Kadriye Doğan

Arkamızda Ne Bırakmalıyız?

Kadriye Doğan

Her canlı mutlaka ölümü tadacaktır. Dünyanın yaratılışından beri dünyaya gelen her canlı ölümü tatmış, ahirete göç etmiştir. Bizler de Allah Celle Celalühü'nün takdir ettiği zaman geldiğinde ölümü tadacağız.

Daha önceki bir yazımızda bahsettiğimiz gibi hiç bitmeyecek olan ebedi hayatımızda bize bu dünyada kazandığımız malların, evlerin, arabaların hiçbir faydası olmayacaktır. Bunların hepsini istesek de istemesek de geride bırakmak zorundayız. Ahirette bize faydalı olacak şeyler yaptığımız ibadetler ve iyilikler ahirette yerimizi belirleyecek olan tek şey bu ve bunlar titizlikle amel defterlerimize kaydediliyor. Yaptığımız her şey gizli olsun açık olsun kaydediliyor. Peygamberimiz bu amel defterimizin öldüğümüz anda kapatılacağını haber veriyor yani artık ondan sonra iyilik yapabilme ibadet yapabilme şansımız yok. Fakat bir müjde veriyor Peygamberimiz ve diyor ki şunları yapanların amel defterleri kapatılmaz. Onlar ölseler bile amel defterlerine sevap yazılmaya devam edilir. Bakalım acaba bu kadar önemli böyle öldükten sonra dahi sevap kazanılmasına yol açan davranışlar neymiş.

 1, Kişinin başkalarına öğretip yaydığı faydalı ilim

2. Arkada bıraktığı hayırlı evlat

3. Miras bırakılan Kur'an-ı Kerim

4. Yolcuların rahatça kalabileceği mekanlar veya ibadet edilecek camiler, ilim öğrenilecek okullar

5. Düzenli bir şekilde akıp etrafa zarar vermesi önlenen nehir yani baraj set gibi şeyler yaptırmak

 6. Kişinin sağlığında malından ayırarak dağıttığı sadaka

Bunlar amel defterimize biz olsak bile sevap yazılmasını sağlayan hayırlı ameller, sizde bu amelleri yapabiliyor musunuz? Arkanızda bunlardan hangilerini bırakacaksınız?

Yazarın Diğer Yazıları