Türk Politikaları Anlatıldı

Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen konuşmacı olarak Büyükelçi Metin Kılıç'ın katıldığı Modern İpek Yolu/Orta Asya ve Kafkasya'ya Yönelik Türk Politikaları paneli, Merkez Kütüphane Cemil Meriç Salonu'nda gerçekleştirildi.

Konferansa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Atalan, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kandemir akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansın açılışın konuşmasını Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Doç. Dr. Evren Küçük yaptı. Konuşmasında tarih boyunca önemli bir yere sahip olan İpekyolu’nun canlandırılmasına yönelik adımlar atıldığını ifade etti.

İpekyolu Projesi Doğu ve Batının Projesi

Açılış konuşmasından ardından söz alan panelde Büyükelçi Metin Kılıç, tarihi İpek Yolu’nun yeri ve önemi konusunda öğrencilere kısaca bilgi verdi. Birkaç yıldır, Çin başta olmak üzere çok sayıda ülkenin tarihi İpek Yolu’nun modernleşmesine yönelik proje girişimlerinin olduğunu söyleyen Kılıç. Yeni İpek Yolu konsepti Asya ve Avrupa’yı yeniden ve daha güçlü bir şekilde birbirine bağlamak için geliştirilmiş bir strateji olduğunun altını çizdi.

Ayrıca Kılıç, konuşmasında İpek Yolu’nun modernleşmesine yönelik projelerin yolun geçtiği ülkelerde ekonomi ve turizmin gelişmesi açısından önemli olduğunu dile getirerek bu ülkelerdeki tarihi, sosyo kültürel bağların gelişeceğini ifade etti. İpek Yolu projesinin yeniden canlandırılması için yapılan toplantılar, girişimler, anlaşmalar, başlatılan ve planlanan projeler, İpek Yolu'nun ne kadar ciddiye alındığının ve ülkeler tarafından önemsendiğini söyleyen Kılıç, yeni İpek Yolu projelerinde kara yolları, demir yolları, kıtalar arası ulaşım koridorları, ana kentler ve lojistik üslerden oluşan ve geçtiği bölgeleri besleyen, böylece hem bölge ülkelerinin kalkınmasına yardımcı olan ve hem de dünya ile entegre olmasına katkı sağlayacak gelişmeleri içeren bir yaklaşım olduğunun altını çizdi.

Etkinlik, Büyükelçi Metin Kılıç’a plaket takdimi ardından hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Bakmadan Geçme