İHH Arama Kurtarma Başkanı Topaç 'Afetlere karşı teyakkuz halindeyiz'

Kastamonu İnsani Yardım Derneği (İHH) Arama Kurtarma Başkanı Serdar Topaç, Kastamonu ilçelerinde yaşanan sel afetinde sahada olduklarını belirterek, çeşitli açıklamalarda bulundu.

İHH Arama Kurtarma Başkanı Topaç 'Afetlere karşı teyakkuz halindeyiz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Pazar günü Bolu’da doğada arama kurtarma faaliyetleri için kampta olduklarını ve sabah da Kastamonu'da çalışmalara direkt hareket ederek vatandaşların yanında olduklarını söyledi.

Bölgede 27 kişiyle mesai gözetmeksizin çalışma sürdürdüklerini dile getiren Topaç; “Bir gün öncesinden zaten uyarılar gelmişti. Her ihtimale karşı da Bozkurt ekibimizi de bölgede hazır tutmuştuk. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden (AFAD) gelen çağrı üzerine koordinasyon merkezinde toplanıp sabahın ilk saatleriyle birlikte AFAD ekipleriyle birlikte afetin etkili olduğu ilçelere gidip çalışmaya koyulduk. Bölgede selden kaynaklı binaların altına giren suların tahliye edilmesi gibi çeşitli faaliyetler ile vatandaşımız yanında olduk. Vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi için elimizden ne geliyorsa yaptık” diye konuştu.

“15 YENİ GÖNÜLLÜMÜZ DOĞADA ARAMA KURTARMA SERTİFİKASI ALDI”

Bolu’daki doğada arama kurtarma kampına ilişkin de bilgi veren Topaç; “Kastamonu İnsani Yardım Derneği (İHH) dağ ve doğa koşullarında meydana gelen kaybolma, kaza, deprem, sel vb. afetlerde mahsur kalanları kurtarmak için acil yardım ekibi kurmak amacıyla hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen, AFAD İl Müdürlüğü’nün iş birlikçi olduğu ‘Kastamonu İHH Arama Kurtarma ve Acil Yardım Ekibi’  protokolümüz kapsamında Bolu Aladağlar’da 5 gün doğada arama kurtarma kampı düzenlendik. Eğitime 15 gönüllümüz ve 2 eğitmenimiz katıldı. Yaptığımız eğitimde kamp eğitimi, kampçılık faaliyetleri, serbest tırmanış eğitimleri, hasta, yaralı taşıma ve kurtarma faaliyetleri gibi daha önceden hiç eğitim almamış 15 yeni gönüllümüz İHH Vakfı Afet Akademi Birimi’nden görevli olan eğitmenlerimizden eğitim aldı. Bu eğitimler sonucunda gönüllerimiz doğada arama kurtarma sertifikası aldı” ifadelerini kullandı.

“HEM YETKİNLİĞİMİZİ HEM DE GÖNÜLLÜ KAPASİTEMİZİ ARTIRACAĞIZ”

Proje kapsamında bir tatbikat düzenleyeceklerini ve tatbikatın ardından projenin başarıyla sona ereceğini anlatan Topaç; “Bu tatbikatta arkadaşlarımız bir yıl içerisinde öğrendiği şeyleri uygulayarak sergileyecek. Tabii bu projenin sona ermesiyle de eğitimlerimiz son bulmayacak. Ekim ayı içinde dalgıç kapasitemizi yükseltmek amacıyla gönüllerimizi Antalya Belek’teki dalış okulumuza arkadaşlarımızı götüreceğiz inşallah. Orada bir yıldız ve iki yıldız dalış eğitimlerini alacaklar ve dalgıç olacaklar. İnşallah eğitimlerimizi sürdürerek hem yetkinliğimizi hem de gönüllü kapasitemizi daha da üst yerlere çıkaracağız” diye konuştu.

“AFET FARKINDALIĞINI EĞLENCELİ BİR ŞEKİLDE AŞILAMAYI AMAÇLIYORUZ”

Sivil toplumda afet bilincini oluşturmak amacıyla okullarda da afet farkındalığı eğitimleri verdiklerini belirten Topaç; “Projemiz kapsamında birkaç eğitim vermiştik. Şimdi de AFAD’ın bize sunduğu anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise eğitim modüllerini okullar bitmeden okullarımızda verdik. Bu eğitimler İHH Vakfı’nda eğitmen olan kişiler tarafından verilebiliyor, gönüllerimiz tarafından bu eğitimleri verdirmiyoruz. Bu eğitimlerle ayrıca afet farkındalığını eğlenceli bir şekilde aşılamayı amaçlıyoruz. Eğitimlerde öğrencilere elimizden geldiğince de ufak hediyeler vermeye gayret gösteriyoruz. Gönüllerimiz bir yandan da tanıtıcı broşürler ve afişleri afet farkındalığı amacıyla dağıtıp asıyor” şeklinde konuştu.

“TEYAKKUZ HALİNDEYİZ”

Topaç, ekip arkadaşlarıyla birlikte afetlere karşı teyakkuz halinde olduklarının altını çizerek; “İlimiz ilçelerinde ve çeşitli illerde yaşanan bu afetlerin tekrarlanmaması temenni ediyor, Türkiye ve yurtdışındaki afetlere karşı her zaman için ekibimle birlikte hazır bir biçimde insan ayrım etmeksizin yanında olacağımızı ifade etmek istiyor, vatandaşların yaralarını sarmak için her zaman elimizden geleni yapacağımızı bildiririm” dedi.

Yorumlar 1
Ülkü 06 Haziran 2023 18:35

Başarılarının devamını dilerim tebrikler

Bakmadan Geçme