Bir Kuaförün Gözünden 'Saç'

Yıllardır kadın kuaför sektöründe hizmet veren Esen Kuaför Salonu işletmecisi Esen Kadıoğlu, saç bakımları hakkında bilgiler verdi.

Müşterilerinin görüşlerine önem verdiğini söyleyen Esen Kadıoğlu; “1991 Şubat ayında işletmemizi açtık o günden beride vatandaşlara bu sektörde hizmet vermekteyim. Şu an eşime devrettim ama yine sorumluluk bana ait. 20 yakın belki de daha fazla eleman yetiştirdim. Diploma verdiğim bu alanda öğrencilerim var. Genel olarak şimdi çoğunun salonu ve işletme yerleri var. Hem il içinde hem de il dışında yetiştirdiğim gençler var. Artık gelinler kendileri belirliyor istedikleri modelleri bizlere sunuyor ve elimizden geldiğince onlara kaliteli hizmet sunuyoruz. Bizlere geldikleri tüm modelleri onlara uyguluyoruz. Bence yerinde bir karar. Herkes kendine yakışanı beğendiği modeli kullanmalı. Önemli olan ruha iyi hissettirecek kafasında oluşturacak modelleri bulmak. Tabii bizde katkıda bulunuyoruz. Müşterilerin kendi isteklerine göre saç kesimi gerçekleştiriyoruz. Ancak müşterilerimizin çoğu belli bir yaştan sonra uzun saçla uğraşmak istemiyor. Daha rahat ve modern saç kesimi olan kısayı tercih ediyorlar. Gençlerde durum biraz daha değişebiliyor. Bazıları uzun bazıları kısa tercih ediyor. Bir erkek kuaförünün yerine kendimizi koyduğumuzda, kadın kuaför olmak daha zor. Kadınlar hassas insanlar. Modeller çok yelpaze geniş oluyor. Erkek kuaförde sadece kesim, tıraş ancak kadınlarda oldukça fazla bakım çeşidi var. Kadınlarda boya, kesim, makyaj, fön, bakım, stil her şey oluyor. Mesleğimi sevdiğim için şimdiye kadar hiç bırakmayı ya da pes etmeyi düşünmedim” dedi.

‘Benim İçin Kuaför Olmak Psikolog Olmak Gibi’  

İşini yıllardır severek yaptığını saç konusunda bazı noktalara dikkat edilmesini vurgulayan Esen Kadıoğlu; "Müşterilerimin saç bakımında bir nevi doktor oldum. Saçlarınızı sıcak su ile yıkamayın. Doğru şampuanı kullanın, bitkisel yağ kullanın, saçınızı nemlendirin, saçınızı doğal yollarla kurutun. E vitamini içeren besinler tüketin, sağlıklı beslenin. Unutmayın her kadın saçıyla güzeldir. Benim için kuaför olmak Psikolog olmak aslında. Müşterilerin saçlarını yaptığımızda kullandığımız toka vb. Bizlerin onlara bir jestidir aslında. Bizleri zarara uğratacak bir maliyeti söz konusu değil aslında. Önemli olan müşterilerin buradan mutlu ayrılması zarar bizde söz konusu olmaz. Saç bakımı için kullandığımız ürünleri haftalık olarak alıyoruz. Malzemelerimiz haftalık olarak geliyor. Genelde müşterilerim yıllardır burada gelir giderler ancak şimdiye kadar buradan memnuniyetsiz ayrılan biri daha olmadı. Kadın kuaförlerde erkeklerin çalışması kesinlikle tercih meselesidir. Böyle işletmelerde kadınlara özel yerler var ve ayrılabiliyor, Örtülü hanımefendiler için. Yaptığımız fönlerin uzun süre kalıcı olmasının sırrı soruluyor bizlere. Cevabımız ise biz bu işte daha profesyoneliz. Yıllarımızı verdiğimiz bir işte artık biliyoruz fön nasıl saça uygulanır, makinalarımızda daha kuvvetli oluyor tabii. Kadınların kuaförde hem zamanı hem de maliyeti daha fazla olabiliyor. Kadınların yelpazesi erkeklerden daha geniş oluyor. Bakımdan tut saça tırnağa kadar çeşit çok. Genelde çocukların saçı oldu mu konu iş biraz daha zorlaşabiliyor. Çünkü çocuklar ağlayabiliyor. Elimizden geldiğince bu konuda sabırlı ve hoşgörülü olmaya gayret gösteriyoruz. Çocuklar zaten artık eskisi gibi korkak değiller. Şimdilik salonumuzda iki arkadaş çalışıyoruz. Önceden daha kalabalıktık. Artık ii sadece zevk için yapıyorum. Ancak günümüz koşulları bizleri ekonomik olarak biraz daha zorluyor. Kiralar, malzeme fiyatları çok arttı. Bizlerin kullandığı kimyasal ürünler dolar bazında. Her kadın için aynı malzemeleri kesinlikle kullanmamama özen gösteriyoruz. Belli müşteri kitlem olduğu için zam konularında fazla yüksek rakam kullanmıyorum. Yaz sezonu için kadınlarda daha rahat modelleri öneriyorum. Zaten müşterinin talepleri bizim için daha ön planda olduğu için tercihi çoğunlukla onlara bırakıyorum” ifadelerini kullandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme