El emekleri meydana taşındı

Kastamonu'da '1-7 Haziran Hayat Boyu Öğrenme Haftası' kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda program düzenlendi.

El emekleri meydana taşındı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Programa Vali Vekili Bekir Özen, Belediye Başkanı Vekili Mehmet Yurt, Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Atalan, İl Milli Eğitim Müdür Cengiz Bahçacıoğlu, STK başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan program, halk oyunları gösterisi ve müzik dinletisiyle devam etti. Renkli görseller sunan gösteri vatandaşlardan alkış toplarken, müzik dinletisiyle de kulakların pası silindi.

“TOPLUMUN MESLEKİ BAŞARISINI DESTEKLEMEKTEDİR”

İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu, hayat boyu öğrenme kültürünün geliştirilmesi, tanıtılması ve yaygınlaştırılması amacıyla Milli Eğim Bakanlığı’nca haziran ayının ilk haftası ‘Hayat Boyu Öğrenme Haftası’ olarak belirlendiğini belirterek; “Hayat Boyu Öğrenme Haftası etkinlikleri kapsamında bireylerin bilgi, beceri ve yetkinliklerini geliştirerek örgün eğitimin dışında hayatı boyunca katıldığı her türlü öğrenme etkinliklerini kapsayan hayat boyu öğrenme kültürünün geliştirilmesi, tanıtılması ve yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Evde, işte, mahallede, okulda kısacası her yerde bireye ulaşabilen hayat boyu öğrenme, her alanda ve her yaş grubuna erişen esnek yapısıyla bireyin ve toplumun mesleki ayrıca sosyal başarısını desteklemektedir. İnsan kaynağının niteliğini artırmak ve istihdam sağlayarak ekonomik gelişmeyi desteklemek günümüzde hayat boyu öğrenmeyi daha da öne çıkarmaktadır” dedi.

“70 BİN KURSİYER HEDEFİNİN YARISINA ULAŞMAYI BAŞARMIŞ BULUNMAKTAYIZ”

Kastamonu'daki halk eğitimi merkezleri ve olgunlaşma enstitüsüyle ilgili bilgi veren Bahçacıoğlu, “Merkez 2 tane olmak üzere, 21 halk eğitimi merkezi ile 2023 yılında faaliyetlerine başlayan 1 olgunlaşma enstitüsü bulunmaktadır. Şu anda 3 bin 700 eğitim modülümüzle bütün vatandaşlarımıza farklı bölümlerden yararlanma imkanı sunulmaktadır. Halk eğitimi merkezlerimiz son yıllarda, değişen teknolojiyle birlikte çalışma alanlarını genişletmiş, güncel yaşamın ihtiyaçlarına yönelmiştir. Yaşadığımız salgın döneminde maske üretimine ve asrın felaketiyle birlikte depremzedelerimiz için uyku tulumu, tekstil ürünleri üretimine yönelerek yaraların sarılmasına katkıda bulunmuştur. İlimizde bulunan 21 Halk Eğitimi Merkezi ve 1 Olgunlaşma Enstitüsünde yürüttüğümüz etkin çalışmalar ve en uzakta bulunan mahallelerimizden en uzak köyümüze kadar açtığımız kurslarla ülkemizin her alanda gelişimine katkıda bulunmaktayız. 2023 yılında Bakanlığımızın ilimize hedef olarak koyduğu 70 bin kursiyer hedefinin yarısına yılın ilk dört ayında ulaşmayı başarmış bulunmaktayız. Bu süreçte halk eğitimi merkezlerimizde bin 731 kurs açılmış olup toplam kursiyer sayımız ise 36 bin 527 kişidir. Kurs-kursiyer sayıları yararlanma oranı Türkiye ortalaması yüzde 5,19 iken, ilimizde bu oran yüzde 9,66’dır. Bakanlığımızca yürütülen Dijital Benim İşim Projesi’nde dijital pazarlama eğitimi alan kadın katılımcılar arasında yapılan yarışmada ilimiz Merkez Halk Eğitimi Merkezi, Türkiye birinciliği ve üçüncülüğü ödülü almaya hak kazanmıştır. Yine Merkez Kadıdağı Halk Eğitimi Merkezimiz; Tekvandoda Dünya üçüncülüğü, Muay Thai (May Taide) Avrupa Kupası Şampiyonluğu, Wushu (Vuşuda) Avrupa birinciliği kazanırken, 40 yaş üzeri Veteranlar Futbol Takımımız Türkiye Şampiyonluğu kazanmıştır. 2023 yılında faaliyetlerine başlayan olgunlaşma enstitümüzde ise; geleneksel sanatlarımızın, giyim ve yemek kültürümüzün araştırılması, aslının korunarak yeni ürünlerin hazırlanması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla El Sanatları Teknolojisi/El Sanatları, El Sanatları Teknolojisi/Nakış, Giyim Üretim Teknolojisi ve Yiyecek İçecek Hizmetleri alanları bulunmaktadır. Yapılan AR-GE çalışmaları sonrasında elde edilen veriler ışığında üretim yapmak üzere giyim atölyesi, makine ve el nakışı atölyesi, kumaş dokuma atölyesi, çözgü atölyesi, kilim dokuma atölyesi, ahşap oyma ve süsleme atölyesi, geleneksel baskı atölyesi, çarşaf bağlama ve oya atölyesi, yiyecek üretim atölyesinin yansıra, kültür sanat kütüphanesi, müze alanı ve satış ofisi yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

“GÜÇLÜ BİR GELECEK HEDEFİMİZE VAKIF OLMAK İÇİN DAHA ÇOK ÇALIŞACAĞIZ”

Çalışmalarına daha da hız vereceklerinin altını çizen Bahçacıoğlu; “Kurumlarımız il ve ilçelerimizde geleneksel el sanatlarında da alanı genişletmiş, hâlihazırda tekstile yönelik alanların dışına çıkmış, ahşap el sanatlarıyla da hem üretime hem istihdama hem de eğitime büyük katkılar sunmuştur. Kadınlarımızın varlığını özellikle öncelediğimiz yaygın eğitim kurumlarımızla ‘eğitim-üretim-istihdam’ zincirinin en önemli halkalarından biri olma gayretimiz tüm hızıyla devam etmektedir. Öğrenme etkinliklerini bir yaşam biçimi haline getiren, ilgisini ve merakını her daim diri tutan, yeni bir şey öğrenmenin hazzına varan bireylere daha güçlü bir gelecek hedefimize vakıf olmak için daha çok çalışacağız. Bu vesileyle, tüm Türkiye’de yaşanacak bu coşkunun hayat boyu devam etmesini diler; desteklerini esirgemeyen Kastamonu Valiliği ve Kastamonu Belediyesi’ne teşekkür eder, özveriyle çalışan tüm kurum idarecilerimizin, öğretmenlerimizin, personelimizin, usta öğreticilerimizin ve kursiyerlerimizin 1-7 Haziran Hayat Boyu Öğrenme Haftası’nı kutlarım” diyerek sözlerini tamamladı.

SERGİLENEN ÜRÜNLER BEĞENİ TOPLADI

Konuşmanın ardından, il protokolü tarafından Halk Eğitimi Merkezi ve Olgunlaşma Enstitüsü kursiyerlerinin yaptığı ürünlerin bulunduğu stantlar kurdele kesimin ardından gezildi. El emeği göz nuru ürünler, il protokolü ve vatandaşlar tarafından beğeni topladı.

Bakmadan Geçme