Kadriye Doğan

Başımla Gönlümü Edemedim Eş, Biri Yüz Yaşında Biri Yirmi Beş

Kadriye Doğan

Hep Allah-u Teala'nın gün içinde yaşadığımız vakitleri ömrümüzde yaşadığımız vakitlere benzettiğini ve ibret almamızı istediğini düşünmüşümdür. 

Asr Suresi’nin tefsirinde de ikindi vaktine yemin edilmesini tefsir alimleri benzer bir ifade ile açıklarlar. Sabah vaktinin temizliği ve coşkusu çocukluğumuza, öğlen vaktinin yoğunluğu ve koşturması gençliğe, akşam vaktinin mahzunluğu ve evlere çekilen insanlar yaşlılığa benzer. Gençlik ömrün güçlü ve bereketli olduğu çağdır. Hayatın diğer zamanlarında ürünlerinden faydalanılacağı ekim mevsimidir. Aklın gücün enerjinin zirvede olduğu ömrünün en bereketli zamanıdır. Onun için elden gitmeden kıymetini iyi bilmeyi tavsiye etmiştir Peygamberimiz.

İşte bu çağını akıllı adımlarla yürüyen kendisine eğitimle, çalışmayla, emekle, ahlakını güzelleştirmekle yatırım yapan gençler ileriki hayatlarında rahat ederler. Ahiretlerini de inşa ederler. Her ilimden önce hal ilmini bilmek gerekir. Ahlaksız bir ilim insanlığa fayda değil zarar getirir. Kendini ilme adamak isteyen Genç talebelere son devrin önde gelen âlimlerinden olan Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil’in “Gençlerle Başbaşa” adlı kitabında yaptığı tavsiyeler rehberlik edecektir; Peygamberimiz gençlerinizin en iyisi ihtiyarlara benzeyendir, ihtiyarlarınızın en kötüsü gençlerinize benzeyendir buyurmuştur. Yani en hayırlı genç ihtiyar gibi ölümden ibret alıp gençlik heveslerine kapılmadan gaflete dalmayıp ibadetlerini ihmal etmeyendir. 

İhtiyarın kötüsü ise gaflet ve heveslerde gençler gibi çocukcasına nefsini isteklerden kurtaramamış olanlardır. Yani sevgili dostlar bazen hayat hepimize şöyle söyletir; başımla gönlümü edemedim eş, başım 100 yaşında, gönlüm 25 desek de bu bizi gaflete düşürmemeli. Hiç unutmayalım her daim ölecek yaştayız.

Yazarın Diğer Yazıları