Bilinçsiz Avlanma Geleceği Tehdit Ediyor
Kastamonu'da av sezonunun başlamasıyla birlikte av malzemelerine yönelik hareketlilik de arttı. Karadeniz Av Pazarı işletmecisi Kenan Devrim, eşi Neriman Devrim ile birlikte yürüttükleri iş yeri hakkında bilgi verirken av sezonunu, sektörde yaşanan sorunları ve bilinçsiz avlanmanın doğaya etkilerini de değerlendirdi.
Kastamonu'da av sezonunun başlamasıyla birlikte av malzemelerine yönelik hareketlilik de arttı. Karadeniz Av Pazarı işletmecisi Kenan Devrim, eşi Neriman Devrim ile birlikte yürüttükleri iş yeri hakkında bilgi verirken; av sezonunu, sektörde yaşanan sorunları ve bilinçsiz avlanmanın doğaya etkilerini de değerlendirdi.
Devrim, denizlerde palamut ve istavrit sezonunun 15 Ağustos itibarıyla başladığını, tatlı su av sezonunun ise 1 Temmuz’da açıldığını belirtti. İklim değişikliğinin tatlı sulardaki balık miktarını etkilediğini ifade eden Devrim, “İklim değişikliklerinden dolayı şu anda tatlı sularda biraz balık alamama sıkıntısı var. Bu sene denizde istavrit ve palamut yönünden daha çok gidenlerin ifadesine göre yoğunluk var. O da her sene zaten böyle olmaz. Ayrıca devamlılığı olur mu, olmaz mı, o da iklime bağlı. Yoğunluk mecburen av sezonlarında oluyor. Diğer zamanlarda zaten yasak var. Üreme pozisyonlarından dolayı avlanma yasağı var. Bu kara avında da geçerli, deniz avında da geçerli, tatlı sularda da geçerli. O sebepten sadece av sezonlarında biraz yoğunluk olur. O yoğunlukta kişilerin talebine göre, kullandığı malzemeye göre, gideceği yere göre değişiklik gösterir. Aynı yere mesela balık malzemesi diye yapay malzeme alıp giden de var. Ama eskiden gelen doğal yöntemlerle giden de var. Tabii o olayların hepsi de bizim satışımızı etkiler. Ayrıca her geçen gün fiyatlara gelen zamlardan dolayı meydana gelen yükselmeler de etkiler. Evveli hayatında vatandaş vakit geçirmek için veyahut da gönül eğlenmek için gider. Yani ücretsiz bir masrafla giderken şimdi yapay yemlerle gitmeye kalkarsa bayağı bir külfet oluşturuyor. O sebepten dolayı da vatandaş az çok çekiniyor. Bilinçsiz avlanma var. Bilinçsiz avlanmadan dolayı da ileriye dönük sürdürülebilirlik azlığı var. Vatandaş çünkü belirlenen kotaların altını alıyor, bunları alınca da üreme azalıyor. Üreme azalınca da ileriye dönük sıkıntı yaşanacak. Taşıma suyu ile değirmen dönmez. Doğaya bıldırcın salmışsın, keklik salmışsın. Adamın kendi kotası 2 veya 3’tür. Adam gidiyor, 10 tane, 15 - 20 tane. Bir de bunu sosyal medyada paylaşıyor veya bir arkadaş ortamında paylaşıyor, gururlanacak bir şey yapmış gibi anlatıyor. Vurdun ama ne vurdun? Eğer doğaya salınanlar olmasa, 1 veya 2 sene sonra vuracak bir şeyin kalmayacak. Neticede balık türünde de öyle, kara avında da öyle. 20 – 30 sene önceki çeşitlilik çok daha fazlaydı. O sebepten bizim nesil olarak bilinçsiz yetişiyoruz. Avlanma merakı olan vatandaşlarımız, merakını gidersin. Örneğin kendisini 2 tane balık lazım, 2 tane de keklik lazım, tavşan lazım. Tamam, merakını bu şekilde gidersin, buna itirazımız yok. Ama onun devamındakiler de bunu sürdürmesin” diye konuştu.
Karadeniz Av Pazarı’nı geçen yıl devraldığını belirten Devrim, “Ben geçen sene devraldım bu dükkanı ama yaklaşık 30 yıllık bir geçmişi var. O yüzden de herkes tarafından bilinen bir yer burası. Ben hem kara avını hem de deniz avını seviyorum. Sevdiğim için de vatandaşın ihtiyacı karşılansın diye biraz fazla malzeme koydum. Farklı illerden gelen müşterilerim söylüyor. Mesela bugün yine aradılar beni, malzeme almaya Çaycuma’dan gelecekler. Adapazarı’ndan, Rize’ye kadar böyle bir yer yok diye konuşuyorlar. Gelen pazarlamacılar diyor ki, ‘Abi bu dükkândaki malzemeyle 4 tane dükkân açalım’ diyor. Şimdi malzeme çeşitliliğinden dolayı ve iş yerinin geçmişinden dolayı müşterimiz var. Ama Kastamonu’da bir de şöyle bir gerçek var. İnsanlar şehir merkezden kaçıyor. O sebepten de merkezdeki iş yerleri, sadece bize göre değil, diğer iş yerleri de yüzde 40, yüzde 50’ye yakın müşteri kaybediyor. Çünkü eski yapılaşma olduğu için sokaklarda araç park sorunu var. Mesela dükkânın önünde bir araba park edecek yerin yok. Bir duba koyuyorsun, belediye her gün ceza yazıyor. Dükkanımın önünü boş bırakamıyorum. Benim müşterim geldiğinde arabasını nereye çekecek? Ben dükkanımı açmışım. İlanı, reklamı veriyorum, normal vergimi ödüyorum. Dükkânın önünde bir müşterim araç çekemedikten sonra nasıl alışveriş yapacak buradan? Bunun bir anlamı var mı? Bunu söylediğin zaman da park sorunu var. Tamam, park sorunu genelde var ama park sorununu çözecek olan da belediye. Bir şey yapmadıktan sonra vatandaşın üstüne yüklenmenin bir mantığı yok” dedi.
Avcılığa yeni başlayacak kişilere tavsiyelerde de bulunan Devrim, öncelikle avcılığın temel kurallarının öğrenilmesi gerektiğini söyledi. Devrim, “Balık avı da olsa, kara avı da olsa avcılığa başlayacak kişi bir kere avcılığın ne olduğunu bilmesi gerekir. Avcılık nedir, nasıl yapılır? Ne yapacağını ve nasıl yapacağını bilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.