Merve Saatçi

Peynir Dosyası

Merve Saatçi

Kahvaltıda, çorbada, salatada, makarnada hatta tatlıda… En çok kullandığımız süt ürünlerinin başında gelen peyniri sofralarımızda birçok şekilde değerlendiriyoruz. Hal böyle olunca mutfakların vazgeçilmezi olan peynire yakından bakalım.

-Protein ve kalsiyum açısından zengin olan peynir aynı zamanda iyi bir B2, B6, B12, A vitamini ve fosfor kaynağıdır. 

Peynir seçerken nelere dikkat edelim?

-Peynir seçimi yaparken öncelikle yağ oranına dikkat etmelisiniz. Yağ, peynire güzel bir tat ve zengin doku verirken; aynı zamanda kalori ve kolesterolünü de artırır. Çoğu peynir çeşidi, doymuş yağ ve sodyum açısından zengin olabileceğini unutmayın.

-Bazı peynirlerin küflü olanları tercih edilmektedir ancak bu özel peynirler dışında hiçbir peynirin kesinlikle küflü olmaması gerekiyor. Ayrıca peyniri kokladığınızda peynirden başka yabancı koku içermemesi önemlidir.

-Kalp hastalığı, böbrek hastalığı veya yüksek tansiyonunuz varsa tükettiğiniz peynir miktarına ve cinsine dikkat etmeye özen gösterin.

-Kilo veya kolesterol sorunu yaşıyorsanız az yağlı peynirleri tercih edebilirsiniz. Riskli kişiler yağsız beyaz peynir veya lor peynirini en az kalori ve yağa sahip olması sebebiyle tercih edebilir. Tansiyon probleminiz varsa, peynirleri suda bekleterek tuz oranını azaltabilirsiniz.

-Bazı peynirler, migren ataklarını ya da alerjileri tetikleyebilir. Özellikle migren şikayeti olan kişiler yıllanmış peynirleri tercih etmemelidir.

-Olgunlaştırılan peynirde laktoz, yok denecek kadar azdır. Bu yüzden laktoz intoleransı olan kişiler süt yerine peynir tüketebilirler.

-Çocukların, hamile, emziren ve menopoz dönemindeki kadınların kalsiyum ihtiyacı artmaktadır. Bu yüzden, bu kişiler günlük kalsiyum gereksinimini karşılamak için beslenmelerinde peynire yer verebilirler.

-Peynir, beslenmemizde kahvaltıda yer almasının yanı sıra; çorba, salata, makarna, börek gibi yemeklere eşlik ettiğinde, fırın sebzelerde gratenlere eklendiğinde porsiyonlar abartılmakta, bu da her besinde olduğu gibi kilo alımına neden olmaktadır.

Bazı Peynir Çeşitleri (30 gr) ve Kalorileri

Lor peyniri: 27 kalori, Düşük kalori ve az yağlıdır, riskli gruptakiler tercih edebilir. 

Çeçil Peyniri: 45 kalori, İnce, uzun ve tel şeklinde koparıldığı için tel peynir de denir.

Sepet Peyniri: 50 kalori, Adını sepet görüntüsünden alır, az tuzlu ve düşük yağlıdır.

Keçi peyniri: 60 kalori, İnek peynirine oranla daha az kalorilidir. D vitamini açısından zengindir.

Beyaz Peynir: 70 kalori, Ülkemizde en fazla tüketilen peynirdir.  Genelde orta sertliktedir.

Dil Peyniri: 75 kalori, Yumuşak, lifli bir yapısı vardır. Çok tuzlu değildir, kaşar peynirine alternatif kullanılır. 

Süzme Peynir: 72 kalori, Kalsiyum ve fosfor yönünden zengindir. Zayıflama programlarında tercih edilir.

Taze Kaşar Peyniri: 102 kalori, Beyaz peynirden sonra en çok kullanılan peynirdir. Sarı rengine bakarak ne kadar yağlı olduğunu anlayabilirsiniz.

Eski Kaşar Peyniri: 122 kalori, Taze kaşarın içerisindeki acı suyunun çıkarılması ile elde edilir. Bunun için yaklaşık 6 ay soğuk depolarda olgunlaşması için bekletilir. Diğer peynirlere göre kalorisi nispeten yüksektir.

Yazarın Diğer Yazıları