Kahraman Şehitlerimiz Anıldı, Şanlı Zaferimiz Kutlandı

18 Mart Şehitler Günü Anma programı etkinlikleri Abdurrahmanpaşa Lisesi'nde Çanakkale'nin Onbeşlilerine Vefa Seramik sergi açılışı ile devam etti. Ardından anma etkinlikleri Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen programla devam etti.

Düzenlenen programa Vali Meftun Dallı, AK Parti Milletvekili Halil Uluay, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Zafer Özden, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Dursun Kan, şehit yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Kahraman Şehitlerimiz Anıldı, Şanlı Zaferimiz KutlandıSeramik sergisi açılışı sonrasından Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen programda günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yapan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Dursun Kan; “18 Mart Çanakkale’nin geçilmeyeceğinin, Türk Milletinin esir edilmeyeceğinin ve Türk Vatanının parçalanmayacağının tüm dünyaya haykırıldığı gündür. Biz bugün burada bir daha dönmemek üzere gidenlerin, tarihin yazdığı en gerçek en şerefli kahramanları yad etmek üzere vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü uğruna hayatlarının baharında toprağa düşen aziz şehitlerimizi anmak üzere huzurunuz da, buradayız. Bugün; Dünyada; Türk adının duyulduğu andan itibaren bayrağımızı yeryüzünün her noktasında taşıyanların üç kıtayı Türk yurdu haline getirenlerin, Türklük uğruna bedenlerini toprağa koyanların, Yurdumuzun semalarında, denizlerinde, Malazgirt’te, Kosova’da, Niğbolu’da, Yemen’de, Galiçya’da, Kafkasya’da, Sarıkamış’ta, Çanakkale’de, Kocatepe’de, Kore’de, Kıbrıs’ta, Hakkari’de, Van’da, Şırnak’ta, Suriye’de, İdlip’te, şehadet şerbetini içenlerin günüdür. Çünkü; vatan dediğimiz bu toprak, diyeti ağır ödenmiş bir topraktır. Bana deseler ki, Çanakkale’yi üç kelimeyle anlatın. Derdim ki, geldiler, gördüler ve döndüler. Çanakkale’yi, Çanakkale yapan gelenler değil! Çanakkale’yi Çanakkale yapan, gelenleri karşılayan asil ruhtur. O öyle bir ruhtur ki, çelik ve barut; inancın, imanın ve azmin karşısında yenik düşmüştür. O öyle bir ruhtur ki, ben esir yaşamaktansa, özgür ölmeyi yeğlerim diyen insanların ruhudur. Davaları büyüktü, vatan davasıydı. Şimdi soruyorum sizlere, Vatan demek, ne demek? Şu anda üzerine bastığınız kara toprak mı? Ya da sınıflarınız da sınırları haritalara çizilmiş her gün gördüğünüz coğrafya parçası mı? Ben diyorum ki, değil. Birileri, bizden önce giden birileri, o coğrafya parçasını vatan yaptılar. Coğrafya parçası başka bir şeydir. Ama toprak kanla yoğrulmuşsa, canla ödenmişse bedeli, artık adı vatandır. Bence vatanım, evimin evidir vatan. Bu bayrağın altında yaşıyorsak, şu an ve hepimiz ciğerlerimize bu nefesi çekiyorsak bir bir, unutmayın gençler birileri nefesini kaybettiği içindir. Biz bu özgürlüğü yaşıyorsak, nerden geldiğimizi ne yapmamız gerektiğini iyi bilmemiz gerekiyor. Çanakkale öyle bir yer ki, yokluk varlığı yenmiştir, maneviyat maddiyatı yenmiştir. Ve arkadaşlar, özgürlük sömürgeyi yenmiştir. Esaretin zincirini kırmıştır. Ve o gidenler, o yüz binler, canlarını hiç düşünmeden bu toprağa verenler için yüce Allah Bakara Suresi 154’üncü Ayetinde diyor ki ‘Allah yolunda öldürülenlere ‘ölüler’ demeyin. Bilakis onlar diridirler, lakin siz anlayamazsınız.’ Ben diyorum ki, şu an bizi izliyorlar ve buradalar, yanımızdalar ve onların taşıdığı o asil ruh, biliyorum ki bizim damarlarımızda. Onlara ölü demeyiniz” ifadelerini kullandı.Kahraman Şehitlerimiz Anıldı, Şanlı Zaferimiz Kutlandı

‘Geçmişini Bilmeyen Bihaber Olan Nesil Acıları Tanımaz’ 

Geçişini tarihini bilmenin önemini vurgulayan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Dursun Kan; “İstiklal Marşımız ‘Korkma’ diye başlıyor! Bizler ‘Korkma’ diye başlayan İstiklal Marşı’nı kanlarıyla yazan şanlı bir ecdadın şanlı torunlarıyız Korkmayız! Buradaki delikanlılar, genç kızlar bu duyguyu yüreklerine sindirdiklerinde, bu güzel vatanın, ataları tarafından nasıl alındığını ve nasıl muhafaza edildiğinin idrakine varırlarsa bu toprakların üstüne bastıklarında titreyecekler. Geçmişini bilmeyen bi haber olan nesil acıları tanımaz. Ne yaptığını bilmez bilemez. Öyle bir nesil bağrından yeni kahramanlar çıkaramaz. Tut ki Ali’den miras kaldı sana Zülfikar… ‘Eğer sende Ali’deki kadar yürek yoksa o Zülfikar neye yarar’ diyor Hz. Mevlana. ‘Bu vatan bize dedelerimizin, atalarımızın emaneti. Bizler atalarımızın emanetlerine sahip çıkacağız. Sahipsiz bir vatanın batması haktır, sen sahip çıkarsan bu vatan batmayacaktır” diyor Mehmet Akif Ersoy. Çünkü bizde o yürek var. Fıtrat değişir sonra kan yine o kandır. Şehitlerimizde de o kan vardı. Bakara Suresi 250’nci ayetinde; ‘Ey Rabbimiz üzerimize sabır yağdır, savaş meydanında bize metanet ihsan eyle… Sabır yağdır, Ayaklarımıza sebat ver ve kafir topluluğa karşı bizi muzaffer eyle’ diyor. Şehitlerimiz işte bu duaları ederek şehadet şerbetini yudumladılar. Geride kalanların acılarını yüreğimizin en derinlerinde, en derin şekliyle hissediyor ve paylaşıyoruz. Ama ateş düştüğü yeri her zaman çok daha fazla yakıyor. Düştüğü yerde hiç sönmüyor. Yüreği kavrulan analara, babalara, eşlere, bacılara, çocuklara sadece sırt sıvazlamak yetmiyor. Çünkü giden evlat geri gelmiyor. Bitecek inşallah bu acılar az daha sabredeceğiz. Ülkemizin bağımsızlığı, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü uğruna canlarını hiçe sayarak ölüme koşan, yurdumuz ve dünyanın dört bir köşesinde, şehitliklerde, elbiseleri dahi çıkarılmadan, kefensiz, mezar taşı olmayan, ama görevini yapmış olmanın huzuru içerisinde yatan, kahraman asker şehitlerimizi, ülkemizin esenliği, Milletimizin can ve mal güvenliği için canlarını feda eden yüreği pek, şehit polislerimizi, hak ve menfaatlerimizi koruma uğruna görev yaparken çeşitli ülkelerde hain saldırılara maruz kalan Dışişleri Bakanlığı mensubu şehitlerimizi, Yurdumuzun en ücra köselerinde insanımızı aydınlatma yolunda cefakar ve fedakarca görev yaparken şehit edilen öğretmenlerimizi ve bizlere bu toprakları vatan yapan, şehadet şerbeti içen tüm şehitlerimize ve bugün hayatta olmayan gazilerimize Allah’tan rahmet diliyor, devletimizin ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarını minnet ve şükran duygularımızla anıyoruz” dedi. 

Kahraman Şehitlerimiz Anıldı, Şanlı Zaferimiz KutlandıHalk Eğitim Merkezi’ndeki programın ardından Vali Meftun Dallı başkanlığında protokol üyeleri Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği’ni ziyaret ettiler.

Bakmadan Geçme