• Haberler
  • Genel
  • Başkan Vidinlioğlu'ndan 5 Yıllık Hizmet Dökümü

Başkan Vidinlioğlu'ndan 5 Yıllık Hizmet Dökümü

Yerel seçim sonuçları resmiyet kazandığında görev süreci sona erecek olan Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, görev sürecinde yaptığı çalışmalar, devam eden projeler ve planlanan projeler hakkında bilgilendirmeler bulundu.

Yerel seçimlerin hayırlı olmasını dileyen Başkan Vidinlioğlu; “Görev değişikleri her daim söz konusu. Muhtemelen Cuma günü yeni Belediye Başkanımız mazbatasını alacak ve Cuma günü devir teslim töreni yapılacak. 5 yılın muhasebesini yapalım dedik. Belediyemizin mevcut durumu hakkında kamuoyunu bilgilendirmek doğru olur. Bu 5 yıl belediyecilik açısında en talihsiz 5 yıldır. Hem pandemi, hem sel, hem de deprem felaketi meydana geldi. Ülkenin çok ciddi bir sınavdan geçmesine neden oldu. Ufak, tefek rötuşlarla isim olmadı, hep belediyenin geleceğine yönelik adımlar atma gayreti içerisinde oldum. Şehre birçok şey kazandırdık” dedi.

Belediyenin bütçesine ile ilgili bilgi veren Başkan Vidinlioğlu; “Belediyeyi devraldığımızda açıklanan resmi borcumuz yaklaşık 80 milyon TL civarındaydı. Fakat sonradan gelen hakkedişlerle bu 140 milyon TL’ye kadar dayanmış bir borç. Bütçenin 4’te 3’üne tekabül eden bir borç ile belediyeyi devralmıştım. Bütçemiz 1 milyar 800 milyon TL’dir. Şu anda emanet hesabında görünen borcumuz 220 milyon TL civarında, uzun vadede borçlanan ve bir de son çektiğimiz krediyle birlikte yaklaşık, bütün bıraktığımız borç yaklaşık 450 milyon TL civarında. Bu da bütçemizin yüzde 20-25 tekabül eder” şeklinde konuştu. 

‘Üretken Belediyeciliği Hemşehrilerimize Hissettirdik’

Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu; “Önce ülkem ve milletim şiarıyla çıktığımız kutlu yolda Kastamonu’muzun gelişimine katkı sağlamak ve şehrin hedeflerine ulaşabilmesi adına teşkilatımız ve milletimizden aldığımız güçle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kastamonu Belediye Başkanlığı’nı yüzde 49.55 gibi yüksek bir teveccüh ile kazandığımız 31 Mart 2019 tarihinden bugüne başta pandemi olmak üzere, sel, deprem gibi ortaya çıkan tüm olumsuzluklara rağmen Kastamonu’muza öz kaynaklarımızdan yaklaşık 800 milyon lira, bakanlıklar ile ortak yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında ise 1,5 milyar TL’nin üzerinde yatırım kazandırdık. Milliyetçi Hareket Partisi belediyesinin şeffaf, üretken ve milletiyle bütün hareket etme kabiliyeti sayesinde yılların sorunlarını bir bir çözdük. Günümüz bedeliyle 500 milyon liranın üzerindeki dev yatırım Atık Su Arıtma Tesisi projesi, Türkiye’nin en büyük 3’üncü Millet Bahçesi, Kastamonu Belediyesi Eğitim Merkezi, Çocuk Bakımevi ve Oyuncak Kütüphanesi, Engelsiz Yaşam Merkezi, Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi, Karaçomak Mesire Alanı, İnönü Mahallesi Yaşam Alanı, Olukbaşı Yaşam Alanı Türkiye’nin ilk Kadın Marangozhanesi ve tarihi canlandıran kentsel dönüşüm projelerimiz gibi şehrimize değer katacak nice projelerimizi bir bir tamamladık. Kadın kooperatiflerimiz ile yaptığımız iş birliği, üretmek isteyen ev hanımlarına sağladığımız mikro finans desteği ve 380 binin üzerinde dağıtımını gerçekleştirdiğimiz ata tohumlarımız ile şehrimizin her köşesinde üretim yapılmasına katkı sağladık. Faaliyet raporumuzda tamamladığımız ve planladığımız projelerimizle ilgili son durumları özet olarak paylaşıyoruz. Sevdamız Kastamonu sloganıyla çıktığımız yolda Şehitler ve Evliyalar Diyarı şehrimizden ve şahsımdan bir an olsun desteğini esirgemeyen Genel Başkanımız Sayın Dr. Devlet Bahçeli beyefendinin talimatları doğrultusunda ‘Milleti yaşat ki devlet yaşasın’ düsturuyla milletimizin yanında olduk. Ürettik ve üretken belediyeciliği hemşehrilerimize hissettirdik” ifadelerini kullandı. 

‘450 Bin Adet Atalık Tohum Üretimi Gerçekleştirdik’

Üretken Belediyeciliği benimsediklerini söyleyen Vidinlioğlu; “Şehrimizde üretimi desteklemek ve ata tohumlarını korumak adına başlattığımız fide dağıtım projemiz hızla sürüyor. Geride bıraktığımız dört yılda atalık tohumlardan elde ettiğimiz 380 bin domates, biber ve salatalık fidesini hemşehrilerimize ücretsiz olarak dağıttık. Çocuklarımıza meyve ve sebzelerin nasıl yetiştiğini öğretmek ve vatandaşlarımızı toprakla barıştırmak adına yaptığımız dağıtımlarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Üretime destek olmak, hemşehrilerimize en iyi hizmeti sunabilmek adına 5 adet tam otomasyonlu seramızın yer aldığı Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz yerleşkesini tamamladık. Bin 500 metrekare sera alanı bulunan yeni yerleşkemizde yıllık 180 bin adet atalık tohum fidesi üretildi. Yine parklarımıza ve refüjlerimize diktiğimiz mevsimlik çiçeklerimizin de üretimi ekiplerimizce yerleşkemiz içerisinde üretildi. Burada gri su olarak adlandırılan yağmur suyu ve kar sularının hasadı yapılarak sulamada kullanılmaktadır. Geride bıraktığımız hizmet süremiz içerisinde şehrimizde; 97 bin 572 adet ağaç ve çalı dikimi, 933 bin 760 adet yazlık ve kışlık mevsimlik çiçek dikimi, 90 bin adet lale, 50 bin adet lavanta, 13 bin adet sümbül ve nergis üretimi, 12 bin 520 M² sert zemin uygulaması, 48 bin 450 M² hazır rulo çim uygulaması, 23 bin 850 M²’lik alanda otomatik sulama sistemi, 16 bin 350 M² kauçuk zemin uygulaması, 67 adet oyun seti kurulumu, 25 adet kondisyon parkuru-street workout parkuru kurulumu, 5 adet semt sahası kurulumu ve 450 bin adet atalık tohum üretimi gerçekleştirdik. Bölgenin park ve peyzaj çalışmalarında örnek bir iliyiz. Bu doğrultuda 57 parkımız, 300 çocuk oyun alanı ve kondisyon setimiz bulunmakta. Çocuklarımız ve gençlerimiz için 13 semt sahası ve 4 basketbol sahası kurulumunu da gerçekleştirdik. Bir taraftan şehrimize yeni yaşam alanları yapıyoruz. Yeşilin başkenti Kastamonu’muza Şehit Fırat Çakıroğlu, Bekir Yücel ve Şehit Öğretmenler Parkı gibi birbirinden güzel alanlar kazandırdık. Şehrimizin simge parkı Kışla Parkı’nı hak ettiği görünüme kavuşturduk. Tüm parklarımızda eksiklikleri gideriyor hemşehrilerimize yeni nefes alacak alanlar da oluşturuyoruz” diye konuştu.

‘Kuzeykent’teki İçmesuyu Sıkıntısını Ortadan Kaldırıldı’

Altyapı çalışmalarına değinen Başkan Vidinliolğu; “22 bin 351 metre yağmur suyu hattı yapımı tamamlanmıştır. 42 bin 230 metre yeni kanalizasyon hattı yapımı tamamlanmış ve 8 bin metre hat yenilenmiştir. 26 bin 905 metre yeni içme suyu hattı yapımı tamamlanmış ve 9 bin 785 metre hat yenilenmiştir. 6 bin 843 adet su arızası ile 21 bin 447 adet kanalizasyon şebeke arızasına müdahale edilmiştir. Şehrin alt yapı sorununu çözmek adına önemli projeler yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Alt yapı çalışmalarını kentin atardamarını kuvvetlendiren işler olarak görüyor ve büyük önem veriyoruz. Bu doğrultuda Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Tosya Yolu mevkii ve Budamış Mahallesi başta olmak üzere şehrimizin her noktasında yılların eksikliğini gideriyoruz. Geride bıraktığımız dört yılda toplam 150 milyon TL’nin üzerinde altyapı yatırımını ilimize kazandırmış bulunmaktayız. Bu doğrultuda da hız kesmenden yeni projelerimizi bir bir hayata geçiriyoruz. Nüfus artışının getirdiği içmesuyu yetersizliğinin giderilmesi adına Karaçomak deresinden askı sistemi yöntemiyle Saraçlar Mahallemizde bulunan 3 binlik depomuzdan Cumhuriyet Meydanı’na kadar ilave şebeke hattını yaptık. Bu hatta 300 mm çapında çelik boru döşenerek Kuzeykent Mahallemizdeki içmesuyu sıkıntısını ortadan kaldırıldı. Tarihi Nasrullah Meydanı’mızda aşırı yağışların ardından meydana gelen su basma sorununu dünya üzerinde son sistem olarak bilenen kazısız yönlendirilebilir yatay sondaj uygulaması ile çözdük. Bu uygulamamız ile 400’lük ve 120 metre uzunluğundaki polietilen boruyu yüzeyden 5.5 metre derinliğinde ve kazı işlemsiz Karaçomak Deresi’ne ulaştırarak tarihi meydanımızda yağmur suyu birikmelerinin önüne geçmiş olduk. Ayrıca kazı yapmanın riskli olduğu bölgelerde toplam 810 metre uzunluğunda yönlendirilebilir yatay sondaj yöntemi kullanılarak kanalizasyon ve içme suyu hattı yapıldı. İsmailbey Mahallemiz Urgancı Sokak’ta yağmur suyu şebekesinin bağlantısının yapılabilmesi için yoldaki engellerin açık kazıya müsait olmaması sebebiyle kazısız yönlendirilebilir yatay sondaj sistemi ile Belediyemize ait yağmur suyu baksına bağlantısı sağlanarak sorun çözülmüştür” şeklinde konuştu.

‘İçme Suyu Depolarında Gerekli Rehabiliteler Yapıldı’

Atık Su Arıtma Tesisi’ne değinerek açıklamalarına devam eden Başkan Vidinlioğlu; “Kastamonu’nun en büyük eksikliği olarak görünen ve 27 yıllık hayali olan Atıksu Arıtma Tesisi projesini tamamladık. 2022 yılı içerisinde İPA-2 programı kapsamında yapımı tamamlanan Atıksu Arıtma Tesisimizi hizmete açtık. Projemizin finansmanının yüzde 85’i Avrupa Birliği, yüzde 6’sı Çevre, Şehircilik ve İlkim Değişikliği Bakanlığı ve yüzde 9’u Belediyemiz öz kaynakları ile karşılanmaktadır. Tesis bioenerjiden ürettiği elektrik ile sarf ettiği enerjiyi karşılamaktadır. Aynı zamanda her gün 8 ton yakıt üretimi yapmaktadır. Şehrimizin içme suyunda yaşayabileceği sıkıntıları göz önünde bulundurarak gerekli önlemleri alıyor ve çalışmaları tamamlıyoruz. Bu doğrultuda Ilgaz Çatören mevkiine 60 lt/sn kapasiteli İçme Suyu Paket Arıtma Tesisi projemizi tamamladık. Su kayıp kaçak oranın düşürülme çalışması kapsamında ise içme suyu depolarında gerekli rehabiliteler yapıldı, şehir şebekesindeki kaçaklar tespit edilerek gerekli onarım çalışmaları gerçekleştirilmiştir” ifadelerini kullandı.

‘Kastamonu’muzun Yıllardır Çözülemeyen Bir Sorununu Çözdük’

Şehrin her noktasında hizmet ettiklerini vurgulayan Başkan Vidinlioğlu; “Kastamonu’muzun yıllardır çözülemeyen bir sorununu daha çözdük. Ortak Akıl ile çıktığımız yolda önce bölge halkımız daha sonra ise İçişleri Bakanlığı’mız ile yaptığımız görüşmeler sonucunda gereken adımları hızla attık. Candaroğulları Mahallesi Huzur-2 konutları mevkiinde 20 bin m² heyelanlı alanı güvenli hale getirmek için yapılan ön incelemeler ve gerekli laboratuvar çalışmaları neticesinde projeler hazırlandı ve ilgili bakanlıkların onayına sunulmuştu. Proje kapsamında mevcut alanın temizlenip alt yapı çalışmaları gerçekleştirildi, ardından ise forekazık çalışmaları yapıldı. Çalışma neticesinde bölge güvenli hale geldi. Kastamonu’nun her noktasında hemşehrilerimizin taleplerini gerçekleştirmek ve eksiklikleri gidermek için ekiplerimiz gece gündüz demeden çalışmalarını sürdürmekte. Üretken Belediyecilik düsturuyla çıktığımız yolda bölge halkımızla yaptığımız istişareler sonucunda eksiklikleri gideriyoruz” dedi.

Makine parkı hakkında da bilgi veren Başkan Vidinlioğlu, “Hemşehrilerimize daha iyi hizmet etmek ve projelerimizi hızla tamamlamak adına makine parkımızı güçlendirdik. Beş yıllık süre içerisinde 29 adet araç ve iş makinası alımı yaptık. Hizmet araç sayımızı 156 araç, 28 iş makinesine çıkarttık. 2 otobüs ve 1 adet finişer (asfalt serici) iş makinası da hayırseverlerimiz tarafından belediyemize hibe edildi” ifadelerini kullandı.

‘Şehrin Çehresi Değiştirildi’

Dere ıslahına değinerek sözlerine devam eden Başkan Vidinlioğlu; “Kastamonu’muza hizmet yolunda kurumlarımızla kurduğumuz güçlü ilişki köprüsünün yatırıma dönüşmesini sağladık. Sadece belediyecilik hizmetlerinde değil ilin bütünsel sorunlarının çözümünde de çalışmalar gerçekleştirdik. Budamış Mahallesi’nde yürütülen altyapı çalışmalarıyla ortak şekilde ilk etabı bin 800 metre olan Dere Islahı’nın tamamlanmasını sağladık. Tamamı 4 bin 200 metre olan Dere Islah çalışmasında son aşamaya gelindi. 18 milyon liralık proje Devlet Su İşleri’yle yapılan görüşmeler doğrultusunda hızla başlayarak bitirildi. Şehrimizde ilk kez Süt Fabrikası mevkiinde uyguladığımız duvar bahçe projelerimizi genişlettik. Görüntüleri kötü olan duvarlara uyguladığımız projemiz çerçevesinde kentin ahşabı, doğası ve tarihiyle olan bütünlüğü yansıtıldı. İlimizin girişi olan Olukbaşı Mevkii ve Sosyal Sigortalar Kurumu önünde de ‘Duvar Bahçe’ çalışmaları tamamlandı. Cumhuriyet Meydanımızda Dijital Su Perdesi projemiz bitirilirken, yapılan peyzaj çalışmalarıyla şehrin çehresi değiştirildi” diye konuştu.

Yaşam Alanı Projeleri

Yaşam alanı projeleri ile ilgili de bilgi veren Başkan Vidinlioğlu; “Mehmet Akif Ersoy Mahallemize vatandaşlarımızın nefes alacağı bir yaşam alanı daha kazandırdık. Yaşam Alanı projemizi 3 bin metre kare üzerine inşa ettik. Geçtiğimiz yıl yapımını tamamladığımız Semt Sahamızın da yer aldığı parkımızın toplam alanı ise 5 bin 250 metrekare. Parkımız oyun alanları, kondisyon seti alanı, kamelyalar ve yürüyüş alanından oluşmaktadır. 17 bin metrekare alan üzerinde temelini attığımız Saraçlar Mahallesi Yaşam Alanı ve Kapalı Garaj Projemiz bölgeye değer katacağı gibi kapalı garaj ihtiyacına da karşılık verecek. Projemiz içerisinde yürüyüş yolu, bisiklet yolu, çocuk oyun alanları, fitness alanları, kafeterya, oturma ve piknik alanları yer almaktadır. 27 dönüm alan üzerine yapılan, yeni yaşam alanı içerisinde 8 bin metrekare yeşil alan bulunuyor. 20’nin üzerinde bitki çeşidiyle bitkisel peyzaj düzenlemesi yapıldı. Aynı zamanda proje içerisinde 200 adet kapalı garaj alanı da bulunuyor” dedi.

‘118 Yaşlımıza Günlük Olarak Evde Yaşlı Bakım Hizmeti Verdik’

Diğer çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Vidinlioğlu; “Örencik TOKİ’deki vatandaşlarımızın şehre ulaşımlarını kolaylaştırmak adına önemli bir çalışma gerçekleştirdik. Örencik TOKİ bağlantı yolunun çalışmaları aralıksız sürmekte. Buraya 15 metre genişliğinde yaklaşık bin 643 metre uzunluğunda yeni yol açtık. Yolumuz tamamlandığında Örencik TOKİ’deki vatandaşlarımızın direkt olarak şehre ulaşımları sağlanacak. Beyçelebi ve Saraçlar Mahallesi’nde ikamet eden hemşehrilerimize daha hızlı hizmet verebilmek için Olukbaşı olarak bilinen bölgede başlattığımız hizmet binası çalışmamızı tamamladık ve hizmete açtık. Hemşehrilerimizin her türlü belediye hizmetini alabildiği binamızda Beyçelebi Mahallesi Muhtarlığı da yer almakta. Ayrıca Olukbaşı oluksuz olmaz dedik ve gönül rahatlığıyla su içilebilecek su kaynağımızı da hizmete sunduk. 200 m2 oturum alanlı, 400 m2 kullanım alanlı 8 adet misafir odalı, mutfak, restoran ve dinlenme odası olan tesisimizin elektrik, mekanik ve sıhhi tesisatını komple yenileyerek hizmete açtık. Yaptığımız çalışmanın ardından mesire alanımıza 27 adet piknik masası ve kamelya ile çocuk oyun gruplarını koyduk. Alanın peyzaj çalışmasını tamamladık ve şehre nefes alınacak bir alan daha kazandırdık. Başımızın tacı ihtiyaç sahibi 118 yaşlımıza günlük olarak evde yaşlı bakım hizmeti verdik veriyoruz. Bu doğrultuda yaşlılarımıza; banyo, yaşam alanı temizliği, çamaşır temizliği, yemek hizmeti, ayakta sağlık hizmeti ve psikolojik destek verilmektedir. İl merkezimiz de dünyaya gelen yeni bebeklerimizin ailelerine yeni doğan bakım setleri verdik. Bu doğrultuda 677 yeni doğan bakım seti dağıtımı yaptık. Yeni Doğan Bebek Setimizde Alt Bezi, Islak Mendil, Bebek Yağı, Bebek Şampuanı, Tırnak Makası, Baskılı Önlük, Pudra, Emzik, Dişlik, Biberon ve Çıngırak bulunmaktadır. Vatandaşımızın sorunlarını hızla çözmek adına faaliyete aldığımız Hilal Masa projemiz doğrultusunda 19 bin 804 hemşehrimizin gerçekleştirdiği başvurunun 17 bin 915’ü ilgili birimlerimizce çözüme kavuşturuldu. Hilal Masa’ya yapılan başvurular hızla birim müdürlüklerimize iletilmiş, çözüm odaklı çalışmayla bugün yüzde 90 oranında talepler karşılanmıştır. Açık kapı vasıtasıyla gelen 122 talebin hepsi cevaplanarak yüzde 100 oranında bir geri dönüş sağlanmıştır. Hemşehrilerimizin taleplerini tecrübe ve memleket sevdamızla buluşturduk, birimlerimiz arasındaki etkili koordinasyon ve iletişim ile çözdük. Saraçlar Mahallesi’nde hizmete açtığımız Halk Kütüphanemiz şehrimizin bu yöndeki bir eksikliğini de gidermiş oldu. Özellikle öğrencilerimizin ve kitapsever hemşehrilerimizin yoğun ilgisini gören kütüphanemizde 10 bin 300 kitap bulunmakta. 728 üyesi bulunan kütüphanemizi açılışından bugüne 12 bin 875 kişi ziyaret etti. Mahalle kültürümüzü yaşatmak adına başlattığımız projelerden olan Mahalle Evleri projemizin ilki Esentepe’de tamamlandı. Muhtarlık hizmetlerinin de verileceği Mahalle Evleri’nde vatandaşlarımız sosyal toplantılarda gerçekleştirebilecek. Nasrullah, Kuzeykent, Taşköprü Kavşağı, Tosya Yolu mevkiilerinde satışlar yapılmaktadır. 2023 yılında açılışı gerçekleştirilen Halk Ekmek noktalarımız faaliyetlerini devam ettiriyor. Mevcut 4 noktada uygun fiyatlı halk ekmek satışları yapılmaktadır. Faaliyete başladığından bu yana 75 binden fazla ekmek satışı yapılmıştır. Normal ekmek satışlarının yanında Glutensiz Ekmek satışları da yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

‘228 İhtiyaç Sahibi Vatandaşımıza Gıda Desteği Sağlamayı Sürdürüyoruz’

Başkan Vidinlioğlu; sosyal yardım hizmetlerine değinerek; “İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza gıda desteğimizi sürdürüyoruz. Sosyal Yardım Marketimiz de bugüne kadar 7 bin 794 aileye gıda yardımı yapıldı. Her ay düzenli olarak 228 ihtiyaç sahibi vatandaşımıza gıda desteği sağlamayı sürdürüyor. Kovid-19 salgını süresince mağdur olan vatandaşlarımızın da yanında olarak 12 bin gıda kolisi dağıtımı gerçekleştirdik. Ayrıca yaklaşık 400 öğrencimize gerekli yardımlarda bulunduk. Yaşlılarımıza en iyi hizmeti sunmak adına hayırseverimiz merhum Ömerül Faruk Darende adına kıymetli Darende ailesiyle imzaladığımız protokol çerçevesinde ilimize 62 yataklı Huzurevi’ni kazandırdık. Eli öpülesi yaşlılarımıza en iyi hizmeti sunmak için tesisimizde spor salonu, etkinlik odası, açık alanlar ve yürüyüş yolları da yer alıyor. Şehrin en büyük ihtiyaçlarından biri olan ‘Engelsiz Yaşam Merkezi’ projemizi tamamladık. Engelsiz Yaşam Merkezimiz 6 Milyon liralık yatırım ile ilimize kazandırıldı. Yatırımımızın günümüz tutarı ise 25 Milyon lira. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca yürütülen ve yerelde Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUZKA) uygulamakta olduğu 2022 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) çerçevesinde projemize 1 milyon 80 lira hibe desteği sağlandı. Engelsiz Yaşam Merkezi’miz 706 metrekare alana sahip olup; kurs odaları, spor aktive odaları, oyun odası, günlük bakım odası, idari odalar, toplantı salonu, kafe ve mutfak gibi mekanlar bulunmaktadır. Halk Eğitim Merkezi iş birliğinde merkezimizde resim, müzik, spor, el sanatları, ritim, bilgisayar ve spor kursları verilmektedir. Engelsiz yaşam merkezinde 24 adet engelli bireyimiz kurs almaktadır” ifadelerini kullandı.

‘9 Ülkeye Baskı Kalıplarımızı İhraç Ediyoruz’

Açıklamalarına devam eden Başkan Vidinlioğlu; “Şehrimizin yöresel ürünlerine sahip çıkmak, üreticilerimize destek olmak ve ürünlerimizi dünya pazarıyla buluşturmak adına gerçekleştirdiğimiz projemizin çalışmaları tamamlanıp hizmete açıldı. Kadın kooperatifleriyle kurulan işbirliği doğrultusunda ‘kastamonudogal.com’ adresli e-pazar sitesi hizmete açılarak şehrin coğrafi işaretli ürünleri başta olmak üzere elişi, gıda ve ahşap ürünleri satışa sunuldu. Ayrıca Türkiye’nin İlk Kadın Marangozhanesi olarak kurduğumuz tesisimizde ürettiğimiz ahşap taşbaskı kalıplarını da bu site üzerinden dünya pazarına sunuyoruz. 80 ilimize yaptığımız satışların dışında 9 ülkeye de baskı kalıplarımızı ihraç ediyoruz. 1298 metrekare kapalı alan ve 1342 metrekare açık alana sahip Çocuk Bakımevi ve Oyuncak Kütüphanemizi tamamlayıp hizmete açtık. Proje kapsamında 5 adet sınıf ve oyun salonu, 5 adet uyku salonu, yemekhane, mutfak, personel-yönetici birimleri, etkinlik salonu, çok amaçlı salon yer alıyor. Türkiye’nin örnek bir alanı olan çocuklarımıza paylaşmayı ve birlikte oynamanın hazzını yaşatan Oyuncak Kütüphanemizde; oyuncak sunum, oyun ve etkinlik salonu, oyuncak depolama alanı, oyuncak tamir ve bakım birimi ve personel birimi bulunuyor. Çocuklarımız hazırladığımız oyun alanı dışında kütüphanemizden oyuncakları alıp evlerinde oynayıp geri getirebiliyorlar. Ailelerimize maddi açıdan rahatlık sunarken çocuklarımızın da diledikleri oyuncaklara ulaşımını sağladık” dedi. 

‘46 Kursumuz Devam Etmektedir’

KASMEK’e değinerek sözlerini sürdüren Başkan Vidinlioğlu, “Vatandaşlarımızın ücretsiz olarak kurslara katılabildiği Kastamonu Belediyesi Eğitim Merkezi’nde bugüne kadar 196 kurs düzenlenmiştir. 46 kursumuz devam etmektedir. Eğitim Merkezi hizmetlerimizden bugüne kadar 3 bin 663 kişi faydalanmıştır. Bugün itibariyle haftada 848 kursiyerimize hizmet veriyoruz. Merkezimizde; Bağlama, Gitar, Ud, Piyano, Keman, Ney, Resim, Arduino, Robotik Kodlama VEX, Satranç, Akıl ve zekâ oyunları, Web Uygulamaları, Animasyon Hazırlama Pilates, Bilgisayar İşletmenliği, Ofis Programları, Türkiye’de Deprem Gerçeği, Bilgisayar Destekli (Mimari Modelleme – 2D Çizim – Yapı Tasarım – 3D Tasarım), Web Uygulamaları, Halk Sanat Musikisi, Türk Sanat Musikisi, Çocuklar ve minikler korosu ve Tiyatro kursları verilmektedir. 3D Tasarım, Corel Draw, Grafik Tasarım, İş Yaşamında Sosyal Medya Kullanımı, Drama, Basketbol, Diksiyon, Okuma Yazma, Bale, Voleybol, Tenis, kurslarına ise hemşehrilerimizin talepleri doğrultusunda ön kayıt alınmaktadır. Bugün itibariyle haftada 624 kursiyerimize hizmet veriyoruz. Halk Sanat Musikisi, Türk Sanat Musikisi, Piyano, Çocuklar ve minikler korosu kursiyerlerimiz tarafından belirli tarihlerde konserler veriyoruz. Aynı zamanda resim kursu öğrencilerimizin çizimlerini belediyemiz girişinde sergiliyor çocuklarımızı sanata yönlendiriyoruz. Belediyemiz tarafından kurulan Ahşap Birimi, Kadın Marangozhanesi ve KASMEK bünyesindeki oymacılık kursu ile şehrimizin ahşabına hayat verdik. Tarihi konaklarımızın restorasyonlarını uzman ekiplerimiz ile düşük maliyetle restore ettik. Türkiye’nin İlk Kadın Marangozhanesi ile coğrafi işaretli taş baskı sanatımızın kalıplarını ürettik, satışını sağladık ve gelecek nesillere geleneğimizi öğrettik. Kastamonu Eğitim Merkezi’mizde verilen oymacılık kurslarımız ile oymacılık sanatını yaşattık. Engelleri Aşan Ahşap Sanatı projemiz dahilinde özel bireylerimizi ahşapla buluşturduk, üretime şehrimizin her kesimini kattık” ifadelerini kullandı.

‘Nasrullah Meydanımız Hak Ettiği Çevre Görünümüne Kavuşacaktır’

Konak restorasyonlarını ahşap birimi ile yaptıklarını söyleyen Başkan Vidinlioğlu; “Kastamonu’nun kültürel mirasını ayağa kaldırmak ve işlevsellik kazandırmak adına yaptığımız çalışmalar da, Keskinler Konağı Butik Otel Projemiz koruma kurulunca onaylandı. Avcılar Konağı’mızın restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Ata Konağı belediyemizce projelendirildi. Belediye ek hizmet binası tarihi konağının restorasyon çalışmasında geri sayıma geçildi. Akmescit Mahalle Konağı’nın ise gerekli projelendirme işlemleri başladı. Konak restorasyonlarımızı KASMEK bünyesinde kurduğumuz Ahşap Birimimiz ile hızlı ve daha az maliyetle gerçekleştirdik. Konak restorasyonlarını ahşap birimimiz ile yapıyoruz. Tarihimizi ve kültürümüzü yaşatıyoruz. Kastamonu Belediyesi olarak dünden bugüne tarihi sokak ve caddelerimizde 270 adet yapının cephe iyileştirmesini tamamladık. Bu doğrultuda yedi etaptan oluşan Sokak Sağlıklaştırma projelerimizin ilk dört etabında çalışmalar tamamlandı. Mülkiyeti belediyemize ait 24 adet tescilli yapının 11’inin restorasyon çalışması tamamlandı. Bir tescilli binanın ise restorasyon çalışması sürüyor. Yapılan bu çalışmalar kapsamında Kastamonu’nun tarihi alanları ihtişamlı görüntüsüne yeniden kavuşuyor. Yine Sokak Sağlıklaştırma çalışmaları kapsamında 4, 5, 6 ve 7’nci etap projelendirmeleri, Hepkebirler Mahallesi Mahkeme altı sokak ve Topçcuoğlu Mahallesi banka sokak cephe iyileştirme rölöve ve restorasyon projeleri tamamlandı. Ayrıca il merkezimizde bulunan 17 tarihi çeşmenin bakım ve temizlik projeleri hazırlanıp Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü onayına sunuldu. Yine Sokak Sağlıklaştırma çalışmaları kapsamında 4, 5, 6 ve 7’nci etap projelendirmeleri, Hepkebirler Mahallesi Mahkeme altı sokak ve Topçcuoğlu Mahallesi banka sokak cephe iyileştirme rölöve ve restorasyon projeleri tamamlandı. Kastamonu’muzun tarihi sokaklarını gün yüzüne çıkartmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birlikte uygulayacağımız dev projemizin gerekli proje çalışmalarını tamamlanmıştır. Kentsel dönüşüm çalışmaları için 8,11 hektarlık alan Bakanlık tarafından uygun bulunmuştur. Belirlenen alan 2’nci ve 3’üncü Etap Sokak Sağlıklaştırmalarımızla bütünlük oluşturmaktadır. Bu proje kapsamında 136 adet binanın yıkılması, 56 adet binanın ise restore edilmesi öngörülmektedir. Projenin tamamında 250 adet bina bulunmakta olup bunların 32’si tescillidir. Bununla ilgili olarak öncelikle Mehmet Akif Ersoy Mahallesi sınırları içerisinde 52 dönümlük alan rezerv alan olarak tespit edilmiş ve bakanlıkça ilan edilmiştir. Tarihi Nasrullah Meydanı’nın görselliğiyle bütünlük sağlaması adına tabela karmaşasına son verildi. Hazırlanan proje dahilinde meydanın içerisinde bulunan ve yol altında kalan iş yerleri ile meydana cephe veren dükkanların ve binaların cephe iyileştirmelerini gerçekleştiriyoruz. Geçmişten günümüze kadar hem ticaretin merkezi hem de turizmin merkezi konumunda bulunan Nasrullah Meydanımız hak ettiği çevre görünümüne de kavuşacaktır” diye konuştu.

‘205 Adet Kültür, Sanat Ve Fuar Etkinliği Gerçekleştirildi’

Tanıtım çalışmaları ile ilgili konuşan Başkan Vidinlioğlu; “Dört yıl gibi kısa bir sürede şehrimizin tanıtımı, yöresel değerlerimizin geleceğe en doğru şekilde aktarılabilmesi adına 205 adet kültür, sanat ve fuar etkinliği gerçekleştirildi. Kastamonu Simidi, Kastamonu Tiridi ve Eğşi içeceğimizin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgeleri belediyemizce alındı. 2022 yılı boyunca düzenlediğimiz seferler ve her seferde 100 kişi olmak üzere 1915’in anısına 1915 Şerife Bacı Torunları Çanakkale gezimiz ile vatandaşlarımız, tarihin sayfalarına altın harflerle kazınan destansı mücadelemizin yaşandığı topraklara gitti. 2023 yılı boyunca ise düzenlediğimiz seferler ve her seferde 100-300 kişilik gruplar halinde olmak üzere ‘Ecdadın İzinde’ temalı gezilerimize 10 bine yakın vatandaşımız katıldı. Çanakkale’yi ve bu destanın tarihteki izlerini keşfetti. 1994 yılından bu tarafa ilimizde düzenlenen 2014-2019 yılları arasında ara verilen Türk Dünyası Günleri etkinliklerini göreve gelmemiz ile birlikte daha güçlü bir şekilde gerçekleştirdik. Özellikle son iki yılda yaptığımız etkinlikler ile turan coğrafyasından misafirlerimizi ağırladık. Türk Dünyası’nın ruhunu Türk’ün otağı olan Kastamonu’da yaşadık yaşattık. Kardeşlerimizle gönüllerimizi birleştirdik, diyalog köprümüzü sağlamlaştırdık. Düzenlenen etkinliklerde panel, drone, mapping gösterileri ve konserler şehrimize yakışır şekilde yapıldı” dedi.

‘O Binanın 300 Milyon Tadilat Masrafı Var’

Uğurlu Hastanesi’ne değinen Başkan Vidinlioğlu; “Bir Allah’ın kulu ‘Başkan 10 yıllık çözülemeyen yarayı ben çözeceğim, ben buna neşteri atacağım dedi’ demedi. ‘Başkan ruhsatı niye vermiyorsun?’ diye yazanlar oldu. İhaleye çıkartan benim, kimse demiyor ki ‘Sen bu ihaleye girip, neden binayı aldın?’ diye. Bunu soran yok, ki ben hastaneye açacaktım, bana ‘Niye ruhsatı vermiyorsun?’ diye sorular. Ruhsatı ben niye veriyim? Açmak isteyen benim, binaya giren başkası. O binanın 300 milyon tadilat masrafı var. O memleketin rantabl olmadığını daha önceden de söyledim. Ben binayı alamayınca onun yerine 16-17 bin metrekarede çözebileceğim, bir hastane binasını hayal ettim. Tablonun böyle oluşması olmadı. Umarım bina yapılır ve hastane yapılmaya başlar” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme