Bakan Kirişci'den destek açıklaması

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, özellikle kadınları, gençleri, hayvansal üretim yapmak isteyenleri cesaretlendirici ve bunlara ilişkin uygun finansman sağlamayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 maddelik müjdesinde belirttiğini dile getirdi.

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, özellikle kadınları, gençleri, hayvansal üretim yapmak isteyenleri cesaretlendirici ve bunlara ilişkin uygun finansman sağlamayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 maddelik müjdesinde belirttiğini dile getirdi.

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci; “Bunun içerisinde orman ile ilgili yatırımlarımız da var. 2002 yılında sadece 8.4 milyon lira olan tarımsal destek bugün itibarıyla 158.3 milyon lira mertebesine çıkmıştır. Bu olağanüstü artış doğal olarak bizim Batman’da tarımsal üretimimizi, ormanla ilgili üretimimizi arttırmıştır. Burada bu üretimi gerçekleştiren siz orman gönüllülerimize, siz tarım gönüllülerimize, çiftçilerimize ben milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Tüm Türkiye’de 20 yılda 803 milyar, sadece 2023 yılında tüm Türkiye’ye 55 buçuk milyar para veriyoruz. Bu destekleri veriyoruz ki üreticimiz üretsin, üretirken neyi istediğimizi, ne kadar istediğimizi de bunlarla paylaşalım hem onlar mağdur olmasın hem ülkenin kaynakları israf edilmesin” dedi.

“YÜZDE 70 MALİYETİNİN ALTINDA BİR FİYATA VERMEYİ KABUL EDİYORUZ”

Orman köylülerinin yakacak ihtiyacını maliyetinin yüzde 70 altında vereceklerini söyleyen Bakan Kirişci, “Ormana bakan orman köylüsü, ormandan istifade edemediği için ah çekerdi. Halbuki o orman köylüsü aynı zamanda ormanın koruyucusu. İşte biz şimdi Batman’da ormandan elde edilen gelirlerin masraf kısmı çıktıktan sonra yüzde 10’unu orman köylüsüne gelir olarak vereceğiz. Orman köylüsünün yakacak ihtiyacı olur. Orman köylüsünün kereste ihtiyacı olur. Biz istedik ki bunları da kendileri başka yerden temin etmesinler veya pahalıya almasınlar. Ne yaptık peki, yüzde 70 maliyetinin altında bir fiyata, yani maliyet fiyatı 100 TL ise 30 liradan vermeyi kabul ediyoruz. Ormanda hayatını kaybeden kardeşlerimiz var. Biz bunlara orman şehitleri diyorduk. Orman yangınlarında hayatını kaybeden cengaverlerimiz var bunların sayısı 105'tir. Yıllardan beri bunlara bir şehitlik unvanı ve bunun gereklilikleri yerine getirilememişti. Şu anda bunları da onlara teslim ettik” diye konuştu.

“JEOTERMAL SERALARI HAYATA GEÇECEK”

Türkiye'nin jeotermal potansiyeli bakımından Avrupa’da birinci, dünyada yedinci sırada olduğunu kaydeden Kirişci, “Bizim yaklaşık 30 bin dekarlık jeotermal sera potansiyelimiz bulunmaktadır. Bu seraları da burada hayata geçireceğiz ve domatesi buralarda üreten, ürettiklerini de Batmanlıya veren satan bir mekanizmayı ve diğer ürünleri de aynı şekilde yapmış olacağız. Böylelikle ürün tazeliğini sağlayacağız. Buralarda lojistik önemli bir maliyet, nakliye masraflarından da kurtulmuş olacağız. İstihdam sağlayacağız” diye konuştu.

Bakmadan Geçme