• Haberler
  • Genel
  • Enderun Hafızlar Topluluğu'ndan İlk Mi'racciye Programı

Enderun Hafızlar Topluluğu'ndan İlk Mi'racciye Programı

Kastamonu Enderun Hafızlar Topluluğu ilk Mi'racciye (İslâm edebiyat ve sanatlarında Hz. Peygamber'in Mi'raccını konu alan eserlerin genel adı) programı Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı Binası Salonu'nda yapıldı.

Programa Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı Başkanı Mehmet Çiftçi, Vakıf Müdürü Abdurrahman Emiroğlu başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı. 

Kastamonu Enderun Hafızlar Topluluğu Başkanı Muhammed Feyzi İbrahimoğlu yaptığı açıklamasında, “Kastamonu Enderun Hafızlar Topluluğu ile bu yapmış olduğumuz programla bugün 6 Şubat 2024 Miraç kandilinde Mi’racciye programının ilkini gerçekleştiriyoruz. Bir asır sonra bugün böyle bir eseri gün yüzüne çıkarmanın heyecanını, sevincini, mutluluğunu yaşıyoruz. Türk Dil Musikimizde Mi’racciye adlı bir forumumuz var. Bu forum 18’inci Yüzyıla dayanmaktadır. Kastamonu’muzda bulunan Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerinin silsilesinden gelen Üsküdar’da meftun Nasruhi Efendinin ricası üstüne yine Mevlevi şeyhi olan Nayi Osman Dede'nin bestelemiş olduğu uzunca bir eser, bir forum. İçerisinde muhtelif makamlardan oluşan ve bölümlerin bulunduğu kıymetli bir eser. Bu eser bizler için neden önemli? Elimizde 1843 yılına ait bir evrak var, bir kalem kaydı var. Nedir bu kalem kaydı? İstanbul’da büyük çarşıda Kastamonulu bir zat Şeyh Şaban-ı Veli Cami'nde Mi’racciye okunmak üzere bir vakfiye yapılmış. Bu vakfiye ile burada Mi’racciye okunsun istenmiş. Ondan sonra ne zaman bu eser unutuldu, ne zaman okunması kesildi bilmiyoruz ama tahminimiz 1900’lü yılların başlarından itibaren Kastamonu'muzda bu eser okunmuyor. Bizler de Enderun Hafızlar Topluluğu olarak bu esere çalıştık ve aradan bir asır sonra tekrardan halkımıza bu eseri buluşturduk. Bunun kıvancını, sevincini yaşıyoruz. İnşallah gelecek senelerde de bu eser gün yüzüne çıkar ve halkımızın geniş kitlesine yayılır ve gençlerimizde bu eserleri bilmiş olurlar. Cenabı Haktan kültürümüze ait değerler ortaya çıkarabilmek için, kültürümüze ait yapıtları tekrardan halkımızla buluşturabilmek için muvaffakiyetler diliyoruz. Bu etkinliğimize katılan tüm herkese, Kastamonu Enderun Hafızlar Topluluğumuza, emeği ve katkısı geçen tüm herkese de teşekkür ediyoruz” dedi. 

Miraç Kandili akşamında Haz Pir Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi bahçesinde Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfınca vatandaşlara çeşitli ikramlarda bulunuldu. Yine Kızılay ve hayırseverler tarafından da çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme