Ünlü şeflerden mutfak şovu

Kastamonu'da Türk Mutfağı Haftası kapsamında mutfak şovu etkinliği gerçekleştirildi.

Ünlü şeflerden mutfak şovu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde kutlanan Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde, Valilik ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliğinde Kurşunlu Han’da düzenlenen etkinliğe Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, İl Emniyet Müdürü Kayhan Ay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fahrettin Şenoğlu, Araç Belediye Başkanı Satılmış Sarıkaya ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Etkinlikte, Guinness Dünya Baklava Rekortmeni Şef Mahmut Dolmacı ve Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu Karadeniz Bölge Temsilcisi İbrahim Kesgin, ilimizin coğrafi işaretli siyez bulguru ve siyez unuyla perde pilavı, laz böreği ve cennet çamuru tatlısı yaptı. Şefler ürünleri yaparken bir yandan da katılımcılara püf noktalar vererek bilgilendirdi. 

“TÜRK MUTFAĞI EŞSİZ TATLARIN KÜLTÜRÜDÜR”

İl Kültür ve Turizm Müdürü Fahrettin Şenoğlu, Türk mutfağının öneminden bahsederek; “Türk Mutfağı geçmişten günümüze uzanan yolculuğu boyunca temas ettiği çeşitli kültürler ve kazandığı deneyimlerle büyük bir hazineye dönüşmüştür. Türk Mutfağı bu tarihi birikimin ve insan- coğrafya ilişkisinin sonucu olarak ortaya çıkan, başlangıçtaki yaratıcılığını kaybetmeden malzeme ve yöntem çeşitliliği ile kırsaldan saraya kadar uzanan eşsiz tatların kültürüdür. Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Türk Mutfağı hem Balkan ve Orta Doğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir. Türk mutfağı bölgelere göre de farklılıklar göstermektedir. Yöreden yöreye değişen lezzetleri ve yeme-içme biçimleri, özel gün, kutlama ve törenlerde ayrı bir anlam hatta kutsallık taşımaktadır. Karadeniz mutfağı, Güneydoğu mutfağı, Orta Anadolu mutfağı gibi birçok yöreler kendilerine ait zengin bir yemek çeşitliliğine sahiptir. Ayrıca Türk mutfağı sahip olduğu yiyecek ve yemek çeşitliliği ile sağlıklı ve dengeli beslenmeye uygun olarak her damak tadına hitap edebileceği gibi vejetaryen mutfağına kaynaklık edebilecek örnekleri barındırmaktadır” dedi.

“KASTAMONU GASTRONOMİ TURİZMİ KONUSUNDA İDDİALI BİR NOKTAYA GELECEK”

Şenoğlu, Türk mutfağı içerisinde ilimiz mutfağının çok önemli bir yere sahip olduğunun altını çizerek; “İlimizin sahip olduğu geniş coğrafya ve kültür kökenlerinin sunduğu çeşitlilik, zengin bir mutfak kültürünün oluşmasını sağlamıştır. Kastamonu’nun binlerce yıllık geçmişe sahip olması ve birçok medeniyete ev sahipliği yapması, mutfak kültürünü derin kılmıştır. Bu derinlik tarımsal faaliyetlerle ilişkili olarak yemek çeşitliliği, beşeri durumlarla ilişkili olarak da yemeklerin adlandırılmasından, pişirme yoluna, sofra araç gereçlerinin bakır ve ahşap olarak üretimine kadar gitmiştir. Bunun yanında yörede yetiştirilen terim ürünleri de geleneksel lezzetlerin ortaya çıkmasında önemli rol oynamıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun idari merkezi sayılan Topkapı Sarayı’nda çalışan aşçıların birçoğunun Kastamonulu olduğu bilinmektedir. İlimizin yöresel yemek kültürünü, saray mutfağı ile harmanlayan aşçılar, Kastamonu mutfağını 15’inci ve 17’nci yüzyıllar arasında etkili bir şekilde simgelemişlerdir. Böylesine zengin birikime sahip Kastamonu mutfağının, ilgili kurumların, sivil toplum kuruluşlarının ve yerel yönetimlerin özellikle son yıllarda yaptıkları çalışmalar, gösterdikleri çaba ve gayretlerle, yakın gelecekte çok daha bilinir ve tanınır olacağına, böylece diğer turizm alanlarında olduğu gibi, son yılların yükselen trendi gastronomi turizmi konusunda da daha iddialı bir noktaya geleceğine yürekten inanıyorum. Türk mutfak kültürü çeşitli kurum, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler tarafından farklı zamanlarda çeşitli temalarla münferit olarak tanıtılmaktaydı. Cumhurbaşkanlığımız ve Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından hazırlanan Asırlık Türk Mutfağı kitabından hareketle 21-27 Mayıs tarihleri Türk Mutfağı Haftası olarak ilan edilmiştir. İlimizde de hafta münasebetiyle çeşitli etkinlikler planlanmış ve gerçekleştirilmektedir. Bugün burada Şef Mahmut Dolmacı ve Şef İbrahim Kesgin mutfak gösterisi gerçekleştirecek. 25 Mayıs Perşembe Nasrullah Meydanı Banka Sokak’ta Kastamonu Yemekleri ve Yöresel Ürünleri Sergisi açılışı yapılacak. 26 Mayıs Cuma 14.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda Devrekani Belediyemiz tarafından coğrafi işaretli ürünümüz cırık tatlısı ikramı gerçekleştirilecek. Ayrıca Türkuaz Haber Ajansı Haber ve Yayın Koordinatörü Veysel Kavrayan bir hafta boyunca ilimizde Kastamonu mutfağı ile ilgili araştırma ve çekimler yapacak, daha sonra da ajansı aracılığı ile habere dönüştürecek. Ayrıca sosyal medya hesabından da paylaşım yapacak. Etkinliklere katkılarından dolayı başta Sayın Vali’miz olmak üzere Belediye Başkanlarımıza, tüm kurum ve kuruluşlarımıza, katılımızdan dolayı da sizlere teşekkür ediyorum” diye konuştu

“TÜRK MUTFAĞI HAFTASI’NA YAKIŞIR BİR ETKİNLİK”

Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan ise Türk Mutfağı Haftası’na yakışır bir etkinlik gerçekleştirildiğini dile getirerek, bu tür etkinliklerin ilimizin turizm potansiyeline katkı sağlayacağını, etkinliklerde sorumluluk üstlenenlere de teşekkür ettiğini belirtti. Konuşmanın ardından il protokolü tarafından plaket takdimi gerçekleştirildi. Program, şeflerin yaptığı ürünleri katılımcıların tatmasıyla sona erdi.

Bakmadan Geçme