Merve Saatçi

Vitamin Deposu Nar

Merve Saatçi

Kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan nar, içerisindeki taneler gibi sağlığımız için de sayısız faydaya sahip. Sindirim sisteminden kalp sağlığına kadar birçok organ üzerinde olumlu etkileri olan narı yakından inceleyelim.

-Zengin bir potasyum, lif, C ve A vitamini kaynağı olan nar, bağışıklık sistemini güçlendirerek gribe karşı koruyucu olarak tüketilmesi gereken meyvelerin başında geliyor.

-Nar, içerdiği antioksidanlar sayesinde damarlara zarar veren serbest radikalleri yok eder ve kalp sağlığını destekler. Ayrıca damarları genişleterek rahatlatan nitrik oksit seviyesini arttırıcı özelliğe sahiptir.

-Kendisi kadar çekirdeğinin de birçok faydası olan nar, çekirdeğindeki yağlı yapısında antioksidan özellikteki polifenoller ve yüksek oranda E vitamini bulundurmaktadır.

-Yapılan araştırmalarda nar çekirdeği yağının antioksidan özelliği sayesinde meme ve prostat kanserinde apoptosise, yani kanserli hücrelerin kendi kendini yok etmesine destek olarak kansere karşı koruyucu bir etkiye sahip olabileceği gözlenmiştir.

-Eklem ağrıları ve artrit gibi hastalıkların tedavisini desteklemektedir.

-Düzenli nar tüketimi hafızsayı güçlendirmektedir. Özellikle beslenme kaynaklı nedenlere bağlı olarak gelişen unutkanlık, dikkat dağınıklığı gibi durumlarda mevcut tedaviye ek olarak düzenli nar tüketimi bilişsel fonksiyonları desteklemektedir.

-Narın taneleri kadar kabuğunun da sindirimi düzenlemek, kolesterolü dengelemek gibi sağlık üzerinde birçok faydası mevcut. Nar kabukları doğrudan tüketilebilecek bir formda olmadığından bu kabuklarla çay yapabilirsiniz. Kaynamış suda 5 dakika kadar beklettiğiniz nar kabukları ile hazırlanan çaya tarçın, karanfil gibi aroma verici bileşenler ekleyebilirsiniz.

-Narın en sevilen formu ise özellikle salataların içerisinde yer verdiğimiz nar ekşisi. Salatalarınıza 1 tatlı kaşığı kadar nar ekşisine eklemenizde bir sakınca yok, ancak marketten nar ekşisi alırken mutlaka etiket bilgilerini kontrol edin ve içeriğinde glikoz şurubu olmamasına özen gösterin. 

-Yarım orta boy nar ortalama 60 kaloridir ve 1 porsiyon meyve olarak kabul edilmektedir.

Evde Nar Ekşisi

Malzemeler:

5 kg kabuklu ekşi nar

1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı: Bütün narları bıçak yardımıyla bölün, kesilen kısım avuç içinde kalacak şekilde tahta kaşıkla kabuğuna vurarak nar tanelerini ayırın. Nar ekşinizin tadının acı olmaması için nar tanelerini zarlardan iyice temizleyin. Narların suyu çıkana kadar robottan geçirin, süzgeç yardımıyla iyice ezerek suyunu süzdürün. Süzdüğünüz nar suyunu geniş bir tencerede en az 3-4 saat yoğun, akışkan bir kıvam alana kadar kaynatın. Kaynama esnasında oluşan köpükleri almayı ihmal etmeyin. Altını kapatmaya 5 dk kala nar ekşinizin mayalanmasını engellemek için 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin, kapattıktan sonra ise soğuyana kadar dinlendirin. Sonrasında cam şişede buzdolabında saklayabilirsiniz.

Püf Nokta: Nar suyu asitli olduğu için kaynatırken tadının bozulmaması için demir ve alüminyum tencere yerine çelik tencere kullanın. 5 kg kabuklu nardan yaklaşık 300-350 ml nar ekşisi çıkmaktadır.

 

Yazarın Diğer Yazıları