Serap Oruç

İnsan Gönülle Tutunacağından Olmamalı

Serap Oruç

Anlatı şöyle ki iki arkadaş gemiyle uzak bir yere gideceklermiş. Sırtlarında da eşyaları varmış. Biri gemiye binince sırtından yükünü indirip üstüne oturmuş; diğeri ise indirmemiş, ayakta yükünü taşımaya devam etmiş. Arkadaşı  "yükünü indirsene" demiş.

O da "indirmem, benim malım kıymetli, sırtımda taşırım" demiş. Arkadaşı, "yahu, delilik etme, indir! Üstüne de güzelce otur, dinlen! Bak ben ne güzel dinleniyorum" demiş. Lâkin ikna edememiş.

Bu şahsın yükünü sırtında taşıması, gemideki diğer yolcuların da dikkatini çekmiş. Onlar da yükünü indirmesini tavsiye etmiş lâkin aynı şeyleri onlara da söylemiş. Herkes kendisine tuhaf tuhaf bakmış o da bunun üzerine, malımı alacaklar galiba diye şüpheye kapılmış.

Gittikçe geminin kenarına, köşesine yaklaşmış.

Oralarda durmak tehlikeli olduğu halde o tehlikenin insanlardan gelecek zannetmiş. "Fırtınayla, dalga çok fazla denize düşülebilirsin orada durma, gel, yanımızda dur" demiş arkadaşı ve gemideki diğer yolcular. Lâkin onları dinlememiş ve içinden "malımda gözleri var tabii" diye geçirmiş. Birkaç saat sonra da şiddetli bir fırtına, büyük bir dalga adamı yüküyle birlikte denize savuruvermiş. 

Adam hem malından hem de canından olmuş.

Mevlana Celaleddin-i Rumi hazretleri de bu olayla ilgili şöyle buyurmuş:“Ey insanoğlu! Dünya malını sırtından indiren, ne kadar rahat yolculuk yaptı? Âhireti zaten rahat. Allah demeye vakti çok. Diğerininse hem dünyası harap, hem de âhireti. Yoruldu, korktu, üzüldü, malım malım diye kahroldu. Allah demeye bile vakit bulamadı. Dünyasını da mahvetti, ahiretini de mahvetti.”

Bana da bu hikaye şöyle düşündürdü;

Yolun bize ait olmadığı dünyada yolculuğun bize ait olduğunun bilincinde atmalıyız adımlarımızı. İnsanın dünyadaki en büyük malı yolculukta yanına aldığı yükünden ziyade yolculukta olduğunun idrakine varması olmalı. O'nun bize verdiği dünyalık makamları, zenginlikleri, gücü, başarıyı sahiplenip de dengeyi bozmamalı. Kazanmak uğruna yaşamayı unutmamalı.

Zira insan elle tutulana tutulup da, gönülle tutunacağından olmamalı.  Saygılar.
 

Yazarın Diğer Yazıları