• Haberler
  • Siyaset
  • Kadir Yalçın: 'Benim İnsanımdan Değerli mi Suriyeli?'

Kadir Yalçın: 'Benim İnsanımdan Değerli mi Suriyeli?'

İYİ Parti Kastamonu İl Başkanlığı'nca Enfes Restaurant Salonu'nda iftar programı düzenlendi.

Düzenlenen iftar programına İYİ Parti Kastamonu İl Başkanı Faruk Ataşalar, İYİ Parti Merkez İlçe Başkanı Özgür Ergülenoğlu, İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Kadir Yalçın başta olmak üzere basın mensupları katıldı.

İftar programında İYİ Parti Merkez İlçe Başkanı Özgür Ergülenoğlu, İYİ Parti İl Başkanı Faruk Ataşalar ve İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Kadir Yalçın konuşma yaptı.

İYİ Parti Merkez İlçe Başkanı Özgür Ergülenoğlu yaptığı konuşmasında, “Seçime yaklaşık 17 günlük bir süre kaldı. Bence Kastamonu'nun dönüm noktası bir yerel seçim yaşayacağız. Buradaki gazeteci arkadaşlarımızın da eminim siyasi görüşleri vardır birbirinden farklı. Tercih ettikleri, destekledikleri bir belediye başkanı adayı da vardır ama bu seçimde partiler üstü düşünüp Kastamonu’da kim emin ellerde bu belediyeyi yönetir? Akçeli işlerde kimden şüphe duymayız? Kimden başkalarına rant sağlamak adına bir şüphemiz olmaz. Bence bu noktada bir tercih yapılması gerekiyor. Kastamonu 5 yıl Tahsin Babaş'ta, 5 yıl Galip Vidinlioğlu'yla da kaybetti zaten. Kaybedeceğimiz bir 5 yılımız yok. Niye kaybetti diyorum. Tahsin Babaş'ı göndermek için bu millet çok uğraştı. 31 bin oyla, rekor oyla Galip Vidinlioğlu'nu getirdi. Galip Vidinlioğlu öyle bir belediye başkanlığı yaptı ki Milliyetçi Hareket Partisi şunu kabul etti. Biz 5 yıl Kastamonu’yu yönetemedik, bu işi beceremedik, adayımızı değiştiriyoruz dedi. Kendi kendini aslında yok etmiş oldu sahada. Dün Kastamonu'da Kuzeykent’te bir iftar yemeği dahi vermeye beceremeyen bir Milliyetçi Hareket Partisi var. Bu hepinizin takdirlerindedir. Zaten Milliyetçi Hareket Partisi'nin bu belediyecilik işini yapamadığı hepimizin malumudur. Yine Tahsin Babaş'la ilgili çok fazla gündem olacak bir şey söylemeyeceğim ama Tahsin Başkan yapar sloganı var. Tahsin Başkan'ın neler yaptığını 5 sene boyunca gördük. Belediyecilik hariç her şeyi yaptı. Onun üstüne söyleyebileceğimiz çok da bir laf yok. Şimdi bu noktada Tahsin Başkan'dan Yüksel Aydın’dan kaçarken vatandaşımızın sağlıklı bir tercih yapması gerektiğini ben düşünüyorum. Yağmurdan kaçarken doluya tutulmamamız lazım. Şimdi adaylara bakıyoruz. Görünürde bir Hasan Baltacı var. Vitrindeki aday sadece bir tane televizyon programına katılıyor. Her yerde arka planda Hikmet Erbilgin var. Sanki eş başkan gibi çalışıyor. Duyduğuma göre şimdiden iş dağıtmaya, ihale dağıtmaya başlamış. Herkese ihale konusunda sözler veriyor. Emin olun Hasan Baltacı belediyeyi kazansa, hepiniz burada biliyorsunuzdur, belediye başkanlığının makam odasının arkasında içeride bir oda daha var. Yatağı, döşeği toplayıp Hikmet Erbilgin oraya yerleşecek. Dört gözle bunun umuduyla bekliyor. Kastamonu halkı bunlara prim vermeyecektir. Ben halkımızın sağduyusuna eminim. Biz sahada olduğumuz ilk günden bu yana Kadir başkanımla beraber projelerimizi halkımıza anlatmaya çalışıyoruz. Kastamonu'da çok iyi bir 5 yıl geçireceğimize eminiz. Başkanım da bunun için gerekli mücadeleyi veriyor. Hepinize katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Allah tuttuğumuz oruçları kabul etsin” dedi.

‘Şehrin Emin İnsanını Seçeceğiz’

İYİ Parti İl Başkanı Faruk Ataşalar da, “Malumunuz üzerinde 31 Mart’ta yerel seçim yaşayacağız. Bu yerel seçimde ne yapacağız? Bu yerel seçimde Belediye Başkanı'nı seçeceğiz. Eski adı Şehr’ül Emin. Osmanlı'daki adı Şehr’ül Emin. Yani şehrin emin insanını seçeceğiz. Daha sonra 1980’li yıllara kadar da belediye başkanı değil de belediye reisi diye geçerdi. Belediye reisi seçimi olurdu. Gençler bilmez, yaşlılar bilir. Sonra belediye başkanına döndü bu iş. Şimdi beldenin başkanını seçeceğiz. Beldenin başkanını ve emin insanını seçerken Ben Kastamonululardan şunu rica ediyorum. İkinci el araba alırken arabayı ekspere götürüyor musunuz arkadaşlar? Götürüyorsunuz değil mi? Vuruğu var mı, kırığı var mı, boyası var mı diye. Şanzımanına motoruna bak diyorsunuz. Kastamonu halkı da adayları bir ekspere götürsün. Nereden vuruğu var? Hanönü’nden mi var? Bozkurt'tan mı var? DEM’likten mi var? Nereden bir hasarı ve özrü varsa baksınlar. Bunların zaten yakında açığa çıkacak her şey. Adaylara bakmadan, eksper raporuna bakmadan oy kullanmamalarını rica ediyorum. Bunun dışında benim partinin genel politikası hakkında ve projeler hakkında başkanımız konuşacak” ifadelerini kullandı.

‘Burada Arapça Tabela Olmaz’

Partilerinin politikalara değinen Ataşalar; “Partimizin genel politikasın da şu var. Birincisi biz Suriye’lileri Kastamonu’da istemiyoruz. Biz Türk Milliyetçi’siyiz. Kastamonu’daki Suriyelilere, belediye yardım ediyorsa, bilmiyorum edip etmediğini, o yardımları keseceğiz. İkincisi mahkeme altında bakkal dükkânları var, marketler var, lokantada açmışlar şimdi. Arapça tabelalar var. Burası Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Burada Arapça tabela olmaz. Kastamonu’da hiç olmaz. Burası milliyetçiliğin er meydanı. Burada milliyetçiliğin er meydanı olduğu yerde o Arapça tabelaları kazandığımız gün indireceğiz aşağıya. Burada onu yaptırmayacağız, müsaade etmeyeceğiz. Nasıl Bolu'da yaptırılmıyorsa, Bolu Belediye Başkanı nasıl yaptırmıyorsa biz de yaptırmayacağız. Bu Arapça tabelaları inşallah seçildiğimiz takdirde kaldıracağız. Fiyat listesi Arapça bunu kaldıracağız. Sökeceğiz bu tabelaları. Bir de ruhsatlarına bakacağız. Ruhsatları yoksa ruhsatsız dükkânları da mühürleyeceğiz. Suriyelilere Belediye yardım ediyor mu onu da bilmiyoruz. Göreve gelince bakacağız. Suriyelilere yardım ediyorsa Suriyelilere yardımı keseceğiz. Kendi emeklilerimiz var. Hem de on bin lira emekli maaşı alan ve kirada oturan kendi vatandaşlarımıza yardım edeceğiz. 10 bin lira emekli maaşıyla kira tutanlar var. Biz onlardan su parası almayacağız. Bunları tespit edeceğiz” dedi.

‘Kastamonu Artık Sosyal Belediyecilikle Tanışmalı’

İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Kadir Yalçın ise; “Önümüzde başkanlarımızın da belirttiği gibi hakikaten Kastamonu için büyük önem taşıyan bir seçimin arifesindeyiz. 31 Mart'ta Kastamonu'nun kaderini belirleyeceğiz. Ülkemizin içinde bulunduğu durum hepimizin malumu; ekonomik anlamda, siyasi anlamda, kültürel anlamda, sosyal anlamda gerçekten bir çöküş içerisinde memleketimiz ve bunların düzeltilmesi konusunda da mevcut iktidarımızın en ufak bir çabası, gayreti görünmüyor. Biz de diyoruz ki bu kadar olumsuzluğun içerisinde en azından Kastamonu'yu kurtaralım. Kastamonu için elimizden geleni yapalım ve burada halkımıza, insanımıza, sizlere, bizlere hizmet edecek sosyal bir belediyeyi Kastamonu'yla buluşturalım. Kastamonu'yu kurtarıp devamında da hem komşularımıza hem de Türkiye'ye bir örnek teşkil edelim. Biz bu göreve talibiz arkadaşlar. Projelerimiz hazır. Ekiplerimiz de hazır. Çalışıyorlar gece gündüz demeden ve biz istiyoruz ki bu şehirde mutlu, huzurlu ve insanca yaşayalım. İnsanca yaşamak hepimizin hakkı. Ülkede öyle bir duruma geldik ki çalıştıkça fakirleşiyoruz. İşveren mutsuz, esnaf mutsuz, öğrenci mutsuz, bütün halkımız mutsuz. Biz Kastamonu'da artık mutlu insanlar görmek istiyoruz, yüzü gülen insanlar görmek istiyoruz. Bunun için de diyoruz ki Kastamonu artık sosyal belediyecilikle tanışmalı. Halkına hizmet eden, insanın derdiyle dertlenen, onun sorunlarına çözüm bulan, bir Kastamonu Belediyesi hayalimiz var. Bunun için çalışıyoruz, bunun için gayret gösteriyoruz. Dedim ya projelerimiz hazır. Şehrin sorunlarını hepimiz biliyoruz. Bu şehirde yaşıyoruz. Bu şehirde çalışıyoruz. Bu şehrin nimetlerinden fayda alıyoruz. Çocuklarımız, eşlerimiz, ailelerimiz burada. Ve sorunlara hepimiz hakimiz. Bunları çözecek irade yok maalesef arkadaşlar” dedi.

‘Şehrin Bu Keşmekeş Trafiğine Son Vereceğiz’

Yapacakları projeler ile ilgili de konuşan Yalçın; “Bizim istediğimiz de bu zihniyeti değiştirip gerçekten halkına, insanına hizmet edecek yeni, ehliyetli, liyakatli kadroların Kastamonu Belediyesi'nde yönetime geçmesidir. Bununla ilgili dedik ki biz Kastamonu'yu hafif raylı sistemle buluşturacağız. Nedir hafif raylı sistem? Birçok şehrimizde örneği bulunan tramvay biz Kastamonu'ya tramvayı kazandırdığımız anda emin olun arkadaşlar hem ulaşım toplu taşıma sorunu hem de trafik sorunu kökten çözüme kavuşacak ve bunun devamında yapacağımız otoparklarla şehrin bu keşmekeş trafiğine son vereceğiz. Bunu ilk görev olarak yapacağız. Geçmişte otuz gündür biz sahalardayız. Diyoruz ki halkımız geçinemiyor. Ciddi bir ekonomik sıkıntı içerisinde. Üniversite öğrencilerimize örnek verdik. Dedik ki bu öğrencilerimizi yurttan dersliklere bile parayla götürüyorsunuz. Böyle bir zulüm olmaz. Bu çocuklar ailelerinden gelecek paralarla burada öğrenim görüp başarılı olma derdinde ama biz onları yurtlarından dersliğe kadar bile ücretsiz götüremiyoruz. 1 Nisan'da ilk işimiz onların mevcut şu andaki kampüsün nizamiyesini bayrağını oraya kadar çekip belediyenin ring araçlarıyla ücretsiz ulaşımla kavuşturacağız ve bunu 1 Nisan'da hemen yapacağız dedik. Mevcut belediye göstermelik olarak bir tane ring aracı koymuş şu anda eski sanayide araç arıza yapmış, tamiri yapılmak üzere bekliyor. İşte benim bahsettiğim zihniyet bu arkadaşlar. Her şeyi mevcut iktidarda onun ortağı da ‘mış’ gibi yaparak insanlarımızı kandırmaya çalışıyor. Biz artık bu yalanlardan bu vatandaşına hizmet etmeyen sermayeye hizmet eden Her şeyi algıyla yöneten zihniyetten bıktık usandık. Bu zihniyetten kurtulmak için önümüzde 31 Mart gibi bir tarih var. Burada tercihlerimizi doğru yapacağız. Gerçekten bu işi yapabilecek, hak eden kadrolara yönetimi teslim edeceğiz” şeklinde konuştu. 

‘Et ve Süt Kurumu’nun En Azından Bir Tane Mağazası Açılabilir’

Kastamonu Kalkındırma Derneği’nin Et ve Süt Kurumu ile ilgili açıklamasını hatırlatan Yalçın; “Hayvanlar burada kesilip neden başka şehirlerde yarı fiyatına satılıyor da Kastamonu'da satılmıyor? Et ve Süt Kurumu'nun bir tane tanzim satış mağazası Kastamonu'da neden yok diye seslenmiştik. O konuyla ilgili bugün KALDER Başkanı Tugay Bey tarafından Nasrullah Meydanı'nda yeni bir açıklama yapıldı ve Sayın Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı'yı Kastamonu'ya sahip çıkma konusunda kendilerine mesaj gönderildi. Ben de buradan söylüyorum sayın bakanımıza memleketimize sahip çıkalım bakalım. Şu mübarek Ramazan ayında mübarek günlerde bizim insanımız bizim vatandaşımız da ucuz ekonomik et yiyebilsin. Bunun için Kastamonu'ya Et ve Süt Kurumu’nun en azından bir tane mağazası açılabilir. Burada kesilen hayvanlar Kastamonu halkına sunulabilir. Bu konuda tekrar buradan kendisine çağrıda bulunuyorum. Kastamonu olması hasebiyle biz bakanımızı severiz. Buraya memleketine hizmet edecek buraya yeni yatırımlar getirecek Kastamonu'nun maddi manevi kalkınmasında mutlaka gayret gösterecek ümidi içerisindeyiz. Bu yüzden kendisine bu çağrımızda onun adına da bir önceliktir ve Kastamonu'nun menfaati için bizim insanımız için güzel bir çalışma olacaktır” ifadelerini kullandı.

‘Yusuf Öztürk'ü Kınadığımı Belirtmek İstiyorum’

Tabipler Odası’nın 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle çelenk koyma törenine de değinen Kadir Yalçın, “Tabipler Kastamonu Tabipler Birliği Başkanımız Sayın Yusuf Öztürk Cumhuriyet Meydanı'nda bir basın açıklaması düzenlemiş. Ve bu basın açıklamasında Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkanı Adayı Hasan Baltacı dışında herhangi bir katılım sağlanmamış. Şimdi Ben Cumhuriyet Halk Partisi yöneticilerini dinleyince ‘Biz halkımızı kucaklıyoruz. Hepimiz, bizim kardeşimiz, yuvamız Kastamonu’ söylemlerini sürekli duyuyoruz. Ama Türk Tabipler Birliği üzerinden bile bizleri, diğer adayları, diğer siyasi partileri yok sayarak, 14 Mart Tıp Bayramı'nda sadece kendileri orada toplanıp tabiri caizse körler sağırlar birbirini ağırlar şeklinde bir program yapmaları, onların bizi bu şekilde yok sayıp insanımızı ötekileştirip bu tür kavramlarla milletimizi bölmeye çalışmaları ben onların söylemleriyle eylemlerinin tutmadığını zaten biliyorum. Buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bu zihniyette bizim onaylamadığımız tasvip etmediğimiz bir zihniyet. Biz bu şekilde yaşamak istemiyoruz arkadaşlar. Biz İYİ Parti ailesi olarak bütün Kastamonu'yu kucaklıyoruz. Bütün Türkiye'yi kucaklıyoruz. Biz vatandaşımızı insanımızı seviyoruz. Biz sizlere hizmet etmek istiyoruz. Bunun için çalışıyoruz. Bizim sözümüzde, eylemimizde bir buna da şimdi buradan bir kez daha söylüyorum. Biz ne diyorsak onu yapacağız. Ne yapıyorsak onu söyleyeceğiz. Kesinlikle ötekileştirme, kutuplaştırma bizim görüşümüzde yoktur. Bu konuda buradan bir kez daha Sayın Yusuf Öztürk'ü de kınadığımı belirtmek istiyorum” dedi. 

‘Pazartesi Adaylarla İlgili Bu Bomba Açıklamaları Duyacaksınız’

Açıklamalarına devam eden Yalçın; “Adaylar konusunda televizyon programları yapıyoruz. Nasip olursa Pazartesi de bizim bir canlı yayınımız olacak. Artık ben de adaylar konusunda elimizdeki belgelerle bildiklerimi açıklayacağım. Bu şehrin emin olunanını seçeceğiz. Vatandaşlarımız, çoluğunu çocuğunu canın malını namusunu emanet edeceği makamdır Belediye Başkanlığı. Biz Şehrül Emini seçerken adayları ona göre değerlendirmemiz lazım. Bu adayların eylemleri düşünceleri söylemleri nedir, halkımızın bunu bilmesi lazım. Bu konuda biz de gerekli çalışmalarımızı yapıyoruz. Pazartesi yapacağımız programda adaylarla ilgili bu bomba açıklamaları duyacaksınız. Biz insanımızın kandırılmasına müsaade etmeyeceğiz. 20 yıldır mevcut iktidar tarafından yapılan bu algı yönetimiyle bu hale geldik. ülkeyi maalesef batırdılar. Kastamonu'muzu inşallah kurtaracağız, halkımızı bu konuda bilgilendirip aydınlatacağız. Pazartesiyi bekleyin. Size bomba haberlerimiz var. Kastamonu siyaseti de seçimi de yeni bir yön, yeni bir akış kazanacak” ifadelerini kullandı. 

‘Benim İnsanımdan Değerli mi Suriyeli?’

Suriyeliler konusuna değinen Kadir Yalçın; “Suriyeli dükkân açan vatandaşlara ne şartla ruhsat verildiğini bile bilmiyoruz. Onlara bakacağız. Ruhsatları var mı? Yok mu? Onu da bilmiyoruz. Ruhsatsız deniliyor, bunlara bakacağız.  Suriyeliler özellikle Suriyelilerden bahsediyorum. Hastanede öncelikli. Postanede öncelikli. Nüfusa gidiyorsunuz öncelikli. Sosyal fondan yardım alıyorlar. Belediye onlara yardım ediyor diye söyleniyor. Elektrik faturası ödemezler, su faturası ödemezler, doğalgaz parası ödemezler. Niye sadece Suriyeliler? Bu şehirde Afgan’lar var, Irak’lılar var, İran’lılar var, Özbek’ler var, Kazak’lar var. Bu konularda bizimle ilgili konularda en azından taraf olacağız, müdahale edeceğiz. Tabii yani devletin de bu konuda sorumluluk alması lazım. Neden benim vatandaşımdan öncelikli oluyor? Benim insanımdan değerli mi Suriyeli? Tamam o da insandır ama benim Türkiye Cumhuriyeti vatandaşımdan değerli değildir. Benim vatandaşım ondan daha önceliklidir. Ondan daha çok hak sahibidir. Eğer bir destek verilecekse, yardım edilecekse önce kendi vatandaşımıza yapacağız. Kendi insanımıza yapacağız. Bizim yok mu ihtiyaç sahibi insanlarımız?  Bizim artık gerçekten vatandaşına hizmet eden bir belediyemiz olsun. Onun sorunlarını çözebilen, onun derdiyle dertlenebilen bir belediyemiz olsun ki şu şehirde huzur bulalım. İnsan gibi yaşayalım istiyorum. Çabamız bu yöndedir. O yüzden bu mültecilerle ilgili konu tabii bizim yapacaklarımızdan bir tanesi. Bunun yanında halkımızın yararına, sosyal belediye iktidarı almayışıyla yapacağımız birçok hizmet var. İnşallah biz bir Nisan itibariyle Besmeleyi çekip bu şehirde hepimizin hayatını kolaylaştıracak, güzelleştirecek çalışmalarda bu şehri yaşanabilir bir şehir haline getireceğiz” şeklinde konuştu.

‘Adaylar Mal Varlığını Açıklasın’

Kadir Yalçın son olarak; “Biz izlemeye devam edelim. Bizim açıklamalarımız olacak, bizim bilgisiz, belgesiz bir açıklamamız olmaz. Çünkü biz ona da karşıyız. Şimdi benim Hanönü ile ilgili açıklamama iftira dediler. Belgeleriyle açıkladım onu söyledim. Hikmet Erbilgin de söyledi. Hasan Baltacı da söyledi. Bize bilgi gelmedi. Biz aranmadık, davet edilmedik, o yüzden gitmedik dedi. Biz bizzat gitmiştik oraya. O günkü CHP ilçe başkanı whatsapp yazışmalarını yayınlamış sosyal medyasında. Aldık, gösterdik onlara. Dedik bak yani adamla yazışmışsınız. Adama hatta yapma diye ikazda da bulunmuşlar orada. Adam açıklamayı yaptıktan sonra 15 Kasım'da açıklama yapmış. 16 Kasım'da görevden almışlar. Yani bu şimdi siyasi bir tercih mi? Sizce? Birkaç gün bekle demişler. Genel merkezle iletişim yapmışlar. O da hikâye. Ondan önce WhatsApp yazışmaları var. Biz onları tek tek söyledik. Mesela benim taleplerimden bir tanesi de bütün adaylar mal varlığını açıklasın, seçimden önce açıklamalı, Ben kendi mallarımı açıklayabilirim. Neyim var, neyim yok. Ben bunu da adaylardan bekliyorum” diye konuştu.

Bakmadan Geçme