12 Bin Yıllık Siyez Toprakla Buluşturuldu

İhsangazi'de baharın müjdecisi çiğdemlerin çiçek açması ile 12 bin yıllık coğrafi işaretli siyez toprakla buluşturulmaya başlandı.

İhsangazi’de yaklaşık 12 bin dekar alanda ekilen ve buğdayın atası olarak bilinen coğrafi işaretli ürün siyez buğdayının kış sebebiyle yapılamayan ekimi, çiğdemlerin çiçek açması ile yapılmaya başlandı. Kasım ayında ekilen ve kar yağışı sebebiyle toprakla buluşması ertelenen siyez, havaların ısınması ile toprakla buluşturuldu. Bölgede “kabulca”, “kaplıca” veya “Hitit bulguru” olarak da bilinen siyezin ekimi sırasında hiçbir kimyasal madde kullanılmıyor. 

İhsangazi’de baharın müjdecisi çiğdemlerin çiçek açması ile 12 bin yıllık coğrafi işaretli siyez toprakla buluşturulmaya başlandı.

Günümüze kadar bozulmadan gelen ve ‘Hitit buğdayı’ olarak da anılan siyez, Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde toprakla buluşturuluyor. İhsangazi’de yaklaşık 12 bin dekar alanda ekilen ve buğdayın atası olarak bilinen coğrafi işaretli ürün siyez buğdayının kış sebebiyle yapılamayan ekimi, çiğdemlerin çiçek açması ile yapılmaya başlandı. Kasım ayında ekilen ve kar yağışı sebebiyle toprakla buluşması ertelenen siyez, havaların ısınması ile toprakla buluşturuldu. Bölgede “kabulca”, “kaplıca” veya “Hitit bulguru” olarak da bilinen siyezin ekimi sırasında hiçbir kimyasal madde kullanılmıyor. Traktörlerle tamamen doğal olarak ekilen siyez, sulanmadan ve hiçbir gübre kullanılmadan yetişiyor ve Ağustos ayında da hasadı yapılıyor. Çiftçiler tarafından yetiştirilen siyezden yapılan ürünler ise vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

'Kış Sebebiyle Ekemediğimiz Ürünlerimizi Yeni Sezonda Ekmeye Çalışıyoruz' 

İlçede siyez yetiştiriciliği yapan Sabahattin Ciğerci, “Kasım ayında bir kısım siyezimizi ektik. Kış sebebiyle ekemediğimiz ürünlerimizi yeni sezonda ekmeye çalışıyoruz. Bereketli bir yılın geçmesini bekliyoruz. Ağustos ayı gibi de hasadını yapacağız” dedi.

'Çiğdemlerin Çiçek Açması ile Buğday Siyezimizi Toprakla Buluşturuyoruz' 

Çiftçi Yasin Ciğerci ise çiğdemlerin çiçek açması ile ekim yapmaya başladıklarını kaydederek, “12 bin yıllık ata tohumu siyez buğdayımızı toprakla buluşturuyoruz. Kasım ayında siyez buğdayını ekmeye başlamıştık ama kış şartlarından dolayı birçok tarlamızı ekememiştik. İlkbaharın gelmesini belirten çiğdemlerin çiçek açması ile buğday siyezimizi toprakla buluşturuyoruz” diye konuştu.
 

Yorumlar 2
Hasan Hüseyin Çakar 06 Mart 2024 22:53

Ben Zonguldak Ereğli den, internet üzerinden siyez ekmeği, siyez tohumu satan birinden İzmitten iki üretici aldık ve denedik, normal buğday ekiminden izlediğimiz uygulamaları bıraktık, tohumu aldığımız şahıs ne diyorsa bire bir uyguladık, malesef fiyasko ile sonuçlandı. Bütün emeğimiz paramız heba oldu. Adam birdaha telefonumuz bile çıkmadı. Gerçekten güvenilir biri olsada tekrar denesek.

NEDİM ATAMAN 06 Mart 2024 15:14

BU HABERLER DUYMAKTAN SEVİNİYORUM ANCAK GİZLİ TUTUN, DÜŞMAN VE HAİN ÇOK. SESSİZ VE DERİNDEN GİTMEKTE HER ZAMAN FAYDA VARDIR. BOR MADENİ ÜZERİNE ARAŞTIRMA YAPAN GURUBU BİR UÇAK KAZASI İLE ORTADAN KALDIRDILAR, YİNE ASELSAN MÜHENDİSLERİNİN BİR BİR ORTADAN KALDIRILIŞI GİBİ. O ZAMAN DA YAZDIM BU TİP ÇALIŞMALAR ÇOK GİZLİ YAPILIR DİYE. 12 BİN YILLIK SİYES TOHUMUNU TOPRAKLA BULUŞTURUYORUZ DİYE HABER YAPTIĞINIZDA, BİZİ VE ÜLKEMİZİ ÇOK SEVEN İŞBİRLİKÇİLER İYİLİKLER DÜŞÜNÜRLER. BİR BAKARSINIZ DELİ ÇİFTÇİ, GECE YARISI TARLAYA GİRMİŞ VE TRAKTÖRÜYLE TARLANIN ALTINI ÜSTÜNE GETİRMİŞ YA DA EKİNLER SARARDIĞINDA BİRİLERİ YANGIN ÇIKARABİLİR. BENDEN BİR TAVSİYE İLE YAZIMI BİTİREYİM. HER TÜRLÜ TARIMIN KONUSU OLAN ORJİNAL TOHUMLARI KORUMAK ZORUNDAYIZ. ONA BUNA TOPRAKLARIMIZI AÇMAK VE TOHUMLARIMIZI VERMEK GELECEĞİMİZ AÇISINDAN ÇOK TEHLİKELİ BİR NOKTAYA GÖTÜRECEĞİ AÇIKTIR.

Bakmadan Geçme