve ilçelerimizde yayın yapan gazetelerle, Gazeteciler Cemiyeti üzerinden tanıtım ve bilinçlendirme için iş birliği yapılmış olup KASTAB Basın Komisyonu oluşturulmuştur. Bu komisyon çalışmalarına Eylül ayı itibarıyla başlamıştır. Kastamonu Merkezinden yayın yapan 3 yerel radyo ile iş birliği yapılarak, il merkezi ve ilçelerimizdeki turizm unsurlarının tanıtımı yapılması planlanmaktadır. Tematik olarak yapılacak bu yayınlarda, ilgisine göre konuklar ağırlanacak, soru cevap şeklinde mini yarışmalarla yerelde turizm bilincinin yükseltilmesi için bir adım daha atılmış olacaktır. Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde KUZKA ile iş birliği yapılarak tüm tesis ve işletmelere QR kod uygulaması baskısı yapılarak dağıtılmış olup, il merkezi ve ilçelerimizle ilgili Türkçe ve yabancı dilde tüm güncel bilgilere ulaşım tek kaynaktan sağlanmıştır. İlimize gelen turistleri güncel ve doğru bilgi ile yönlendirebilmek adına 2 bin 500 harita, birliğimiz bütçesinden bastırılmış olup İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne teslim edilmiştir” şeklinde konuştu. 

‘Belgesel Film Thy’nin Tüm Uçaklarında Yayınlacak’

Kastamonu'nun Genel Tanıtım Filmi’nin en son 2018 yılında çekildiğini anımsatan Sönmezışık; “Yurtiçi ve yurtdışı mecralarda günümüz teknolojisine uygun çekimlerle tanıtım yapılabilmesi adına Türkçe ve İngilizce dublajlı olmak üzere bir firma ile sözleşme imzalanmıştır. Film teslimleri başlamış olup en son film teslimi 2024 Mart ayında gerçekleşecektir. Bu kapsamda; 30 adet süresi 30 saniye olan unsur filmi, 1 adet süresi en az 3 dakika olan genel tanıtım filmi (teslim edildi), 1 adet süresi 1,5 dakika olan kış genel tanıtım filmi, 1 adet süresi en az 4 dakika olan 4 mevsim genel tanıtım filmi, 1 adet süresi 32 dakika olan belgesel film ile birlikte tanıtıma katkı sağlanacaktır. Belgesel film 1 yıl boyunca Türk Hava Yolları’nın yurtiçi ve yurtdışı tüm uçaklarında yayınlanacaktır” diye konuştu.

‘Coğrafi İşaretli Ürünlerimize Standart Getirilmesi İçin Çalışma Yapılacak’

Sönmezışık son olarak; “İstiklal Mücadelesi’nde İnebolu’dan cephane taşınmasında büyük fedakarlık gösteren halkımızın o mücadelesini anmak, canlandırmak ve tanıtmak maksatlı düzenlenen 4’üncü Uluslararası İstiklal Yolu Şerife Bacı Yarı Maratonu’na Birliğimiz bütçesinden destek verilmiştir. 6-9 Şubat 2024 tarihlerinde, ülkemizde düzenlenen en büyük uluslararası turizm ve seyahat fuarı olan EMİTT’e katılım kararı alınmıştır. KASTAB öncülüğünde çeşitli etkinliklerle bu fuar tanıtıma destek sağlayacaktır. Özellikle yiyeceklerle ilgili coğrafi işaretli ürünlerimizin, malzeme temini yapımı ve sunumu ile ilgili bir standardın getirilebilmesi için bir çalışma yapılacaktır” dedi.

Tanıtım Filmiyle İlgili Eksikler Masaya Yatırıldı

Konuşmaların ardından teslim edilen tanıtım filmleri izlendi. Tanıtım filmlerinde eksik kalan yanları Vali Dallı ve katılımcılar dile getirdi. Sönmezışık ise eksik görülen yerlerle ilgili not aldıklarını ve firmaya durumu belirteceklerini kaydetti.

Turizm İçin Masterchef’in İlimize Getirilmesi Görüşüldü

Öte yandan turizmle ilgili yapılabilecek unsurlar görüşüldü. Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, konuya ilişkin, Kastamonu'da birkaç günlük veyahut bir haftalık MasterChef programını çekiminin yapılması için girişimde bulunulması gerektiğini, Kastamonu'nun tanıtımına ciddi anlamda katkı sağlayacağını vurguladı. 

Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu ise MasterChef programının Kastamonu'ya katkı sağlayabileceğini ama maliyetlerin yüksek olduğunun altını çizdi. Vidinlioğlu, ayrıca Kastamonu'daki coğrafi işaretli ürünlere standart getirilmediği sürece turizm için yapılacak faaliyetlerin havada kalacağını kaydetti.

Bakmadan Geçme