'Ortak amaca yürüyen bir çalışmanın parçasısınız'
VALİ YAŞAR KARADENİZ Kastamonu Valiliğince 31 Mart 2019 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimi sonucunda seçilen muhtarlara mevzuattan kaynaklanan görev ve sorumluluklarının artırılması için İçişleri Bakanlığı talimatları doğrultusunda Yerel Yönetimler Eğitim Semineri dün Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda yapıldı. Programa Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Garnizon Komutanı Per. Alb. Gamze Aydoğdu, Vali Yardımcısı...
VALİ YAŞAR KARADENİZ;
Kastamonu Valiliğince 31 Mart 2019 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimi sonucunda seçilen muhtarlara mevzuattan kaynaklanan görev ve sorumluluklarının artırılması için İçişleri Bakanlığı talimatları doğrultusunda Yerel Yönetimler Eğitim Semineri dün Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda yapıldı.
Programa Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Garnizon Komutanı Per. Alb. Gamze Aydoğdu, Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri T. Zafer Karahasan, Kurum Müdürleri, İl Genel Meclisi (İGM) Başkanı Güral Parçal, Muhtarlar Dernek Başkanları ve muhtarlar, İGM Üyeleri ve ilgili kişiler katıldı.
Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile başladı. Ardından da sırası ile Kastamonu Valiliği İl İdare ve Denetim Müdürü Müzeyyen Doğan, Milletvekili Metin Çelik ve Vali Yaşar Karadeniz konuşma yaptı.
EĞİTİM SUNUMLARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Yerel Yönetimler Eğitim Semineri’nde de Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Dr. Öğretim Üyesi Ersoy Soydan ‘Protokol Kuralları’, KÜ Dr. Öğretim Üyesi Zübeyde Süllü ‘Temel İletişim Becerileri’, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden Turizm Rehberi Nagihan Yüce ve Arkeolog Sümeyya Berber ‘Turizm Potansiyeli ve Kültür Varlıklarının Korunması’, Karayoları 15’inci Bölge Müdürlüğü Satı Öztekin de ‘Karayolu Trafik Güvenliği’, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet Uzmanı Ümit Kadıoğlu ‘Sosyal Destekler, Koruyucu Aile Hizmetleri ve İntiharlara Yönelik Tedbiler’, İl Emniyet Müdürlüğü 3’üncü Sınıf Emniyet Müdürü Mesut Şahin ve Polis Memuru Ali Durmuş ‘Güvenlik (Dolandırıcılık, Silah Kullanımı, Çocuklar için Temel Güvenlik ve diğer hususları)’, Yeşilay Derneği Dernek Başkanı İzzet Serhat Köylü de ‘Bağımlılıkla Mücadele’ konusunda konuşma ve sunumlarını yaptı.
İl İdare ve Denetim Müdürü Müzeyyen Doğan, gerçekleştirilecek olan eğitimin içeriği hakkında kısa bir bilgilendirme konuşması yaptı. Ardından protokol konuşmaları gerçekleştirildi.
“GÜZEL HİZMETLER TEMENNİ EDİYORUM”
Akabinde konuşma yapan Milletvekili Metin Çelik, seçilen muhtarlara başarı dileklerini ileterek; “Sizlere 5 yıllık hizmet döneminde başarılar diliyorum. Belediye başkanlarımıza, il genel meclisi üyelerimize, belediye meclisi üyelerimize, kıymetli muhtarlarımıza; tüm yerel yöneticilerimize 5 yıllık hizmet döneminin güzel hizmetlere vesile olmasını temenni ediyorum. Bu toplantının 5 yıllık hizmet döneminin başında yapılıyor olması çok önemli. Hepimiz, milletimizin hemşerilerimizin hizmetlere kavuşması adına görevler üstleniyoruz. Bu görevleri yaparken nasıl ve ne şekilde yapacağımız da önemli. İlimiz bu manada bin 50 küsür köyüyle 3 bin 600 yerleşim birimiyle, 20 ilçesiyle 10 bin kilometre yol ağıyla Türkiye’de belki en dağınık yerleşim birimine sahip bir il” dedi.
“HİZMETLERİN ETKİN OLMASI ÇOK ÖNEMLİ”
Milletvekili Çelik; hizmetlerin etkin bir şekilde üretilmesinin ve yerleşim birimlerine götürülmesi çok çok önemli olduğunu vurgulayarak; “Uzun yıllardır, 2005 yılından bu tarafa köylerimizin alt yapı ihtiyaçlarının giderilmesiyle alakalı KÖYDES ödenekleri illerimize gönderiliyor. Birçok hizmet üretildi. Susuz köylerimiz suya kavuştu yola olmayan köylerimiz yola kavuştu yolların standartları yükseldi ama henüz tam anlamıyla Kastamonu’da bütün alt yapı ihtiyaçlarını karşılayabilmiş durumda değiliz. Geçen yıl KÖYDES ödeneklerinde Türkiye’de en fazla ödenek alan ildik. 30 büyükşehir dışında kalan 51 il KÖYDES ödeneği gönderilerek buradaki alt yapı ihtiyaçları gideriliyor. Bu 51 ile geçen yıl 1 buçuk milyar lira ödeneğin içerisinde 73 milyon lirası Kastamonu’ya gönderilmişti. Bu yıl da aynı şekilde en fazla ödenek alan il olduk. İnşallah bu ödenekleri sizlerin eliyle, birliklere seçilen muhtarlarımız ve il genel meclisi üyelerimizin katkılarıyla en güzel şekilde hizmete dönüştürürüz. Görevlerinizde başarılar diliyorum, hayırlı uğurlu olsun diyorum” ifadelerini kullandı.
“İGM ÜYELERİMİZ VE MUHTARLARIMIZ TEK BAŞINA DEĞİL”
Vali Yaşar Karadeniz ise burada yaptığı konuşmada; “Yerel yönetimlerle ilgili herhangi bir erken seçim kavramı yok. 5 yıl boyunca görevde kalınacak. 5 yıl önemli bir süre bu süreyi iyi bir şekilde değerlendirmek de hepimizin boynunun borcudur. İGM üyelerimiz ve muhtarlarımız tek başına değil. Ortak bir amaca yürüyen bir çalışmanın parçasısınız. O bütünün içinde ortak bir şekilde hareket ederek, Kastamonu’yu alt ve üst yapı yönünde ileri götürmek için hep birlikte hareket edeceğiz. Ortak şekilde çalışma usulü göstereceğiz. Türkiye’nin belki de en güzel köyleri Kastamonu’da bu güzellikler bizlere emanettir. Bu güzellikleri bizden sonrakilere aktarmak gibi sorumluluğumuz var. Bir işi yaparken başa işi bozmamak lazım ki ileriye doğru gidelim. Bir işi yaparken başka işi de yaparsak devamlı sorunlarla boğuşuruz. Bu uygun bir çalışma yöntemi değildir. Belli konularda sıkıntılar olabilir. Bir işi yapalım ne olacak diyerek başladığınız an, kaybettiğiniz andır. Yanlış başlayan işlerin sonu ya yanlış biter ya da yarım kalır. İşe başlamak zaman kaybı gibi görünür. Ancak o işi daha kısa sürede bitirmenizi sağlayacaktır. Bunun örnekleri Kastamonu’da yaşanmış. Yarım kalan işler var. İşe başlarken çözülmesi gereken problemlerin çözülmemesinden kaynaklıdır” dedi.
“KAÇAK YAPILAŞMANIN ARKASINDA DURMAYIN”
Kaçak yapılaşmaya değinen Vali Yaşar Karadeniz; “Muhtarlarımız köylerde en çok imarla ilgili problemlerle karşılaşıyorlar. Vatandaş kendi kafasına göre evi yapar, hiçbir izni onayı almadan elektrik idaresinden evine elektrik ister. Elektrik idaresi bakar ki, evin hukuki alt yapısı yok. Kanun var. Kaçak yapılmış bir eve herhangi bir şekilde elektrik, su, doğalgaz hizmeti götürenlere 1 yıldan başlayarak hapis cezası verilir. Elektrik idaresi muhtardan alınan yazı ile elektrik bağlayayım diyor. Muhtarlara verilen yetki kurallara uygun olarak yapılmış yerler için verilmiştir. Yönetmeliğe uygun binalar için verilen yetkidir. Aslında bu kuralı elektrik idaresi biliyor. Olası bir şikayette adliyeye gidilince muhtardan yazı geldi öyle elektrik bağladım diyebilmek için yapılıyor. Muhtarın adliyede uğraşmasını sağlıyor. Kaçak yapılaşmanın arkasında durmayın. Kaçak yapılarla ilgili Kastamonu’da epey yol alındı. Elektrik idaresine de yazı gönderdik. Başka çalıştığım yerlerde birçok muhtarımızın sıkıntıya düştüğünü biliyorum. Yasaklayarak çözümler gelişmiyor. Bununla ilgili çözümler üretmeliyiz. İl Özel İdaremiz çalışmalar yürüttü. Tüm köy yerleşim alan çalışmaları yapıldı ve İGM üyeleri onayladı. İmar Planların hazırlanması yönünde de çalışmalar oldu. Araç’ın İğdir köyünün imar planı bitti. Askı süresindedir. Taşköprü’nün Alatarla köyünün de İmar Planı bitti. Merkez’deki Göl köyün imar çalışması başlıyor. Tosya’daki Akbük ve Küre’deki köyümüzde imar çalışması var” dedi.
“ÇOK KATLI BİNALARI KÖYLERİNİZE SOKMAYIN”
Kaçak yapılaşma ve köylerdeki olası çarpık yerleşmelerle ilgili açıklamalarını sürdüren Vali Karadeniz; “Köylerimizde öyle güzel yapılaşmalar olsun ki bundan sonraki nesillere de o köyler aynı güzellikte kalsın istiyoruz. Çok katlı binaları köylerinize sokmayın. Çok katlı bina köyleri çirkinleştiriyor. Gelişmiş bütün ülkelere bakın; az-çok cebinde parası olan adam apartmana kendisini hapis etmez. Apartmanlara parası olmayanlar ya da sosyal yönden zayıf olanlar konut diye yerleşirler. Köydekiler zenginlik içinde. Evlerini daha konforlu ve yaşanabilir hale getirmesi halinde; apartmandaki hayattan çok daha mutlu ve huzurlu yaşantınız olur” ifadelerini kullandı.
“YOL VE SU SORUNLARIN BAŞINDADIR”
Vali Karadeniz; alt ve üst yapıyla ilgili sorunlar olduğunu ifade ederek; “Özellikle yol ve su sorunların başındadır. Bize gelen ödenek 73 Milyon TL. Birkaç yıldır ödenek olarak hep birinci sıradayız. Rakam çok büyük gözüküyor. Ama 20 ilçemize bunu bölüyoruz ve ilçelerimizde dağınık yerleşim var. Ağlı’da 100’ün üzerinde yerleşim yeri var ancak toplam nüfusu 3 bindir. Bir başka yerde 3 bin nüfus 5-10 tane köyde yaşar. Nüfusla ve alt yapı eksikliklere göre ödenek geliyor. 9 bin 300 kilometre yol ağının 2 bin 700 kilometresi asfalttır. Bu yıl ki yapılacak çalışmalarla 3 bin kilometre asfaltı tamamlayacağız. Toplama göre çok yavaş hareket etmek zorundayız. Asfalt yapalım ne şekilde olursa olsun mantığıyla gidersek birkaç yılda o asfalt ne hale gelir. Asfalt yapılıp da bozulan köylerimiz var. Ormancılık faaliyetinin yürütüldüğü yollarda yol standardımızı yükseltmeliyiz. Kastamonu iklimi ve coğrafyası bunu zorunlu kılıyor” şeklinde konuştu.
“ÖNÜMÜZDEKİ 5 YILI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ”
Vali Karadeniz, yollarla ilgili düşüncelerini ve nüfus kayıtla ilgili uyarılarını da şu ifadelerle dile getirdi: “Yollarda Trabzon’daki yöntemin aynısını yaparsak, ilerleme kat ederiz. Önümüzdeki 5 yılı iyi değerlendirmeliyiz. Ana problemler bittikçe bağlantı yollarına geçilecektir. Adrese dayalı nüfus sistemiyle ilgili de biri köyde oturuyorsa; çoluk-çocuğuyla o köyde yaşıyor demektir. Asıl yaşadığı yer başka ve o köyde birkaç ay kalıyorsa bu onun yaşadığı yer değildir. Ancak ikinci adresi olarak sisteme kayıt edilir. Semineri 5 gruba bölerek düzenledik. 1’inci grup Merkez ve Tosya ilçemizi kapsar. Diğer ilçelerimizle de 250 kişilik gruplar halinde seminerler verilecektir.”