Merve Saatçi

Diyette Makarna Olur mu?

Merve Saatçi

 

Diyet yaparken ilk vazgeçilen besinler arasında makarna yer almaktadır. Ancak, kilo verirken hiçbir besinin tek başına mucizevi bir etkisi olmadığı gibi, fazla kilolarınızın nedenini de tek bir besine bağlamamalısınız. Dengeli bir beslenme düzeni ve porsiyon kontrolü sayesinde sevdiğiniz besinleri tüketerek de kilo verebilirsiniz.

—Makarna sanıldığı gibi un ve sudan oluşmaz, protein içeriği yüksek olan durum buğdayından elde edilmektedir. Durum buğdayının protein içeriği yüksektir. Düşük miktarda uygulanan işlemden sonra durum buğdayı irmiğe dönüşmekte ve makarna elde edilen bu irmikten yapılmaktadır.

—Makarna pişirirken pişirme suyuna yağ eklemek en sık yapılan yanlışlardan biridir. Yağ eklemek, kalori alımını arttırdığı gibi eklenen yağ ile birlikte kayganlaşan makarnanın hazırlanan sos ile bütünleşmesi zor oluyor.

—Makarnayı süzdükten sonra suya tutmayın. Genelde makarnanın daha diri olması için yapılan bu işlem makarnanın besin değerinin düşmesine neden olmaktadır.

Makarnayı olabildiğince az suda pişirmeye çalışın ve pişirme suyunu dökmeyin. Pişirme suyu döküldüğünde makarnanın içinde bulunan ve suda eriyen vitaminlerden olan B grubu vitaminleri de kaybolmuş olur. Eğer su miktarını ayarlayamıyorsanız kalan makarna suyunu çorbalara ekleyebilirsiniz.

—Gün içerisinde yeteri kadar sebze tüketmediğinizi düşünüyorsanız aynı zamanda makarnanın besleyici özelliğini arttırarak tabağınızı sebzelerle zenginleştirebilirsiniz. Sebze sevmeyen çocuklarınızın mantarlı ya da julyen doğranarak renkli sebzelerle hazırlanmış bir makarna ile sebze tüketmesini sağlayabilirsiniz.

—Makarna karbonhidrat içeren bir besin olduğu için tek başına tüketilmesi kan şekerinin hızlı yükselmesine ve dolayısıyla daha kısa sürede acıkmaya sebep olabilir. Makarna seçimi yaparken besleyici değeri yüksek olan ve daha çok tokluk hissi veren tam buğday makarnalarını tercih edebilirsiniz.  Ayrıca daha uzun süre tokluk sağlamak için makarnanızı yoğurtlu, peynirli, ton balıklı, ızgara tavuklu veya kıymalı tüketebilirsiniz.

—Diyetinizde makarnaya porsiyonuna dikkat ederek yer verebilirsiniz. 1 porsiyon makarnayı pişmemiş haliyle ortalama 100 gram olarak düşünebilirsiniz. Tercihen öğle öğününde yukarıdaki püf noktalara dikkat ederek haftada 1 kez tüketebilirsiniz. 3–4 yemek kaşığı makarnayı 1 dilim ekmek gibi düşünüp gün içindeki ekmek hakkınızdan çıkarma yapabilirsiniz.

Ton Balıklı Makarna Tarifi (2 kişilik)

Malzemeler:

  • ½  paket tam buğday makarna
  • 200 gram ton balığı konservesi
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet domates
  • 1 diş sarımsak
  • 1 orta boy soğan
  • ¼  demet fesleğen
  • ½  çay kaşığı tuz
  • ½  çay kaşığı karabiber

Yapılışı:

Makarnayı kaynar suda yaklaşık 8- 10 dakika haşlayın. Sosunda kullanmak üzere 1 çay bardağı kadar haşlama suyu ayırın. Makarnayı süzdükten sonra bir kenarda bekletin.

Ton balıklı makarnanın sosu için; sarımsak, soğan ve domatesi rendeleyin, fesleğeni ince ince doğrayın. Bu karışımı zeytinyağında 2 dakika kadar kavurun. Yağını süzdürdüğünüz ton balığı konservesini ve baharatları ekleyin, domatesler suyunu çekene kadar sosu pişirin. Haşlama suyundan ayırdığınız kısmı ekleyin ve sosu kaynatın. Haşlanmış makarna ve ton balıklı harcı tencerede harmanlayın.

 

Yazarın Diğer Yazıları