Şeyh Şaban-I Veli Türbesi Ziyarete Açıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarım çalışması tamamlanan Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi açıldı.

Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi’nin açılışına Vali Meftun Dallı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, AK Parti Belediye Başkan Adayı Tahsin Babaş, AK Parti Merkez İlçe İGM Adayı Doğan Ünlü ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Şeyh Şaban-I Veli Türbesi Ziyarete AçıldıŞeyh Şaban-ı Veli Külliyesi yer alan Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi’nin onarım çalışması tamamlandı., Geçtiğimiz yıl Ocak ayında Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla revize restorasyon projesine başlanan türbede birçok önemli onarım çalışması gerçekleştirildi. Restorasyon kapsamında, kubbe kurşun örtüsü yenilendi, nemlenme problemine karşı drenaj çalışması yapıldı, nemin bozduğu sıva yenilenerek boya işleri yapıldı, iklim koşulları gerekçesiyle zarar gören giriş kapısına sundurma yapılarak ahşap döşeme yenilendi, yağmur oluğu tesis edildi, mezar taşları ve türbe duvarları temizlendi, genel hatlarıyla türbe ve çevresinde temizlik ve bakım işlemleri tamamlandı.

Vakıflar Bölge Müdürü Erdal Pınar, bilgilendirmede bulunarak; “Kastamonu’muzun tarihi, turistik dokusunun en önemli yerlerinden birisi. Ülke çapında yerli ve yabancı turistleri kendisine çeken manevi bir külliye. Külliye içerisinde cami, şadırvan, dergah evleri, türbe ve asa suyumuz var. Külliye içinde ilk önce camii inşa edilmiştir, 1400’lü yılların sonunda. Dönem içerisinde de türbe, dergah evleri inşası yapılmıştır. Restorasyonu tamamlanan türbe 1611 yılında Ömer’ül Ketküda, ulema ve halk tarafından yaptırılmış, dönem içerisinde ihtiyaçlar doğrultusunda zaman zaman bakım ve onarımdan geçmiştir. Yerinde yaptığımız tespit çalışmalarında hem camii de, hem de türbede çevre, zaman ve iklim şartlarından kaynaklı bazı deformasyonların, malzeme kayıplarının olduğunu tespit ettik. Bu nadide tarihi eseri yaşatanlar gibi, bizden sonraki nesile bırakmak adına bir çalışma başlattık. Bu çalışmada ilk önce camiye dayalı restorasyon işlemine başladık. Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’muzda gerekli proje onaylarını alarak, 2020 yılında öncelikle camii restorasyonuna başladık. 2 yıllık bir süre zarfından camii restorasyonumuz tamamlandı. Kasım 2022 tarihinde camiimizi açtık. Daha sonra da türbe dair tespitlerimizi biraz daha derinleştirerek, restorasyon altyapısını oluşturduk. 2023 yılı Haziran ayında tadilat projesi şeklinde Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda hocalarımızın da görüşlerini alarak bir proje tadilatı yaptık. 2023’ün sonbaharında türbeye dair restorasyon işlemlerine başladık” ifadelerini kullandı. 

‘Olumsuzlukların Önüne Geçmiş Olduk’

Restorasyon çalışmalarında yapılanlar hakkında bilgi veren Pınar; “Yaptığımız tespit çalışmalarında, zamandan, iklim şartlarından ve çevre şartlarından kaynaklı bazı sorunların olduğundan hareketle bunları gidermek adına bir süreç analizi yaptık. Öncelikle türbede kubbe kurşunlarının yenileme çalışmasını yaptık. Yine alt saçak kotunda projeler çerçevesinde oluk sistemi kurduk. Zeminde türbenin su almasını engellemek adına bütün cephelerde drenaj işlemi gerçekleştirdik. Külliye bir bütünlük arz ediyor. Külliyemizdeki 75 tane mezar taşının da malzeme kaybı ve oksitlenme olduğunu gördük. Bu bağlamda mezar taşlarının da mikro kumlama tekniğiyle temizlenmesini gerçekleştirdik. Olumsuzluklarında önüne geçmiş olduk” şeklinde konuştu.

Pencere Sebili Gün Yüzüne Çıktı

Erdal Pınar, Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi’nin yoğun ilgi gördüğünü belirterek; “Özellikle pandemi döneminde ziyaretçi kesintisi yaşandı. Son dönemlerde ziyaretçi sayısında kayda değer artışı devam ediyor” dedi. 

Erdal Pınar son olarak, Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi’nde çok nadir görülen ve 1611 yılında yapıldığı düşünülen pencere sebilini tespit ettiklerini, gül şerbeti, süt, zemzem suyu vb. ikramların dağıtımı için bu sebil geleneğini 400 yıl tekrardan yaşatmak adına ileriye dönük bir çalışma planladıklarını söyledi.

Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi’nin açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan; “Benim de Şeyh Şaban-ı Veli’ye komşu olmama vesile olan Tahsin Babaş’tır. İnşallah bu mübarek insanın yolunda, bizde Efendimizin, Rabbimizin yolunda, muhabbet yolunda olanlarda olalım” diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

Yapılan duanın ve kurdele kesiminin ardından Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi ziyarete açıldı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme