Nefise Köylü

Gönlündeki Başkan Hangisi?

Nefise Köylü

Belediye Başkanı Olmak İçin Gerekenler;

Belediye başkanı olabilmek için eğitim ve cinsiyet koşulu yoktur. Belediye başkanı olabilmenin en önemli koşulu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanızdır.

Belediye başkanı olabilmeniz için mahalli seçimlerde aday olup, çoğunluğun oylarını almanız gerekir. Herhangi bir partiye üye olmadan, bağımsız olarak da belediye başkanlığına aday olabilirsiniz.

Bütün bunlara ek olarak kanunun belirli maddelerine göre görevden alınmış olan kişiler, bir daha belediye başkanı olamaz. En az 6 aylık bir süre boyunca hapis ya da ağır hapis cezası almış bir kişinin de belediye başkanı olması mümkün değildir. Dolandırıcılık, rüşvet, hırsızlık gibi suçları işlemiş olanlar da belediye başkanlığı görevi yapamaz.

Belediye Başkanı Ne Demek?

Belediye başkanı, belediye teşkilatının başındaki kişidir. Belediyenin tüzel kişiliğini temsil eden en üst yöneticidir.

Kanunlara göre belediye teşkilatı, tüzel kişiliği olan bir örgüt olarak kabul edilir.

Belediye başkanı; il, ilçe ve kasaba gibi yerleşim merkezlerinin sınırları içerisindeki temizlikten, aydınlatmadan, su sisteminden, toplu taşımadan ve esnaf denetiminden sorumlu olan, belediye teşkilatını yöneten kişidir.

Belediye Başkanı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Belediye başkanı, teşkilatın en üstünde yer alan amir olarak belediyeyi temsil eder. Belediye meclisi ve belediye encümenine başkanlık yapan belediye başkanının diğer görevleri şunlardır:

  • Belediyenin kurduğu birliklerin yönetiminden sorumlu olmak,
  • Belediyenin stratejik öneme sahip olan plan, proje ve yatırımlarının yürütülmesinden sorumlu olmak,
  • Belediye meclisinin planlarının ve projelerinin yürütülmesi için kurulmuş olan dernek, birlik ve kuruluşları yönetmek,
  • Belediyenin sahip olduğu tüm kurum, birlik, dernek, araç, gereç ve demirbaşların denetiminden sorumlu olmak,
  • Belediye personellerini denetlemek,
  • Belediye tarafından düzenlenen spor müsabakaları, şenlik, festival, fuar ve organizasyonların denetim ve temsilinden sorumlu olmak,
  • Yabancı ülkelerin belediye başkanlarıyla ticari iş birliğinden ve kardeş belediye projelerinden sorumlu olmak,
  • Belirtilenlerin dışında belediyeye ait tüm iş ve işlemlerden sorumlu olmak…

Halkın yöneticilere (bürokratlara ve yetkililere) yakınlık hissetme derecesi nereden başlar?

Tanıdıklarım arasında 100 kişilik mini bir anket yaptım. Onlara, ‘‘Vatandaş olarak derdini anlatmak istesen, hangi kurumu ve idareyi  tercih edersin?’’ diye sordum.

100 kişinin 93 tanesi ilk başvuru tercihi olarak Cimer’i  (cumhurbaşkanlığı ihbar, istek ve talep hattı) seçti.

100 kişinin 88 tanesi ikinci başvuru tercihi olarak Hilal Masa’yı (belediye ihbar, istek ve talep hattı) seçti.

Halkın bir kurum, kuruluş, idareci ve yöneticiyi kabul etmesi, benimsemesi ve tercih etmesinin nedeni kesinlikle o yönetici ya da kuruma kolay ulaşabilmesi, derdinin dinlenmesi ve en önemlisi kendine tatmin edici bir cevap verilerek, sorununun çözümü ile ilgili gayret gösterilmesi ile doğru orantılı.

HALK DERDİNE DERMAN OLMAYAN VE STATÜ FARKINI AÇIKÇA HİSSETTİREN KURUM, KURULUŞ, İDARECİ VE YÖNETİCİ İSTEMİYOR!

Her ne kadar emperyal bir dünyada yaşıyor ve bu emperyal ekonomik açmazları iliklerimize kadar hissediyor olsak da, halk yönetim biçimi olarak ileri demokrasiyi ve sosyal devlet anlayışını tercih ediyor. Halk sınıfsal farklardan ve statüsel ayrıcalıktan nefret ediyor.

Makam odalarında oturup, halk tarafından seçilmiş olmalarına rağmen çaka satan, ukala, kibirli, halden anlamayan yöneticilerin göz korkutarak, yetkilerini çıkarları için kullanarak, ortalıklarda gezinme devri çoktan geçti.

Halk idari yönetime en alt kademeden başlayarak yakınlık duyuyor. Onlara göre en yakın bürokrat MUHTAR, sonra BELEDİYE BAŞKANI, sonra ilinden ya da ilçesinden seçilmiş MİLLETVEKİLİ olarak sıralanıyor.

Yerel yönetimler ve mahalli idareler HALKIN ilk sırada yakınlık duyduğu Devlet birimleri.

Vatandaşa bu gün,  devlet bakanlarının isimlerini say desen belki yanılabiliyor, soruya cevap veremiyor. Ama BELEDİYE BAŞKANINI yedi göbek ötesine kadar tanıyor.

İlimiz ve ilçelerimiz genelinde hangi belediye başkanının halkı ile doğru iletişimi kurarak, yapılabilecek tüm hizmetleri zamanında ve yerinde yaparak bu ilgiye layık olduğu tartışılır.

Önemli olan GELECEK…

Önemli olan, yaklaşan yerel seçimlerde halkın hangi başkan adayının,

HAKKANİYETLİ,

HİZMET SEVER,

HALK İLE YÜREKTEN BAĞLAR KURAN,

ŞEFFAF VE PAYLAŞIMCI,

YENİLİKÇİ,

DERT DİNLEYEN VE DERTTEN ANLAYAN,

TARAFSIZ VE HÜMANİST,

ÇÖZÜM ODAKLI,

Olacağı konusunda TERCİHİ…

Olası belediye başkanları arasında umut vadeden adaylar var. Ama ben tercihimi açıkça beyan edemem. Bir gazeteci olarak bu yanlı bir yazı olmuş olur.

FAKAT GENEL ANLAMDA TÜM ÜLKE İÇİN BESLEDİĞİM YARGIYI SÖYLEMELİYİM;

Muhtar, Belediye başkanı, Milletvekili vb. tüm idare ve yönetimde KADIN GÜCÜNÜ HİSSETMEK İSTİYORUM.

KADINLARIN HASSAS, DÜŞÜNCELİ, YENİLİKÇİ VE ÇÖZÜM ODAKLI BAKIŞ AÇISI İLE YÖNETİLEN İDARELERİN NE DENLİ BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATTIĞINI HEM ÜLKE GENELİNDE, HEM DE DÜNYA GENELİNDE GÖREBİLİRİZ.

İlimiz canım Kastamonu’muz da artık tüm birimlerinde KADIN idarecilerin başarılarını tecrübe etmeyi hak ediyor diye düşünüyorum.

Yazarın Diğer Yazıları