Merve Saatçi

Yaza İdeal Kiloda Girmek İçin Püf Noktalar

Merve Saatçi

Kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte vücut ısımızı koruyabilmek için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar ve bu artan enerji ihtiyacını besinlerden karşılamaya çalışırız.  Özellikle kapalı havalarda yaşanan depresyona bağlı olarak artan aşırı yeme atakları ve hareketin azalması kilo artışına sebep olabilir. Bahar döneminde daha ince giysiler giymeye başladığınızda ise aldığınız kiloların farkına varıp hızlı bir şekilde kilo vermek isteyebilirsiniz. Havalar ısınmaya başlamışken sağlıklı ve kalıcı bir şekilde kilo vermek için bu püf noktalara göz atmayı unutmayın!

  • Öncelikle kendinize gerçekçi hedefler belirleyin. 5-6 ayda aldığınız kiloyu 1 ayda vermeye çalışmak sağlıksızdır ve uzun vadede motivasyonunuzu düşürür. Haftada yarım veya 1 kilo kaybı idealdir.
  • Hızlı bir metabolizma için düzenli kahvaltı yapın.  Kahvaltı yapmadan öğle yemeğine kadar aç kalırsanız, yavaşlamış metabolizma hızına karşın iştahınızın da artmasıyla birlikte ilerleyen saatlerde daha çok yemek yemeniz kaçınılmazdır.
  • Dengeyi kurun. Bir öğünde abarttığınızı düşünüyorsanız akşam yemeğini ya da ertesi günü daha hafif geçirmeyi deneyin.
  • Yemekleri yavaş yemeye çalışın. Vücudumuzdaki tokluk hormonları yemek yemeye başladıktan yaklaşık 20 dakika sonra salgılanır. Yemek sürenizi uzatarak fazla yemek yemenin önüne geçebilirsiniz.
  • Yeterli miktarda protein tükettiğinizden emin olun. Protein tokluk hissinin sağlanması ve enerji harcamasını arttırması sebebiyle önemli bir besin ögesidir.
  • Porsiyon ölçülerinizi azaltın. Kendinize yasaklar koymak yerine her şeyden azar azar tüketmeye çalışın. Unutmayın bu süreçte diyet yapmıyorsunuz, sağlıklı beslenmeyi bir davranış biçimi haline getirmek önemli.
  • Çorba ve salata midede daha fazla hacim kaplayan besinlerdir. Ana yemek öncesinde çorba ve salata tercih ederek doygunluk hissine daha erken ulaşabilirsiniz.
  • Sağlıklı kilo kaybı için sağlıklı bağırsak florası önemlidir. Kefir, yoğurt gibi probiyotik besinler bağırsak floramız için yararlı bakteriler içerirken bağırsaklarımızın daha düzgün çalışmasını sağlar ve toksik maddelerin geri emilimini engeller. Günde 1 bardak kefir veya 2 kase yoğurt tüketmeyi ihmal etmeyin.
  • Canınız tatlı veya atıştırmalık bir şeyler istediğinde önce bir bardak su veya bitki çayı içmeyi deneyin. İsteğiniz devam ediyorsa meyveler ilk tercihiniz olmalı. Tarçınlı meyveli yoğurt veya kalorisi düşük sütlü tatlıları porsiyon kontrolü sağlayarak tüketebilirsiniz.
  • Her şeye rağmen tatlı yeme isteğine karşı koyamıyorsanız diyette mükemmellik olmadığını unutmayın. Bazen canınızın çok çektiği o çikolatalı pastayı yiyebilirsiniz. Önemli olan küçük kaçamakları büyük boyutlara taşımamaktır. “Ne de olsa diyetim bozuldu o zaman şunu da yiyeyim.” demeden günün geri kalanında dengeyi sağlayın ve sağlıklı beslenmeye kaldığınız yerden devam edin.
  • Su içmek için susamayı beklemeyin. Günde 2 litre su içerek daha hızlı bir metabolizmaya sahip olabilirsiniz.
  • Daha aktif olun. Hareketsiz yaşamın kilo artışının en büyük sebeplerinden biri olduğu bilinmektedir. Yapılacak sporun türü kişiye göre değişebilir. Yürüyüş açısından herhangi bir sağlık probleminiz yoksa haftada 3 gün 45 dakikalık yürüyüşler ile bu süreci destekleyebilirsiniz.

Yazarın Diğer Yazıları