• Haberler
  • Kültür
  • İl Milli Eğitim Müdürü Gümüş: 'Güçlü Bir Gençlik Yetiştireceğimize İnanıyoruz'

İl Milli Eğitim Müdürü Gümüş: 'Güçlü Bir Gençlik Yetiştireceğimize İnanıyoruz'

Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kastamonu Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen 'Dijital Zorbalık' (3D Duygular-Düşünceler-Davranışlar) çalıştayı açılış programı ve çalıştay programı Milli Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonu'nda yapıldı.

“Dijital Zorbalık” (3D Duygular-Düşünceler-Davranışlar) Çalıştayı’na Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Atalan, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kaçar, Çalıştay Koordinatörü Prof. Dr. Selman Tunay Kamer, Modaratörler Prof. Dr. M. Altan Kurnaz, Doç. Dr. Halil İbrahim Akyüz, Doç. Dr. M. Öztürk Akçaoğlu, Doç. Dr. Ramazan Alabaş, Doç. Dr. Arif Akçay ve Dr. Öğretim Üyesi Burcu Karabulut Coşkun başta olmak üzere pek çok eğitimci katıldı. İl Milli Eğitim Müdürü Gümüş: 'Güçlü Bir Gençlik Yetiştireceğimize İnanıyoruz'

‘Güçlü Bir Gençlik Yetiştireceğimize İnanıyoruz’

Programda gençlerin eğitimi ve dijital zorbalık konusu hakkında konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş; “Malumunuz, dünya hızlı bir şekilde değişim ve dönüşüm içerisinde. Bu değişim ve dönüşümün içerisinde de dijital ve teknolojik gelişimlerin başak bir şekilde hızla geliştiğini görmekteyiz. Tabii ki her yeni teknolojinin her yeni gelişmenin hayatımızı kolaylaştıran işlerimizi daha hızlı yapmamızı olanak sağlayan birçok yararlı ve faydalı yanları var. Aynı zamanda bu kadar faydalı ve yararlı yanlarının tarafında da maalesef bazı riskleri de kendinde barındırmakta. Biz burada bu çalıştaylar vesilesiyle de mevcut teknolojilerin faydalarından öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi, toplumumuzdaki tüm paydaşlarımızın en etkin şekilde faydalanmasını sağlarken aynı zamanda da oluşabilecek olası risklerden korumanın yollarını aramaktayız. Bu çalıştayda da bu mevcut olan riskler tartışılıp bu riskler karşısında ortaya çıkabilecek duygusal, davranışsal ve diğer sorunlarla nasıl mücadele edilebileceği ve bu mücadele içerisindeki en iyi yöntem ve tekniğin ne olduğu da bu çalıştay sonrasında çıkacaktır. Bu çıkan sonuçların da her paydaş kurumun kendi içerisinde değerlendirerek bir uygulama yöntemi veya bir paradigma değişikliğine giderek buradaki teknolojik faaliyetlerden, dijital çağrı olanaklarından en iyi şekilde faydalanmanın yolu bulunmuş olacak. Aynı zamanda da zararlar minimize edilmiş olacak. Biz gençlerimizin sadece bir alanda gelişimini desteklemiyoruz. Her alanda gelişmesini önceliyoruz. Öğrencimiz akademik alanda gelişsin, en iyi yerde olsun. Dünya ile yarışacak bilgi ve donanıma sahip olsun. Ama aynı zamanda da kendi kişisel gelişiminin, duygusal gelişiminin, sağlıklı bir şekilde gelişiminin de öncelemek zorundayız. Sağlık yönünden doğru bir gelişim sağlamadığımız takdirde maalesef öğrencimizden beklendik davranışları veya bulunduğumuz çağın ve gelecek çağın 21’inci yüzyıl becerileri dediğimiz becerileri kazanması da mümkün olmayacaktır. Hem bu becerilerin kazanılması hem de sağlıklı bir şekilde hayata doğru ve emin adımlarla ilerlemesi de işte bu olası risklerin önlenmesiyle mümkün oluyor. Biz öğrencilerimize evet dijital çağın, dijital aletlerinden, dijital bir takım sunumlarından ve ortaya konan mevcut üretilen araçlarından faydalandıracağız. Ama asla dijital dünyanın da esiri yapmayacağız. Bununla ilgili de önlemlerimizi alanın uzmanlarıyla siz kıymetli öğretmenlerimizle tartışacak ve öğrencilerimizin sağlıklı bir şekilde geleceğe emin adımlarla ilerlemesinin öndeki tüm engelleri kaldırmış olacağız. Türkiye 100 yılı vizyonunda eğitim vizyonu çerçevesinde de inşallah bundan sonraki süreçte de çok daha farklı etkinliklerle, çalıştaylarla, panellerle burada oluşacak sinerjinin, enerjinin ortak aklında alana uygulanmasıyla beraber çok daha güçlü bir gelecek, daha güçlü bir gençlik yetiştireceğimize inanıyoruz” dedi. 

‘Teknoloji Günlük Hayatımıza Olabildiğince Girmekte’

Programda konuşma yapan Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kaçar; “Kastamonu üniversitesi Eğitim Fakültesi olarak eğitim, öğretim, bilimsel uğraş alanlarımızın dışında sosyal sorumluluk anlayışımız gereği toplumla buluşmayı, toplumun bilgilendirilmesini, ileriye dönük ufuklar oluşturulmasına katkı sunmayı da temel görevlerimiz arasında düşünüyoruz. Biz eğitim fakültesi olarak öğretmen yetiştiren bir kurumuz. Sizlerin yetiştiği eğitim kurumlarından biri olarak öğretmeni yetiştirirken, yetişmiş öğretmenlerin ve onların hedef kitlesi olan öğrencilerin eğitimi, gelişimiyle de ilgilenmekteyiz. Bu anlamda İl milli Eğitim Müdürlüğümüz de özellikle 2023-2024 eğitim öğretim yılı içinde bir dizi etkinlikleri çoğu kere bu salonda bazen fakültemizde bir dizisini de okullarımızda olmak üzere gerçekleştirmeye gayret ediyoruz. Bugünkü konumuz öğrencilerimizin öğretim faaliyetlerinden ziyade eğitimini ilgilendiren akran zorbalığı. Bunun bir özel dalı olan dijital zorbalıkla ilgili. Biliyorsunuz günümüz bilgi iletişim çağı. Teknoloji günlük hayatımıza olabildiğince girmekte. 2 yaşından başlayarak çocuklar erken tanışırlarsa bilgi iletişim araçlarıyla, bilgi iletişim teknolojileri araçlarıyla erken tanıştıklarında onları amaca uygun veya değerliğine bakmaktan çok iyi bir şekilde kullanabildiklerini gözlemlemekteyiz. Bu pedagojik anlayışlarla da desteklenerek düzgün bir kullanıma dönüşmezse ileride çocukların gelişiminde zararlı davranışları içerebilir. Böyle olduğunda dijital zorbalığı eylem olarak yapan ya da dijital zorbalığa maruz kalan sonuçlara götürebilir. O zaman biz eğiticilerin, öğretmenlerin bilgi iletişim teknolojilerinin araçlarını kullanmada çocuğun eğitiminde genel olarak öğretim bilgisi vermenin yanında eğitiminin özellikle psikolojik gelişiminin de dikkate alınması gerçeğini ihmal etmememiz gerekir. Bu noktada öğrencilerin, gençlerin, çocukların akran zorbalığına ya da dijital zorbalığa maruz kalmalarının önlenmesi ama bir o kadar da dijital zorbalık ya da akran zorbalığı uygulayan çocuk olmaktan uzak tutulması önem taşır. İşte bu noktada eğiticilerde, öğretmenlerde farkındalık oluşturmak amacıyla Fakültemizin kendi alanlarında yetkin akademisyenleriyle siz öğretmenlerimizi bir arada buluşturmayı amaçlayan bu çalışmayı tertip etmeyi İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nüzle birlikte planlayarak gerçekleştirdik. Verimli bir çalışma olacağını Çıkan sonuçların iyi etkilenerek, uygulamada dikkate alınmasının, çocukların gelişimini korumada, uygun amaçlara yönelik gelişim sağlamalarında katkı sağlayacağını umuyorum. Bu çalışmanın ortaya çıkma sürecinde gerek fikir, gerek organizasyon ve planlama aşamasında emek gösteren bütün yönetici ve akademisyenlerimize ve bugünkü ev sahipliğinden dolayı İl Milli Eğitim Müdürlüğü'müze teşekkür ediyorum. Sizler için, eğitimin içinde olan hepimiz, bizler için yararlı bir çalıştay olmasını, sonuçlarının da istifade edilebilir olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

‘Dolayısıyla Bir Güç Birliği, Bir Enerji Oluşacak’ 

Panel bölümünde Çalıştay Koordinatörü Prof. Dr. Selman Tunay Kamer; “Ben işçileri bakanlığında birçok projede görev aldım. Küçük yaştaki çocuklar maalesef kandırılıyor. Şimdi burada önemli konulardan bir tanesi de şu, biz Türk aile yapısının güzelliğinden bahsettik ya, Dijital zorbalık çalıştayı Türkiye'de ilk defa Kastamonu'da yapılıyor. Siber farkındalık, dijital yaşam becerilerinin geliştirilmesi, siber güvenlik, siber suçlarla ilgili diğer çalıştaylar yapılmış ama bunun ilk olması en azından çıkan ürünlerin hem çocuklarımız hem ülkemiz hatta başta şehrimiz olmak üzere ülkemiz için gerçekten önemli sonuçlar olacağına veya uygulama biçimlerini açığa çıkaracağını düşünüyorum. Hatta bunun bir başlangıç olacağını düşünüyorum. Dolayısıyla bir güç birliği, bir enerji oluşacak” dedi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme