Serap Oruç

Allah Yeryüzündeki Adaleti, Yeryüzündeki Koca Koca Yürekli İnsanlarla Sağlar

Serap Oruç

Günlerden bir gün Ertuğrul Bey yanında oğlu Osman'ında olduğu bir vakitte Mevlana hazretleri ile karşılaşır ve uzun uzun sohbete tutulurlar. Fakat Mevlana Hazretlerinin gözü daima küçük Osman'dadır. Mevlana hazretleri orada bulunan herkesin halini hatırını sorduktan sonra küçük Osman'a döner ve "Evlat sen nasılsın şu konuştuğumuz hal için sen ne dersin" der.

Bu soruyu duyunca orada bulunan herkes küçük bir gülümseme ile karşılık verir Osman daha 7 yaşında bir çocuk bu sorunun muhatabı olamaz gibi de sözler eder içlerinden bazıları. Lâkin Mevlana hazretleri cevap vermez hiç birine ve bir süre sonra herkes susar gülüşmeler kesilir. Mevlana hazretleri bu soruyu küçük Osman’a öylesine değil gerçekten sormuştur ve bu sorunun cevabını çocuktan bekliyordur.

Küçük Osman ise elindeki çalıyla oynamakta onu kırmaya çalışmaktadır. Ara sıra elinden çalıyı düşürüyor hiç kimseye bakmıyor aldırış etmiyordur ne babasının bakışlarına ne de Mevlana Hazretlerinin sorusuna hiçbiriyle ilgilenmeden tekrar çalıyı alıyor ve yeniden vuruyordur böyle bir kaç deneme sonrası çalıyı vurduktan sonra kırmayı başarmıştır. 

Kırılan çalıları da Mevlana Hazretlerine uzatarak;

"Bunları tekrar birleştirebilir misin" diye sorar.

Mevlana hazretleri de "Allah isterse neden olmasın" diye cevap verir Küçük Osman'a.

Osman da "Ya Allah istemezse?"

İşte o zaman "Tüm insanlar birleşse yine de bunu birleştiremez" der Mevlana hazretleri "ya koca koca orduları ve böyle çok koca koca kılıçları olsa da mı" der küçük Osman 

Mevlana hazretleri tebessüm ederek cevap verir "Koca koca ama böyle çok koca koca kılıçları, dağları bile olsa yine Allah istemediği sürece hiçbir şey yapamazlar.”

"Peki madem neden Allah o koca koca kafirlerin ordularını Yok etmiyor neden zulümlerin olmasına göz yumuyor?" yine Mevlana hazretleri tebessüm ederek cevap verir herkes şaşkındır Ertuğrul Bey oğlu Osman’ı susturmak için davransa da Mevlana hazretleri buna engel olur sonra küçük Osman'ın Yanına yaklaşıp "Allah yeryüzündeki adaleti, yeryüzündeki koca koca yürekli insanlarla sağlar evlat ne zaman ki o koca yürekli insanlar ortaya çıkar işte Allah da kuluna koca koca güçler ve yürekler vererek adaleti sağlar."

Osman hemen babasını eliyle işaret edip "Benim babam var ya koca yürekli bir adamdır. Dedem de aynı koca yürekli bir komutandı." "Ama biz ne demiştik, koca yürekli değil koca koca yürekli insanlar bunu başarır dedik evlat."

Bu rivayeti okuyunca şöyle düşündüm; herkesin koca yürekliyim diye iddiada bulunduğu yeryüzünde hiç kimse zalimlerin yaptıklarını durduramıyor. Yeryüzünün her köşe başında mazlumları bir kötülük bekliyor. Hangi yana dönsek insan insana yara açıyor. Herkesin koca yürekli olmaya talip olduğu, kimselerin koca koca yürekli olmaya cesaret edemediği yeryüzünde insanlar adaleti de haliyle birkaç maddeden oluşan yasal hakta ve adliye sarayında bulunur sanıyor...

Dua ile bitirmek istiyorum; Allah'ım sen dilediğini yaparsın ve yapansın. Sen içimizden bazılarını istersen koca koca yürekli insanlar olarak yeniden inşa eder; kötülerin, kötülüğün başına musallat edersin. Çünkü biz sadece sana güveniyoruz senden istiyoruz biz aciziz koca yürekli olmaktan öteye gidemeyen aciz, senden koca koca yürekli insanlarla yeryüzündeki adaleti sağlamanı istiyoruz. Saygılar.
 

Yazarın Diğer Yazıları