Nefise Köylü

Kastamonu'da Yamaç Paraşütü Zamanı

Nefise Köylü

Yazmayı sevdiğim kadar okumayı da çok seviyorum. Bil hassa yazarlığını yaptığım gazeteyi (Kastamonu Gündem37 Gazetesini) mutlaka okuyorum.

Ne hikmetse gazeteyi okurken her gün beni mutlu edecek, sevindirici bir haberle karşılaşmam artık alışkanlık gibi oldu. Bu yüzden gazetenin editörlerine özellikle teşekkür ediyorum.

20.02.2024 tarihli gazetenin en ön sayfasında yer alan haber beni çok çok heyecanlandırdı. Size biraz haberden alıntı yapmak istiyorum.

99’uncu kuruluş yılını kutlayan Türk Hava Kurumu hakkında bilgiler veren THK Kastamonu Şube Başkanı Ahmet Şirin;

 ‘Devrekani İlçemizde Yamaç Paraşütü Eğitimlerine Başlayacağız’

KASTAMONU’DA YAMAÇ PARAŞÜTÜ ZAMANI

Yamaç paraşütü ile ilgili de çalışma yaptıklarını söyleyen Şirin; “Türk Hava Kurumu genel merkezinden yamaç paraşütü Kastamonu'da nerelerde yapılabilir, onunla ilgili uzmanlarımız geldi. Devrekani, İnebolu'da ve Pınarbaşı'nda incelemelerde bulunduk. Yamaç paraşütü eğitimleri Türk Hava Kurumu tarafından Eskişehir'in İnönü ilçesindeki eğitim merkezinde veriliyor. Dolayısıyla da en az 2,3 hafta orada kalmak gerekir. Kastamonu'dan birilerinin oraya gidip, bu kadar süre kalması eğer öğrenci değilse yaz tatiline denk gelmiyorsa, yetişkinlerin, iş insanlarının hiç zamanı yok. Biz eğitimi Kastamonu’ya getirebilir miyiz? Bunun gayreti içerisindeydik ve amacımıza ulaştık. Devrekani’de incelenen yer ilçe merkezinde Tekke Kayası diye bilinir. Birinci kademe eğitimleri için uygun raporu aldık genel merkezimiz tarafından. ‘Mayıs ve ekim arası Kastamonu'da uçuş açısından uygun zaman dilimi’ diye geldi raporlar. Sonuç olarak mayıs, ekim arasında Devrekani ilçemizde yamaç paraşütü eğitimlerine başlayacağız. Uzmanlarımız gelecek genel merkezimizden bu bizim için büyük bir adım. Çünkü Kastamonu'da olacak, eğitim ve talepler de var. Böylece büyük bir ihtiyacı gidermiş olacağız” ifadelerini kullandı. (Kastamonu Gündem37 Gazetesi Muhabiri Leyla Çağlar’ın ÖZEL HABERİ alıntısıdır. Teşekkürler.)

İÇİME FERAHLIKLAR VEREN BU HABER için THK Kastamonu Şube Başkanımız Ahmet Şirin’e teşekkür etmek istiyorum.

Bilenler bilir ben Kastamonu – Devrekâni ilçesindenim…

Gerçi hiç fark etmez, cennet memleketim Kastamonu için atılan her adım, gerçekleşen her atılım beni heyecanlandırıyor. BU KEZ EN SEVDİĞİM SPOR AKTİVİTESİ, EN SEVDİĞİM MEMLEKETİM DEVREKÂNİ’DE HAYAT BULUYOR.

Yamaç Paraşütü Harika Bir Spor

2011-2012 Yıllarında İstanbul’da yaşarken yamaç paraşütüne merak salmıştım. O zaman ülkenin birçok ilinde yamaç paraşütü eğitimi veren ve kursiyerleri önce hocalar eşliğinde, sonra eğitimlere devam ederek tek uçuran TURKUAZ HAVACILIK VE KURUCUSU SAVAŞ YIKILMAZ hocamızla tanıştım.

Kendisi aynı zamanda Diş Hekimi olan kıymetli hocamız Savaş Yıkılmaz ve ekibi, Değerli hocamız Tuncay Çağlar bana ve kuzenime yamaç paraşütünün inceliklerini öğretmiş ve bu sporu sevdirmişti.

Ben adrenalini çok seven ve genel anlamda tüm spor dallarına merak duyan bir insanım. Birçok sporu profesyonel anlamda denemeye çalışıyorum. Fakat yamaç paraşütü ve paraşüt sporlarının yeri bende başka…

Yamaç paraşütü, yükseklik korkusu olanların bile korkusunu yenebileceği muhteşem bir spor. Doğru hava şartlarında yapıldığında, gerekli ekipman kullanıldığında ve güvenlik tedbirleri alınıp uyulduğunda bana göre yüzde 90 güvenli bir spor.

Yamaç paraşütü için önce bir temel TEORİK EĞİTİM almak şart. Ben bu spora merak saldığımda,  toplamda 16 saatte yakın temel eğitim almıştım. Teorik eğitimden kısaca bahsetmek istersem;

  • İlk verilen bilgiler arasında kalkış ve özellikle iniş hakkında temel bilgiler yer alıyordu. Mesela, kalkarken rüzgarı arkanıza almanız, inerken ise rüzgarı karşınıza almanız gerekir. Çünkü kalkış esnasında rüzgârın sizi yükseltmesine, hız kazandırmasına ihtiyaç duyarsınız. İnerken ise tam tersi, hız kesebilmek için rüzgârı karşınıza almanız gerekir.
  • İlk uçuşlarınızı tandem yani tek başınıza yamaç paraşütü değil de, iki kişilik bir yamaç paraşütü şeklinde deneyimlersiniz. Hocanız eşliğinde paraşüt zemine açılır, pilot ipleri gerer ve koşarak yükselirsiniz.
  • Yamaç paraşütünde mantık tüm uçan cisimlerle aynıdır. Siz pilot olarak anılırsınız ve paraşütü kanatlarına hükmederek kontrol edersiniz.
  • İpleri sağ ve sol kollarınızdan eşit çektiğinizde paraşüte fren yaptırmış olursunuz. Paraşütün uçarken hızını bu şekilde kontrol edebilir ve inişinizi yine bu frenleme sistemi ile sağlarsınız.
  • Sağ ipi çok çektiğinizde paraşütünüz sağa, sol ipi çektiğinizde paraşütünüz sola dönecektir. Tabi bu hareketleri kontrollü bir şekilde, direktiflere uyarak yapmalısınız.
  • Çok çok profesyonel olmadıkça yamaç paraşütü sporu ile ilgilenenler mutlaka ekip halinde hareket ederler. Spor yapılırken mutlaka telsizle yönlendirme yapan bir yer ekibi kalkış ve iniş noktasında konuşlanır.
  • Yamaç paraşütünde sizi Harness ismi verilen bir koza yani koltuk taşır. Kalkıştan sonra kendinizi yukarı çekerek bu harnesse oturursunuz. Yamaç paraşütü bir noktadan, farklı bir noktaya seyahat etmenize olanak sağlayan, yön vererek, kontrol edebildiğiniz MUHTEŞEM BİR SPORDUR.

Ben ücretsiz TEORİK eğitim verdim diye siz eğitim almayı sakın ihmal etmeyin. Yamaç paraşütüne ilişkin benim verdiğim bilgiler herhangi bir platformdan alacağınız bilgiler değil. Çünkü bunlar benim aklımda kalan teorik eğitimin kalıntıları.

Şuan THK’nın MAYIS-EKİM arasında KASTAMONU-DEVREKÂNİ de başlayacak olan eğitimlerini iple çekiyorum. Tekrar teorik eğitim almayı, bilgilerimi tazelemeyi ve sporu profesyonel anlamda yapabilmeyi çok istiyorum.

Ne malum bu kez kendi memleketimde, hatta Devrekâni’deki evimizin karşısında bu sporun eğitimcisi olma yoluna bile girebilirim.

Yaptığınız sporun betimlemesini yapmak çok zor. Yani yediğiniz yemeği ya da gezdiğiniz yeri anlatırken benzetmelerle tarif edebilirsiniz.

Fakat bir sporun bıraktığı etki kişiden kişiye farklı olabilir, bu nedenle betimlemek çok zordur. Ben YAMAÇ PARAŞÜTÜNÜ betimlemek istesem tek kelime kullanırdım ÖZGÜRLÜK…

THK Kastamonu Şube girişimleri sayesinde artık bu muhteşem spor yakınımıza, şehrimize geliyor ve çok şanslıyız.

Kastamonu’da spora çok merak salacak insan olduğunu, büyük bir talep oluşacağını tahmin ediyorum. Kastamonu’daki potansiyelin yanı sıra çevre illerden de büyük ilgi göreceğine eminim.

Bu arada DEVREKÂNİ-KASTAMONU MERKEZE EN YAKIN İLÇEDİR. Kastamonu merkezden hareket ettiğinizde çift gidiş, çift geliş asfalt bir otoyoldan 20 km uzaklıktaki Devrekâni ilçemize ulaşabilirsiniz.

Sporun yapılacağı TEKKE KAYASI olarak bilinen tepe, DEVREKÂNİ ilçemizin merkezinde yer almaktadır. Yani şehir dışında değil, şehir içinde sporu yapabiliyor olacağız.

Sporu ilimiz-ilçemiz sınırlarına taşıyan THK sağ olsun ne diyeyim.

Yazarın Diğer Yazıları