Taşköprü'de Evliyalar Haftası Coşkuyla Kutlandı

Taşköprü'de bu yıl 29'uncusu düzenlenen Uluslararası Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Taşköprü Kaymakamlığı, Taşköprü Belediyesi ve Taşköprü Müftülüğü koordinesinde Şeyh Hüsamettin Cami ve Türbesi avlusunda gerçekleşen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. İlk olarak Kuran-ı Kerim tilaveti ve ilahilerin okunduğu programda günün anlam ve önemini belirten konuşmaları ise ilk olarak Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı Önceki Başkanı Muammer Avcı ve akabinde Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı şimdiki Başkanı Mehmet Çiftçi konuştu.

‘Şeyh Şaban-I Veli’yi Öğretmek Önemli Görevlerimiz Arasındadır’

Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, “Kültür mirasımızın önemli şahsiyetlerinden Taşköprü ilçemizde doğan Şeyh Şaban-ı Veli’yi tanıyıp anmak ve çocuklarımıza öğretmek önemli görevlerimiz arasındadır. Çünkü geçmişini bilmeyen toplumlar geleceklerini de planlayamazlar. Geleceğin büyüklerini yetiştirmek, geçmişteki büyükleri bilmek, toplumun kendisine güvenmesi ve fertlerin birbirini sevmesi ile mümkündür. Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri ve bu gibi büyük zatlar bizlerin ortak değerlerini temsil ettiğinden sevgimizi pekiştirmektedir” dedi.

Taşköprü ilçesinin ve Kastamonu ilinin, Evliyalar yatağı olarak anıldığını söyleyen Başkan Arslan, “Bazı kaynaklara göre binin üzerinde evliya yatağı olan ilimizde sadece Taşköprü ilçemiz; Şeyh Şaban-ı Veliler, Abdal Hasanlar, Şeyh Hüsamettin Çobanlar, Taşköprülüzadeler, Gazidedeler, Hüseyin Dedeler, Yavaşça Sultanlar, Şeyh Musalar ve adını sayamayacağım onlarcasını yetiştirip bağrından çıkarmayı başarmıştır. Bugün bizde manevi duygular içerisinde ecdatlarımızdan aldığımız feyiz ve güçle hareket edip onlara yakışır birer nesil olma gayreti içerisindeyiz” şeklinde konuştu.

Taşköprü Kaymakamı Bekir Özen ise Şeyh Şaban-ıV eli’nin Kastamonu’yu inanç turizmi açısından da öne çıkarttığını ifade ederek, Taşköprü’nün ve Kastamonu’nun evliyalar şehri olmasının ve bu sorumluluğun bilincinden olduklarını söyleyerek bundan sonra da bu alanlarda da ellerinden geleni yapacaklarının altını çizdi.
Konuşmaların ardından Taşköprü Müftülüğü İlahi Gurubu tarafından ilahi dinletisi, ney dinletisi ile devam etti. Kurban kesiminin ardından İlçe Müftüsü Hasan Yozgat’ın yaptığı duanın akabinde Taşköprü Belediyesi tarafından vatandaşlara yemek ikramı yapıldı. Programın sonunda Harmancık Mahallesi’nde bulunan Şeyh Şaban-ı Veli’nin evi kabul dilen tarihi ev ziyaret edilerek bahçesindeki kuyudan su ikramı yapıldı. Program, Taşköprü’ye 16kilometre mesafede bulunan Abdalhasan Köyünde bulunan Abdalhasan Hz. Tekke ve Türbesi ziyaretiyle son buldu. 
 

Bakmadan Geçme