Şeyh Şaban-ı Veli Çorba Geleneği Yaşatılıyor
Kastamonu'da Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı tarafından yıllardır sürdürülen Cuma namazı sonrası çorba ikramı geleneği, manevi bir atmosferde devam ediyor.
Hisarardı Mahallesi'nde, Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı tarafından yıllardır sürdürülen Cuma namazı sonrası çorba ikramı geleneği, manevi bir atmosferde devam ediyor. Hisarardı Mahallesi Muhtarı Cafer Zaifoğlu, bu köklü geleneğin mahalleye büyük manevi huzur verdiğini ve 2025 Kasım ayına kadar hayır yapmak isteyenlerin listesinin dolduğunu belirtti.
Hisarardı Mahallesi'nin bu anlamlı geleneği, hem yerel halk hem de şehir dışından gelen misafirler tarafından büyük takdir görüyor. Vakfın çorba dağıtımını tarhana çorbası gibi bereketli ve yöresel tatlarla gerçekleştirdiği etkinlikte, ziyaretçiler hem karınlarını doyuruyor hem de dualarla manevi huzur buluyor.
‘Çorba İkramımız Sürüyor’
Çorba dağıtımının önemine dikkat çeken Hisarardı Mahallesi Muhtarı Cafer Zaifoğlu; “Uzun yıllardır Şeyh Şaban-ı Veli Vakfımız bu etkinliği üstlenmiş durumda. Yıllardır her Cuma namazından sonra çorba ikramımız oluyor. Özellikle tarhana çorbası yapılıyor. Tabii ki bu etkinlikleri sponsorların destekleri sayesinde sürdürüyoruz. Hayır, yapmak isteyen vatandaşlar isimlerini yazdırıyor. Yıl boyunca sırada kim varsa bilgi verilerek programı ona göre düzenliyor. Her Cuma ve Pazar günü sabah namazından sonra çorba ikramımız sürüyor. 2025 Kasım ayına kadar listemiz doldu. Uzaktan ve yakından gelen misafirler namaz sonrası hem karınlarını doyurmuş oluyorlar hem de istedikleri gibi hayır yapabiliyorlar. Allah kabul etsin, emeği geçenlerden de Allah razı olsun” dedi.
‘Mahallemiz, Türkiye’deki En Önemli Mahallelerden Biridir’
Bu köklü geleneğin önemine değinen Hisarardı Mahallesi Muhtarı Cafer Zaifoğlu; “Bu mahallemizde süregelen köklü bir gelenek. Vatandaşlar da bu durumdan son derece mutlu. Çünkü çok uzaklardan gelenler de var. Olumsuz hava koşullarına rağmen mahallelinin yardımıyla el birliğiyle bu geleneği sürdürmeye ve çorba dağıtmaya devam ettik. Çorbamız oldukça bereketli. Şeyh Şaban-ı Veli deyince, Türkiye’de bilindiği gibi dört manevi merkezden biri de bizim memleketimizde ve mahallemizde bulunuyor. Bunlar arasında Konya’da Mevlana, Ankara’da Hacı Bayram-ı Veli, Nevşehir’de Hacı Bektaş-ı Veli ve Kastamonu’da Şeyh Şaban-ı Veli yer alıyor. Bu dört manevi merkez, çok önemli büyük evliyalardır. Şeyh Şaban-ı Veli’nin türbesinin girişinde ise, ‘Aşıkanın Kâbe’sidir bu makam; her kim nakıs gelse olur tamam’ yazıyor. Burası manevi huzur veren bir mabet. İnsan, ne sıkıntısı olursa olsun buraya geldiğinde muhakkak sıkıntısı hafifler. Burası insana bir tedavi merkezi gibi gelir. Bu nedenle burası çok ziyaretçi alıyor. Yaz dönemi boyunca her ay 20 ile 30 bin ziyaretçi buraya akın ediyor. Mahallemize elimizden gelen özeni göstermeye çalışıyoruz. Çünkü mahallemiz, Türkiye’deki en önemli mahallelerden biridir” ifadelerine yer verdi.
Çorba dağıtımına dikkat çeken Sadık Adnan Yaşar; “Dağıtılan çorba genelde tarhana oluyor. Bazıları yanlarında nohut pilav ya da tatlı getirip ikram ediyor. Bu kişiler, standımıza görev alarak yardımcı da oluyor. İstanbul ve İzmir gibi farklı şehirlerden gelerek bu geleneği uygulamak için adını yazdıranlar da oluyor. 2025 yılının ilk Cuma çorba ikramını ise İstanbul’dan gelen bir hayırsever üstlendi” şeklinde konuştu.