• Haberler
  • Genel
  • TÜED Şube Başkanı İsmail Buturoğlu: 'Beklentimiz Yüzde 45'in Üstünde'

TÜED Şube Başkanı İsmail Buturoğlu: 'Beklentimiz Yüzde 45'in Üstünde'

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Şube Başkanı İsmail Buturoğlu, derneğe kayıtlı 7 bin 500 üye adına yönetim kurulu üyeleriyle emekli zammına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Milyonlarca memur ve emeklisinin yeni yılda alacağı zam oranı için gözler enflasyon verilerine çevrildi. Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından bu oran netleşecek. Toplu sözleşme zammı ve 6 aylık enflasyon üzerinden hesaplanan enflasyon farkı, memur ve emeklisinin maaşına yansıyacak. TÜED Şube Başkanı İsmail Buturoğlu, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

‘Bu Haber Gariban Emeklilerimizi Sevindirdi’

AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın ilimizde yaptığı “Şehir Buluşmaları” programının ardından STK’larla toplantı gerçekleştirdiğini ve orada emeklilerin sorunlarını dile getirme fırsatı yakaladığını hatırlatan Buturoğlu; “Toplantıdan sonra ona birçok talebimizi ilettim ve belirttiğim taleplerin hepsi tek tek tek gündeme geliyor çok şükür. ‘Emekliyi yalnız bıraktınız, emekli sokakta kaldı, emekli size oy veriyor’ dedim. Seyyanen memurlara 8’er bin lira verildi, biz 8 bin lira istemedik, ‘Bize 4’er bin lira verselerdi yetiyordu’ dedik hatta ‘Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kapsamında çalışıyor gözüken emeklileri de 5 bin liradan mahrum bıraktınız’ dedim. Biz de bir beklenti içinde olduk, çünkü 5 milyona yakın emekli bu ikramiyeden yararlanamadı.  Şimdi bunun verileceği belirtildi ve Resmi Gazete’de de yayımlandı. Ocak ayına girmeden de ödeneceği belirtiliyor, bu haber gariban emeklilerimizi sevindirdi” dedi.

‘Beklentimiz Yüzde 45’in Üstünde’

Emeklinin ülkeye çok faydası olduğunun altını çizen Buturoğlu; “Eli nasırlı emeklinin ülkemizin yolunda, köyünde, köprüsünde, fabrikasında her şeyinde faydası var. Geçmişte 36 saat evime gelmeden mesai yaptım. Niye 36 saat? Beni durduramaz kimse 8 saatin üzerinde ama arıza vardı. O arızayı gidereceğiz, fabrikayı çalıştıracağız, üretime geçireceğiz, zarar ettirmeyeceğiz diye 36 saat evime gelemedim. Yani emeklinin bu memleketin kalkılmasında büyük katkısı var. Emeklilerimize o gözle bakılması lazım. Yüzü nurlu, platin saçlı emeklilerimize biraz da dokunmak lazım. 6 aylık enflasyon oranına göre maaş zammı alacağız. Enflasyon farkından doğan zammımız ortalama yüzde 39. Dört gözle asgari ücreti bekleyen asgari ücretlilere da güzel bir zam oldu ama bu zamla birlikte piyasa durmazsa o zaman bu oran güzel olmaz. Piyasa 2-3 ay sonra alır başını gider. Buna bu sene şahit olduk, o zaman bu verilen zammın bir anlamı kalmıyor. Türk-İş Genel Başkanı Engin Atalay ne dedi? ‘Keşke biz bu zamları konuşmasak da enflasyon sıfır olsa’ dedi. Ben de aynısını söylüyorum. Keşke bu zamları konuşmasak, gündemden kaldırsak da enflasyon bizi bu hallere getirmese. Beklentimiz yüzde 45’in üstünde. Memleketimizi de düşünmek lazım, o yüzden bu artış yeterli olacaktır” diye konuştu.

‘Dini Bayramlarda Verilen 2 Bin Liranın Alım Gücü Kalmadı’

Dini bayramlarda emekliye verilen ikramiyenin düşük kaldığına vurgu yapan Buturoğlu; “Kurban ve Ramazan Bayramı’nda verilen 2 bin liranın herhangi bir alım gücü kalmadı. Bunun biraz daha yukarıya çıkarılması lazım. Ekonomik sıkıntının ne olduğunu biz de biliyoruz, bu memleket, bu bayrak bizim. Yani 5 bin lira gibi bir rakam verilse dini bayramlarda en azından daha da güzel olur diye düşünüyoruz. Bu ikramiye ile belki gariban emeklimiz üzerine para ekleyerek, küçükbaş alır, ibadetini gerçekleştirir. Allah’a, devletimize dua eder” dedi.

‘Garibanı Da Düşünmemiz Lazım’

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 lira olduğunu anımsatan Buturoğlu; “7 bin 500 lira alan bir emeklimiz, evi yoksa nasıl geçinecek. Piyasadaki kiraların fiyatı belli. En aşağı beş bin liradan başlıyor evler. Keramet ehli olması lazım lazım bu paralarla geçinebilmesi için. Bu kiralara aklım ermiyor. 85 metrekare evim var, bin liraya veriyorum. Bana diyorlar ki ‘Sen paradan anlamıyorsun’ evet, paradan anlamıyorum. Parayı da sevmiyorum. Garibanı da düşünmemiz lazım” şeklinde konuştu.

‘Emeklilerimizin Yeni Yılını Kutluyorum’

Esnaflara ve ticaretle uğraşanlara çağrıda bulunan Buturoğlu; “Afaki hareket edilmemeli. Biraz da duygusal olmalı, insanları düşünerek hareket etmek lazım. Zamlar hemen ardı ardına gelmemeli. Şimdi zam veriliyor, piyasadaki her şeyin fiyatı artıyor, haliyle bir anlamı olmuyor. İnşallah ilerleyen zamanda esnafımız, tüccarımız da bunları dikkate alarak bu memleketi düşünerek mecbur kaldığında en düşük zammı uygulayarak işlerini devam ettirir. Bu memleket bizim, başka memleketimiz yok. Ekonomiyi de düşünmemiz lazım. Ateş çemberi içindeyiz ülke olarak. İnşallah o kötü günleri bize göstermez Mevla’m. Bütün emeklilerimizin yeni yılını da kutluyorum. Hayırlı olsun, Mevla’m uzun ömürler versin. Yeni yılımızı güzel bir şekilde geçirmeyi niyaz ediyorum” dedi.

Özel Haber
Yorumlar 1
Ömer 29 Aralık 2023 11:36

Senden başkan olmaz. Herkes hükümet yüzde 50 verecek diyor. Sen yüzde 45 bekliyorsun. Hiç değilse yüzde 60 bekle de tarafın belli olsun.

Bakmadan Geçme