• Haberler
  • Siyaset
  • Başkan Baltacı: 'Piyasaya Birikmiş Olan Borçlarımızı Ödeyeceğiz'

Başkan Baltacı: 'Piyasaya Birikmiş Olan Borçlarımızı Ödeyeceğiz'

Kastamonu Belediye Meclisi Haziran ayı toplantısı Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantının gündeminde yer alan parsellerin, Belediye Kanunu’nun 18/e Maddesine göre değerlendirilmesi için belediye başkanına yetki verilmesi ile ilgili söz alan Belediye Başkanı Hasan Baltacı; “Takdir ederseniz ki belediyenin bütçesinin bazı kalemleri vardır. Su gelirleri vardır, emlak gelirleri vardır, genel bütçeden aldıkları gelirler vardır, bir de mümkünse gelir arttırıcı işler yapmıştır ki, bugüne kadar hiç görmedik gelir arttırıcı işleri. Arsa üretirler, arsa satarlar, tasarruf ederler. Biz tasarruf etmeye ve gelir arttırıcı işler yapmaya devam edeceğiz. Bunlarla bir taraftan birikmiş olan, özellikle piyasaya birikmiş olan borçlarımızı ödeyeceğiz. Belediyeyi en temel hizmetleri verebilecek seviyeye getirmeye çalışacağız” dedi.

Belediye Meclisi Haziran ayı toplantısı Belediye Başkanı Hasan Baltacı’nın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantının gündeminde Kastamonu Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi için İller Bankası A.Ş.’den kredi kullanılması için belediye başkanına yetki verilmesi, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’ndeki parsellerin, Aktekke Mahallesi’ndeki parselin ve Saraçlar Mahallesi’ndeki parselin 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 18/e Maddesine göre değerlendirilmesi için belediye başkanına yetki verilmesi, gelir tarifesi revizesi ile iç borçlanma için belediye başkanına yetki verilmesi görüşüldü.

Toplantıda ilk olarak Kastamonu Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi için İller Bankası A.Ş.’den kredi kullanılması için belediye başkanına yetki verilmesi görüşülerek, belediye başkanına yetki verilmesi oy birliğiyle kabul edildi. 

‘Piyasaya Birikmiş Olan Borçlarımızı Ödeyeceğiz’

Toplantının gündeminde yer alan Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’ndeki parsellerin, Aktekke Mahallesi’ndeki parselin ve Saraçlar Mahallesi’ndeki parselin 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 18/e Maddesine göre değerlendirilmesi için belediye başkanına yetki verilmesi ile ilgili söz alan Belediye Başkanı Hasan Baltacı; “4 tane parselin satışı, takası ya da kat karşılığında satışı için yetki isteniyor. Bu parselleri en uygun bedelle bütçemize kazandırmak için bir ihaleye çıkacağız. Bunun sebebi de şu; bizim ilk tespit ettiğimiz rakamlara göre 505 milyon Kastamonu Belediyesi’nin borcu vardı. Tabii tahakkuk etmeyenler, faturası kesilip muhasebeye işlenmemiş olanlar ya da yapılandırmaya girip de hesap edilmeyen vergi ve SSK borçları var. Bu rakam daha da artacak. Takdir ederseniz ki belediyenin bütçesinin bazı kalemleri vardır. Su gelirleri vardır, emlak gelirleri vardır, genel bütçeden aldıkları gelirler vardır, bir de mümkünse gelir arttırıcı işler yapmıştır ki, bugüne kadar hiç görmedik gelir arttırıcı işleri. Arsa üretirler, arsa satarlar, tasarruf ederler. Biz tasarruf etmeye ve gelir arttırıcı işler yapmaya devam edeceğiz. Tasarrufla ile ilgili önemli bir rol kat ettiğimize inanıyorum. Bütçe bulduğumuz ölçüde de Kastamonu Belediyesi’nin gelirlerini arttıracak projeleri de hayata geçireceğiz. Bunlarla bir taraftan birikmiş olan, özellikle piyasaya birikmiş olan borçlarımızı ödeyeceğiz. Belediyeyi en temel hizmetleri verebilecek seviyeye getirmeye çalışacağız. Bir taraftan da proje üreterek, gelirlerimizi arttırmaya çalışacağız” dedi.

‘Bir Reklam Firmasına Son 15 Ayda 77 Adet Fatura Kesilmiş’

Açıklamalarına devam eden Başkan Baltacı; “Belediyenin bu hale getirilmesinde çarpıcı şeyler var.  Doğalgaza 10 milyon, elektriğe 12 milyon civarında bir borcumuz var. Bir reklam firmasına son 15 ayda 77 adet fatura kesilmiş. Bir tane reklam firması Kastamonu Belediyesi’ne son 15 ayda 77 adet fatura kesmiş. Bu faturaların toplamı 12 milyon civarında. Reklam firmasına para aktarmak yerine elektrik borcu ödenebilirdi ya da doğalgaz borcu ödenebilirdi. Elektrik ve doğalgaz firmasıyla görüştük. Dediler ki; ‘Elektriğinizi keseceğiz.’ Dedim ki; ‘Borçlar birikene kadar, zamanında neden elektriği kesmediniz? O borçları ödemeyenleri neden sorumlu tutmadınız? Onların siyasi sorumluluğunu niye hatırlatmadınız?’ Zamanında 2 milyon iken, 3 milyon iken doğalgaz ve elektrikle ilgili o firmalar tedbir almış olsalardı, reklam firmasına o kadar kaynak aktarmak yerine borçlar ödenmiş olabilirdi. Bizde bugün o borçlarla uğraşmak zorunda kalmazdık. Belediyeyi bu durumdan çıkartacağız. Belediye daha öncede parsel satmış. 160 bin metrekareye yakın parsel satmış ama borcu bitmemiş. Parsel satmış ama hizmet Kastamonu’ya gelmemiş. Sürekli reklam şirketlerine gitmiş. Bir önceki Belediye Meclis toplantısında açıkladım. MHP’li bir reklam firmasına bugünkü dolar kuru üzerinden 41 milyon civarında kaynak aktarılmış. Sayın Başkan açıklama yapmış; ‘Kime verseydim?’ demiş. Alacağımız tedbirlerle de, yapacağımız işlerle de parsel satmadan da belediyemizin kaynaklarını attıracağız. Fakat belediyemizi yürür ve işler hale getirmek için bu parsellerin en uygun satışı ile ilgili bazı kararlar almak lazım. Bu maddedeki ifadeler en doğru rakama satmak için yazılmış ifadelerdir” diyerek bilgilendirmelerde bulundular.

Başkan Baltacı’nın açıklamasının üzerine söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Necati Atak, arsaların rayiç bedellerinin nasıl tespit edildiğine yönelik bilgilendirme talep etti. Atak; “Biz arsaları sattığınız için sizi kınamıyoruz ama netice olarak şeffaf şekilde bunu bize açıklamanızı isteriz” dedi. 

‘Son 10 Yılda 2 Milyar TL’lik Satış Yapıldı’

CHP Grup Başkan Vekili Alican Yılmaz da; “Tahsin bey döneminde o günkü altın ve döviz kuru kıyaslandığı zaman, bir 500 milyar TL arsa satışı yapıldı. Galip bey dönemindeki altın kurunu baz alırsak, 500 milyon TL satış yapıldı. Yani son 10 yılda 2 milyar TL’lik satış yapıldı. Biz belediyemizin adıyla bir yere gittiğimiz zaman üzülüyoruz. Mal alamıyoruz, arabalarımızı yaptıramıyoruz. Belediyeyi bu hale biz düşürmedik. Bu işler Tahsin bey ve Galip bey dönemindeki peş peşe hatalardan buraya geldi. Biz ilk önce belediyenin saygınlığını, güvenini kazanmak zorundayız. Aynı zamanda belediyeden alacaklı olan esnafı da zor durumda bırakamayız. Onlarda hepimiz gibi akşam evlerine ekmek götürüyor. Arsa satışı bir yöntemdir, tasarruf bir yöntemdir sonuna kadar yapılıyor. Gelir getirici işlerimiz ne yazık ki yok, olması için çabalanıyor. Belediyede gizli kapılar arkasında bir ihale yapıldı. O dönemki il başkanımız, şu anki Parti Meclis üyemiz Hikmet Erbilgin bunun için çok mücadele etti. 100 milyon yerine o arsa 153 milyona satıldı. Yani daha belediyeyi yönetmeden belediyenin kasasına 53 milyon koyan bir ekipten bahsediyoruz. Herhalde arsa satışı konusunda en güvenilir ekip, bizizdir diye tahmin ediyorum” ifadelerini kullandı.

Necati Atak; “Arsalar borçlar ödensin diye satılacak ama kaç paraya satılacağı önemli. Rayiç bedelini kimler belirliyor. Bunlar bize bilgi olarak verilmesini istiyoruz” dedi.

‘Bizden Sonrakilerin Bize Teşekkür Etmesini Sağlayacak İşleri Hayata Geçireceğiz’

Bir önceki dönemde Kuzeykent Mahallesi’ndeki arsanın satış ihalesinde yaşananları hatırlatarak sözlerine devam eden Belediye Başkanı Hasan Baltacı; “Bizim bu arsadaki itirazımız şuydu; orası gelişmeye en açık mahalle, üniversitenin olduğu, gençliğin olduğu, nüfusun en yoğun olduğu mahalle. Bu arsa başka türlü de değerlendirilebilirdi. Belki 1 yıl sonra satılsa, çok daha farklı bir bedelle satılabilirdi. Hatta ve hatta o ihale kapısı kilitli olmasaydı, daha yüksek bedele de satılabilirdi. Devlet İhale Kanunu olsun, Kamu İhale Kanunu olsun, ihaleler herkese açık yapılır, kapı kilitlenmez. Sadece teklif verenler değil, isteyen yer yurttaş o ihaleyi izleyebilir. O kapının kilitlenmesi büyük bir yanlıştı. O günkü yönetim belediyeyi 80 milyon borçla aldığını söylüyordu, 150 milyona arsa satıldı. Bugünkü borç 500 milyon. Demek ki, arsa satışından elde edilen gelir Kastamonu hayrına kullanılmamış. Kastamonu’ya hizmet için kullanılmamış, gidilmiş reklam şirketlerine, oraya buraya kaynak aktarılmış, borçta artmış. Azalsaydı başka bir şey konuşur olurduk. Her belediye başkanı bir öncekini eleştirme hakkına sahiptir. Zaten o eleştiriden dolayı millet bir belediye başkanından görevi alıp, bir başkasına görevi veriyor. İnanın ki biz bizden sonrakilerin bize teşekkür etmesini sağlayacak işleri hayata geçireceğiz. Fiyat Belediye Meclisi’nin belirleyebileceği bir iş değildir. Burada yetkiyi aldıktan sonra bizim Kıymet Takdir Komisyonumuz var. Rayiç bedeller üzerine piyasa araştırması yapılır, oradan en uygun bedel tespit edilir. En uygun bedel üzerinden hangi yöntemle satışa çıkacaksa, ihale şartnamesinde onu görürsünüz. Bu meseleleri ihale ilanında göreceksiniz ve ihaleler canlı yapılacak. İsteyen yurttaşımız gelip, ihaleleri izleyebilecektir. Dahası elde ettiğimiz her geliri nereye harcadığımızı sizlerle paylaşacağız” şeklinde konuştu.

Müzakerelerin ardından Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’ndeki parsellerin, Aktekke Mahallesi’ndeki parselin ve Saraçlar Mahallesi’ndeki parselin 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 18/e Maddesine göre değerlendirilmesi için belediye başkanına yetki verilmesi kabul edildi.

Toplantının devamında Gelir Tarifesi Revizesi ile ilgili teklif ise Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderildi. 

‘Çok Acil Durumlarda Kredi Çekebilmek İçin Bir Yetki Alıyoruz.’

Toplantıda son olarak; iç borçlanma için belediye başkanına yetki verilmesinin görüşüldü. Konuyla ilgili bilgilendirmede bulunan Başkan Baltacı; “Bu yetkiyle çok acil durumlarda kredi çekebilmek için bir yetki alıyoruz. Kredi çekmek aslında yapacağımız en son iş. Önceliğimiz diğer gelirlerimizi toparlamak ama çok acil bir durum olursa, bugün Kastamonu Belediyesi’nin bir önceki yılın bütçesine göre; 139 milyon civarında kredi çekme hakkı var” dedi.

CHP Grup Başkan Vekili Alican Yılmaz ise; “Seçildiğiniz günden bugüne dediniz ki; ‘Çalışma arkadaşlarım, belediye personelim, maaşlarını, ikramiyelerini, tüm alacaklarını almadıkları mühletçe ben maaş almıyorum.’ Bunun için teşekkür ediyorum. Dediniz ki ‘Makam aracı kullanmıyorum, kendi aracımı kullanıyorum.’ Bunun için de teşekkür ediyorum. Emeği, ekmeği, fedakarlığı bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyorum” dedi.

Müzakerelerin ardından iç borçlanma için belediye başkanına yetki verilmesi kabul edildi.

Toplantıda son olarak, Sosyal Yardım Değerlendirme Üyeliğine Nedim Duman, Özlem Eylem Kurt seçildi.

‘Barış Karabacak Artık Belediyemizin Çalışma Ekibine Dahil Olmuştur’

Gündem maddelerinin ardından söz alan Belediye Başkanı Hasan Baltacı; “Belediyelerde istisnai kadro diye bir uygulama vardır. İstisnai kadrolarda personel istihdam edebilirsiniz. İstisnai karo Belediye Başkanı’nın talebi, bakanlığın oluru ile hemen istihdam edilebilir. Bizim için en büyük değer emektir. Bugüne kadar milletvekilliğim süreci içerisinde benimle birlikte Kastamonu’ya ve Kastamonululara hizmet eden, gecesini gündüzüne katan, 16 yıllık gazetecilik deneyimini Kastamonu’ya aktaran ve her koşulda bizimle birlikte Kastamonu’ya hizmet etmekten geri durmayan değerli yol arkadaşımız, Barış Karabacak artık belediyemizin çalışma ekibine dahil olmuştur” diyerek bilgilendirmede bulundu. 

‘Adama Göre İmar, Adama Göre Ruhsat Verme Dönemine Son Vereceğiz’

İnşaat ruhsatları ile ilgili de açıklamada bulunan Başkan Baltacı; “Ruhsatlarla ilgili süreçlerde bir sorun yok. Bizden önce verilen imar ruhsatları var, bizden sonra verilecek ruhsatlar var. Sorunları çözerken, bir tarafta kanun, bir tarafta yönetmelik, bir tarafta da vicdanımız olacak. Ranta izin vermeyecek ölçüde çalışmalar yapılacak. Eğer bizden önce verilen ruhsatlarla ilgili sorunlar yaşanıyorsa, Bunların hepsini tek tek ele alacağız. Sorunları çözmek boynunuz borcu. Bundan sonra bir iş yapılmadan önce imar iznini aldığında her şey belli olacak. Adama göre imar, adama göre ruhsat verme dönemine son vereceğiz. Herkese eşit şekilde süreci hızlandırmak için elimizden geleni yapacağız” dedi. 

Bakmadan Geçme