Kastamonu'da kültürel değerler yaşatılacak

Kastamonu Şeyhoğlu Konağı'nda hayata geçirilen Olgunlaşma Enstitüsü'nde kaybolmaya yüz tutmuş ürünler, yeniden gün yüzüne çıkartılarak gelecek nesillere aktarılacak.

Kastamonu'da kültürel değerler yaşatılacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Milli Eğitim Bakanlığı’nın destekleriyle Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Şeyhoğlu Konağı’nda hayata geçirilen Olgunlaşma Enstitüsü’nde kaybolmaya yüz tutmuş ürünler, yeniden gün yüzüne çıkartılarak gelecek nesillere aktarılacak.

Olgunlaşma Enstitüsünün hizmete girmesi dolayısıyla Vali Avni Çakır ve eşi Bahar Çakır, AK Parti Milletvekili Hakkı Köylü, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in eşi Nebahat Özer, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Hüseyin Burak Fettahoğlu ile İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette davetliler, Olgunlaşma Enstitüsü’nde sergilenen ürünleri gezerek, görevlilerden sergilenen ürünler hakkında bilgi aldı.

“OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ BU BİNAYA ÇOK YAKIŞTI”

Burada konuşma yapan Vali Avni Çakır, kaybolmaya yüz tukmuş eserleri gün yüzüne çıkartılarak teşhir edileceğinin altını çizerek; “Şu anda Şeyhoğlu Konağında bulunuyoruz. Kastamonu’nun tarihi simgelerinden bir tanesi oluyor. Kastamonu’nun ahşap kültürünü çok iyi yansıtan bir konaktayız. Olgunlaşma Enstitüsü de bu binaya çok yakıştı. Şehrimize de çok yakıştı. Zaten bu konuda beklentimiz de vardı. Kastamonu tarihi ve müstesna bir şehir. Bu şehir kadınların her zaman ön planda olduğu bir şehirde olmuştur. Olgunlaşma Enstitüsü de burada var olan yapıya çok ciddi bir ivme kazandıracaktır. Halk Eğitim Müdürlüğü ya da Kadın Kooperatifleri vasıtasıyla olsun güzel eserlerimiz bulunuyor. Kastamonu’ya özgü çok güzel el sanatlarımız bulunuyor. Dokumalarımız var, kadınlara yönelik el işlemelerimiz bulunuyor. Sonuçta bunların daha planlı, daha programlı, daha sistemli bir şekilde kadınlarımıza, gençlerimize, öğretileceği bir ortam oluştu. İnşallah bu okul sayesinde burada çok daha nitelikli usta öğreticiler çıkacaktır. Daha bilinçli, ekonomik hayata daha fazla atılan kadınlarımız çıkacaktır. Kaybolmaya yüz tutmuş eserlerimiz, onlarda gün yüzüne çıkartılacak. Güçlü bir şekilde ortaya çıkartılan ürünler teşhir edilecek. Bu aynı zamanda ilimizin turizmine de katkı sunacak. Bu bina uzun zamandır atıl vaziyette bulunuyordu. Burada ciddi bir çalışma yapıldı. Güzel bir bina ve ortam ortaya çıktı. İnşallah güzel işlere vesile olur” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE 30 TANE OLGUNLAŞMA ENSTİTÜMÜZ BULUNUYOR”

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy ise Türkiye’de 30 tane Olgunlaşma Enstitüsü’nün bulunduğu bilgisini vererek; “Olgunlaşma Enstitüleri bizlerin kültürel geçmişin yaşatıldığı, gelecek nesillere aktarıldığı, aynı zamanda geleneksel el sanatlarımızın hayat bulduğu Bakanlığımızın önemli merkezlerinden bir tanesi oluyor. Son yıllarda özellikle yeni bir bakış açısı, yeni bir vizyon ile bu enstitülerimizin gelişmesinde büyük desteği olan Sayın Emine Erdoğan hanımefendiye çok teşekkür etmek istiyoruz. Türkiye’de 30 tane Olgunlaşma Enstitümüz bulunuyor. Bu enstitülerimizin her birinin sorunlarıyla tek tek ilgilenen, her birinin gelişimini, her birinin ürünlerini tek tek takip eden Sayın Bakanımız Mahmut Özer Beyin eşi Nebahat Özer hanımefendiye teşekkür ediyorum. Nebahat Hanım sahip çıkmasaydı Olgunlaşma Enstitülerinde bizler bu kadar ilerleyemezdik. Mimarisinden boyasına varıncaya kadar bütün sorunlarıyla ilgilendiğinden ötürü teşekkür ediyoruz. Bugün Şeyhoğlu Konağını ziyaret ediyoruz. Buradaki ürünleri tanıyacağız, inceleyeceğiz. Bizlere tanınan bu imkandan ötürü teşekkür ediyoruz” dedi.

“KÜLTÜREL DEĞERLER GELECEK KUŞAKLARA AKTARILACAK”

Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu da Kastamonu Olgunlaşma Enstitüsü’nde, ilimizin kültürel değerlerinin yaşatılması ve bu değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasını hedeflediğini belirterek; “İlki 1945 yılında Beyoğlu’nda kurulan ve ülkemiz genelinde 24 noktada hizmet veren Olgunlaşma Enstitüleri olarak 1 Haziran 2022 tarihinde Milli Eğitim Bakanımız Mahmut Özer’in himayelerinde 5 ilden birisi olan Kastamonu’ya Olgunlaşma Enstitüsü Sayın Bakanımız Mahmut Özer tarafından kazandırılmıştır. Olgunlaşma Enstitüleri, kültürel değerlerimizi özellikle geleneksel el sanatlarımızı ve giyim kültürümüzü araştıran, bunları koruyarak yeni ürünler hazırlayan, bu ürünleri arşivleyerek gelecek kuşaklara aktaran bunları ulusal ve uluslararası alanlarda tanıtımlarını sağlayan, yetiştiren, eğitim ve öğretime yani araştırma, tasarım, üretim, tanıtım ve pazarlama süreçlerinin tümünü gerçekleştiren bir eğitim kurumlarıdır. Zengin bir tarihe ve geçmişe sahip olan Kastamonu’nun kültürel değerlerinin yaşatılması, bu değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasını hedefleyen Kastamonu Olgunlaşma Enstitüsü, Şeyhoğlu Konağında hizmete başlayacaktır” şeklinde konuştu.
 

Bakmadan Geçme