Kadriye Doğan

Dünya Dertlerinin Denizlerindeki Kurtuluş Adaları Camiler

Kadriye Doğan

Camiler, yeryüzündeki Allah’ın evleridir. Dünyayı kötülük, zulüm ve savaşların bulunduğu uçsuz bucaksız bir denize benzetirsek, camiler bu denizin içindeki kurtuluş adalarıdır.

Camiler; müminlerin Allah’ın huzurunda saf bağladığı, huzurla başını secdeye koyduğu, ellerini açıp dualarını semaya yükselttiği rahmet hazineleridir. Sınıfların, makamların, mevkilerin; zengin ve fakirlerin Allah’ın huzurunda bir olduğu, aynı safta omuz omuza namaza durduğu yerdir. İşte bu yüzden cami yaptırmak büyük bir hayırdır.

Tevbe Suresi 19. ayeti kerimede Allahu Teâlâ:

“Allah’ın mescitlerini ancak ahiret gününe inanan, namazını dosdoğru kılan, zekâtını veren ve Allah’tan başka hiç kimseden korkmayan kimseler imar eder” buyuruyor.

Cami yaptıran, camilerde hizmet eden, camileri cemaatsiz bırakmayıp cemaate devam eden kimseler için çok büyük müjdeler vardır. Dinimizde iyi niyetle camiler için yapılan hiçbir hizmet boşa çıkmaz.

Peygamberimizin zamanında mescidi süpüren, temizleyen bir kadın vardı. Vefat etti bir gün. Peygamberimiz onu göremeyince nerede olduğunu sordu. Sahabeler, onun birkaç gün önce öldüğünü ve defnettiklerini söylediler. Peygamberimiz kendisine haber verilmediği için üzüldü, mezarının başına gidip orada gıyabi cenaze namazı kıldı ve onun için dua etti. Kimse, o kadının böyle bir mükâfatla karşılaşmasını beklememişti. Onun bu derecelere ulaşması, mescidi süpürmesi dolayısıyla olmuştur.

Temiz bir niyetle camilere hizmet edenlerin sevabı, o cami ayakta durdukça ölseler bile amel defterlerine yazılmaya devam eder. Camiler hem bir ibadet hem de eğitim yeridir. Zariyat suresi 50 ayeti kerimesinde Allah’a kaçın buyuruyor Allah’u Teala. Dünyanın dert ve sıkıntılarından en güzel sığınacak, kaçılacak yer, liman camilerdir.

Camiler, kendilerine devam eden ve üzerlerinde namaz kılan cemaate ahiret günü şahitlik edeceklerdir. Sırat Köprüsü’nden yolunu kolaylaştıracak amellerden biri de yine camilere yapılan hizmetlerdir.

Allah, vatanımızdan ezan seslerini ve huzurla secdeye gidebileceğimiz camileri eksik etmesin. Camilerimizi açık tutan, gelen cemaate gönüllerini de açan, saf tutan müminlerin önünde olan cami görevlilerimizden ve camilere hizmet eden her gönüllümüzden razı olsun.

Yazarın Diğer Yazıları