Kıbrıs Barış Harekatı'nda Yaşadıklarını Anlattı

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanı Hüseyin Mahmutoğlu, Kıbrıs Barış Harekatı zamanında yaşadığı ve unutmadığı olayları anlattı.

Ayrıca Mahmutoğlu; Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kastamonu Şubesi tarafından kaleme alınan ve tarihe ışık tutan “Kastamonulu Gazilerden Kıbrıs Anıları” adlı kitap hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Muharip gaziler hakkında bilgi veren Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanı Hüseyin Mahmutoğlu; “Türkiye Cumhuriyeti savaşta çarpışan, yara almadan savaşı bitiren ve geri dönenlere muharip gazi denir. Kanun gereği bizler, Kıbrıs’ta yara almadık ve muharip gazi unvanını aldık. Kıbrıs’ta halk için önemli olan savaşı kazandık. Ateşkese uymayan askerler oldu ve bizlere taciz ateşinde bulundular. Oluşan taciz ateşi ile birlikte bizlerde taarruza geçtik. O gecenin sabahında Rum askerleri köylere kaçtı. Bizler etrafın güvenliği için bölgede araştırma yaptık. Bizlere kesin emir verilmiş ve her koşulda kadın ve çocukları korumamız emredilmişti. Düşman askerler maalesef sivil halkın kıyafetlerini giyerek bizlere pusu kurmuştu. Silah arkadaşım o gece bir kaç kişiye ateş açmıştı, oldukça şaşırmıştım. Her yerde yaralılar vardı buna arkadaşım da dahil. Savaştan bir gün sonra şehit olduğunu düşündüm çok üzüldüm. Sonra çavuşumuz kendisinin sağ olduğunu ve hastaneye kaldırıldığını bildirdi.  Yanına gittim ve çok merak ettiğim soruyu sordum. ‘Neden sivillere ateş ettin?’ Bana onların sivil değil düşman asker olduğunu ve sivillerin kıyafetlerini giyerek saklandıklarını aslında beni vuracaklarını söyledi” diyerek başından geçen ve asla unutmayacağı olayı anlattı. 

‘Birlik Ve Beraberlik İçinde Hareket Etmeye Özen Gösteriyoruz’

Kastamonulu Kıbrıs Gazileri olarak her koşulda beraber olduklarını ifade eden Hüseyin Mahmutoğlu; “1974 Kıbrıs Barış Hareketi’ne katılan Kastamonulu 500 gazimiz var. Bu gazilerimizin çoğu Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra taşınarak büyük şehirlere göç ettiler. Muharip Gaziler Derneği olarak birlik ve beraberlik içinde hareket etmeye özen gösteriyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘Gazilerimizin Mektuplarını Derleyerek Kitaba Dönüştürdük’

“Kastamonulu Gazilerden Kıbrıs Anıları” adlı kitap hakkında bilgi veren Hüseyin Mahmutoğlu; “Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan muharip gaziler olarak bir kitap yazmayı hedefledik. Konuyu eski Valimiz Avni Çakır beye danıştık. Bizlere bu konuda oldukça destek oldu. 200’e yakın gazimizin adresini bularak kendilerine bir kitap çıkaracağımızı ve bunun için birer anılarını mektup halinde bizlere ulaştırmalarını bildiren mektuplar ulaştırdık. Ancak maalesef bizlere sadece 55 kişi döndü. Sayın Valimiz de mektupları inceledi böylece kitap basımı da dahil her koşulda devletimiz yardımcı oldu. 55 gazimizin ve 1 Kore Gazimizin mektuplarını derleyerek kitaba dönüştürdük. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün de yardımları ile pek çok okula da kitabımız ulaştı. Kitabımızı gören pek çok gazimiz keşke bizlerde geri dönüş sağlasaydık diye kendilerine sitem ettiler. Kitabımızın son sayfasında il ve ilçelerimizdeki gazilerimizin isimlerine yer verdik” dedi. 

Özel Haber

Bakmadan Geçme