Ziraat Odası Başkanı Butur, müjdeyi açıkladı

Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, üreticilerin Dünya Çiftçiler Günü'nü kutlayarak çeşitli açıklamalarda bulundu.

Ziraat Odası Başkanı Butur, müjdeyi açıkladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, üreticilerin Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlayarak çeşitli açıklamalarda bulundu.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) geçen sene Kastamonu'da iyi bir alım gerçekleştirdiğini hatırlatan Butur; “6 bin buğday ve 300 ton arpa olmak üzere 6 bin 300 ton alım gerçekleştirdi.  TMO’nun arpa desteği olduğunda besiciler, Çankırı’dan ve Çorum’dan arpalarını temin etmeye çalışıyorlardı. İnşallah artık diğer illere gitmeden Kastamonu’muzdan vatandaşlar bu tür şeyleri temin edebilecek. Ayrıca satış ofisi de olacak. Bu yer, Özel İdare İş Merkezi mahkeme altında olacak. Sayın Valimize çok teşekkür ediyorum, TMO’ya tahsis ettiler orayı. Şu anda birkaç eksiği gideriliyor, Kastamonu’da artık TMO’nun kalıcı ajansı açılmış oldu. Hayırlı uğurlu olsun Kastamonu’ya” dedi.

Butur, afetlerden uzak, çiftçilerin bereketli bir sezon geçirmesini dileyerek; “İnşallah çiftçilerimizin emeklerinin karşılığını alabileceği bir sezon olur. Genel Başkan’ımızın bir sözü vardır, ‘Bizim fabrikalarımız açık alandadır” der. Bu yüzden zor ve büyük emek isteyen bir iş yapıyoruz” dedi.

“MALİYET HESABININ ÇIKARILMASI İSTİKRAR SAĞLATIR”

Çiftçilerin öneminden bahseden Butur; “Çiftçilerimiz olmazsa olmazı üretiyor. Sofralarımızdaki çayından tutun, bütün gıdalar onlar sayesinde. Milli savunma kadar da tarım önemli. Bilim adamları önümüzdeki yıllarda gıdanın daha da önemli hale geleceğini vurguluyorlar. Eli öpülesi çiftçilerimizin üretmesi lazım, emeklerinin karşılığını alması lazım. En çok alın terinin olduğu işlerden birisidir bu meslek. Bu mesleğin daha sürdürebilir olması için, desteklerin üretime yansıması lazım. Örneğin 100’ün üzerinde destek var. Bu destekler biraz daha somutlaştırılabilir, direkt üretime yansıyacak hale getirilebilir. Örneğin çiftçinin direkt mazotuna, gübresine destek verilebilir. Bu da hem üreticiyi hem de tüketiciyi fiyat anlamında mutlu edecektir. Bakanlığımızın bununla ilgili çalışmaları olduğunu biliyoruz,  şu ana kadar fiiliyata düşmedi. Tarım Bakanımız açıklamalarını çok olumlu buluyorum, ‘Tarımdaki ana kalemlerde, bir komite oluşturacağız maliyet hesabı çıkaracağız ve biz müdahil olacağız’ demişti. Buğdayda, arpada, hububatta bir maliyet hesabı çıkacak ve TMO devriye girecek. Örneğin ette, sütte, maliyet hesabı çıkacak, orada Et ve Süt Kurumu devriye girecek. Bunu çok önemsiyorum, bunun hayata geçmesi gerekiyor. Bu hayata geçerse istikrar olur. Vatandaş süt inekçiliği yapacaksa önünü görmek ister, kırmızı et üzerine çalışacaksa yine aynı şekilde önünü görmek ister. Haliyle üreticiyi daha fazla üretmeye teşvik eder, o da fiyatlara yansır” ifadelerini kullandı.

“TARSİM BİR ZORUNLULUK OLMALI”

Dünyanın her yerinde iklim değişikliği kaynaklı afetler yaşandığının altını çizen Butur; “Bilim adamları da küresel ısınmadan dolayı iklim değişikliğinden sık sık bahsediyor. Örneğin bu sene ilimizde kar yağmadı. Allah’tan uzun süre yağmur yağdı, barajlarımız ve toprak açısından iyi oldu. Ben yine de vatandaşlarımızın malını güvence altına alması için TARSİM sigortası yaptırmalarını öneriyorum.  Bazı ürünlerde bu sigorta şu anda geçti ama sebze türü ürünlerde yapılıyor. TARSİM bir gereklilikten ziyade bir zorunluluk olmalı. Bunun ağır bedellerini dolu yağışlarıyla önceki yıllarda ödemiştik. Devlet bunun yüzde 50’sini de destekliyor. Bu yüzden TARSİM son derece önemli” diye konuştu.

“YAKIN İLLERİMİZDE BU ŞEKİLDE BİR OFİS YOK”

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) geçen sene ilimizde iyi bir alım gerçekleştirdiğini hatırlatan Butur; “6 bin buğday ve 300 ton arpa olmak üzere 6 bin 300 ton alım gerçekleştirdi. Bu çok iyi bir rakam. Daha önce TMO hiç bu kadar alım gerçekleştirmemişti, 200-300 ton arasındaydı. Buğdayda bir lira, arpada 50 kuruş devletin desteği de bu alıma katkı sağladı. Tarım Bakanı Yardımcısı hemşehrimiz İbrahim Yumaklı Bey’e de çok teşekkür ediyorum, buğday alımı yapılmadan önce ziyarete gittiğimizde TMO’nun Kastamonu’da kalıcı olması ve ajans talebinde bulunmuştuk. O da Kastamonu’da çok az buğday alımı gerçekleştiğini belirtmişti. Bu 6 bin 300 tonluk alım ile birlikte hem Bakan Bey’in hem de bizim elimiz güçlü olmuştu. TMO’nun kalıcı ajansı artık açıldı denilebilir, son günlerini sayıyor. Bu çok iyi olacak, besicilik yapan kişiler TMO’nun arpa desteği olduğunda Çankırı’dan ve Çorum’dan arpalarını temin etmeye çalışıyorlardı. İnşallah artık diğer illere gitmeden Kastamonu’muzdan vatandaşlar bu tür şeyleri temin edebilecek. Ayrıca satış ofisi de olacak. Özel İdare İş Merkezi Mahkeme altında olacak bu yer, Sayın Valimize çok teşekkür ediyorum. TMO’ya tahsis ettiler orayı. Şu anda birkaç eksiği gideriliyor, Kastamonu’da artık TMO’nun kalıcı ajansı açılmış oldu. Hayırlı uğurlu olsun Kastamonu’ya. Bunun üzerine çok çalıştık. Aynı zamanda yakın illerimizde bu şekilde bir ofis yok. Ayrıca bu yakın bölgeye de hitap edilmiş olunacak. Bu bizi çok mutlu etti, emeği geçenlere teşekkür ediyorum”  dedi.
 

Bakmadan Geçme