Yazar Serkan Kütan: 'Kitap Bir Motivasyon Kaynağıdır'

Şerife Bacı ve Moni'nin Hikayesi kitaplarının Yazarı Serkan Kütan, kitapların toplumlar üzerindeki etkileri ve gençlere kazanımları hakkında açılamalarda bulundu. 

Yazar Serkan Kütan: 'Kitap Bir Motivasyon Kaynağıdır'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çıkardıkları kitaplar hakkında detay veren Serkan Kütan; “Şerife Bacı ve Kastamonu efsaneleri serisinin ilk kitabı olan Moni’nin hikayesi adlı çalışmalarla, Kastamonu’nun tarihsel değerini anlatmaya çalıştım. Moni‘nin hikayesi kitabı çok beğenildi ve seri olarak devam edecek. İnsanlar son dönemlerde hızlı bir şekilde duygu geçişleri yaşamakta. Sosyal medya gençlerin duygu değişimlerine çok fazla etki ediyor. Aynı anda mutlu, hüzünlü, öfkeli olabiliyor gençler ve bunda sosyal medyada algoritmamıza bağlı olarak duygu yoğunluğu ve geçişleri yaşıyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle duygularımızda anlık değişimler söz konusu. Ancak kitaplarda anlık duygu değişimleri kolay kolay olmaz. Daha çok anın ambiyansını vermek için betimleme vardır ve bu zaman alır. Kastamonu’da okuyan büyük bir kesim var. Ama diğer bir kesim için aynı ifadeler söz konusu değil. Kitap okumalarını alışkanlık edecekleri, kitapları sevecekleri, kitabın gençlere kattığı ve anlatabilecek interaktif etkinliklerin Milli Eğitim programlarında verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir kitap yazarı olarak tabii ki kitaplarınızın okunmasını isteriz. Ancak bunun için çaba harcamak gerek. Vermek istediğimiz mesajı karşı tarafa yani okurumuza veremiyorsak yazdığımızın önemi yoktur. Herkesin sosyal bir hayatı var. Kitap yazarları olarak bizler çoğu zaman sosyal hayatlarımızdan fedakarlık yapıp kitaplara yöneliyoruz. Neyno Kültür Yazarları olarak, belirli zamanlarda yaptığımız etkinliklerle daha fazla okuyucuya ulaşmaya çalışıyoruz. Her yaştan, her kesimden insanların yazabileceğini çoğu zaman yaptığımız etkinlik ve söyleşilerde gördük. Yaptığımız gözlemlerde çoğu kişinin yazılarında inanılmaz eserler çıktığını biliyoruz. Kitaplar insanların kendilerini duymalarını ve iç dünyaları ile yüzleşmelerini sağlar. Herkes yazabilir, insanların kalemiyle kağıdı barışık olmalı” dedi. 

‘Çocuklarımızı Kitap Okuma Ve Yazma Konusunda Desteklemeliyiz’ 

Son zamanlarda kullanılan kitap uygulamaları hakkında detay veren Kütan; “Watpatt ve drame gibi uygulamalara ergen kalemi olarak ifade edilerek eleştiriliyor çoğu kişi tarafından. Ancak ben bu tür uygulamaların birer avantaj olduğunu düşünüyorum. Lise ve ortaokul öğrencilerine içlerini kağıda dökmelerini tavsiye ediyoruz. Farklı mecralarda enerjilerini harcamasınlar. Kişi kendini yalnız hissettiğinde kendini boşlukta hisseder. Bu boşluk hissinde yapmam dediği ne varsa her şeyi yapar hale gelir. Alkol veya uyuşturucu gibi kötü sonuçlara dönebilir. Kitapların büyülü dünyasında ise bu tür zararlı alışkanlıklardan uzak kalır. Bu yüzden gençlere böyle yararlı uygulamalardan yararlanmalarını tavsiye ediyorum. Çocuklarımızı kitap okuma ve yazma konusunda eleştirmek yerine desteklemeliyiz. Watpatt uygulamalarında da küçük ve güzel hayaller çıkıyor ortaya. Gençlerin hayal gücünü yürekten kutluyorum. Cümleleri devrik ve beklenen o edebi düşünce çıkamayabilir. Ama bu durum için onların sert şekilde eleştirilmelerini doğru bulmuyorum. Sonuçta ortada bir emek ve çaba var. Sadece geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Herkes yazmalı, ancak herkes yazar olarak anılmaz. Yazar olmak için gerçekten de ortaya edebi bir eser koymak gerekiyor. Yine bu uygulamalarda yazdıkları eserlerde bir kaç eserden sonra eminim ki çok iyi kitaplar ortaya çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

‘Kitap Bir Meditasyon Aracıdır’ 

Kitapların insanlara terapi gibi geldiğini söyleyen Serkan Kütan; “Bence kitap bir meditasyon ürünüdür. Kitap okurken karakterlerin hareketlerini ve davranışlarını kendimizle bütünleştiririz. Kendi hayatımıza belki uygulayamayız ama en azından karakterlerin yanlış ve doğrularını kendi bakış açımızla özleştiriyoruz. Aslında içe dönüklük vardır. Kendimizi kitap okuyarak buluruz. Ne istiyoruz hayattan, beklentimiz neler gibi sorulara cevap arıyoruz. Ben motivasyonumu kitaplarda buluyorum. Hem okurken hem yazarken. Yazar karakterleri kurgular ama çoğu zaman kendi karakterinin de orda ortaya koyar. Kitap okuyarak bilgilerimizi geliştirebiliriz” ifadelerini kullandı
 

Bakmadan Geçme