TÜRKAV'dan İstanbul'un Fethi söyleşisi

Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Şubesi tarafından her ay düzenlenen Bilim ve Kültür Söyleşileri'nin altıncı programı düzenlendi.

TÜRKAV'dan İstanbul'un Fethi söyleşisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“İstanbul’un Fethi ve Türk-İslam Tarihi’ndeki Önemi” konusu ele alınan program TÜRKAV Konferans Salonu’nda Kamil Akgün’ün sunuculuğunda gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunup ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan söyleşide Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namıg Musalı tarafından “İstanbul’un Fethi ve Türk-İslam Tarihi’ndeki Önemi” hakkında sunum yapıldı. 

“İSTANBUL’UN FETHİ TÜRK TARİHİNE ALTIN HARFLERLE YAZILMIŞTIR”

Musalı, İstanbul’un öneminden bahsederek; “Ortaçağ'da İstanbul şehri, Batı ve Doğu, Güney ve Kuzey arasındaki ticaret yolları üzerinde bulunması, Haliç gibi doğal bir limana ve imparatorluk merkezi gibi mühim bir konuma sahip olması, doğal olarak korunaklı bir yerde inşa edilmesi açısından stratejik bir önem taşımaktaydı. Ortaçağ boyunca İstanbul; Avarlar, Sasaniler, Araplar, Bulgarlar ve Ruslar tarafından defalarca muhasara altına alınmışsa da şehrin savunma gücünün yüksek oluşu nedeniyle bu kuşatmalar başarıya ulaşamamıştır. Osmanlı padişahlarından Yıldırım Bayezid, Musa Çelebi ve II. Murad da İstanbul’u kuşatmışlarsa da alamamışlardır. Zira o sıralarda donanması güçlü olmayan Osmanlı Devleti deniz tarafından şehri ablukaya alamamıştır. Böylece İstanbul’un fethi, Fatih Sultan Mehmed’e nasip olmuştur. Aylarca süren hazırlıkların ardından karadan ve denizden harekete geçerek 6 Nisan 1453 tarihinde şehri kuşatan Osmanlı ordusu 29 Mayıs 1453 tarihinde fethi gerçekleştirmeyi başarmıştır. Fethin ardından Fatih tarafından değişik hükümdarlara zaferin müjdecisi olan fetihnameler gönderilmiştir. Fetih haberi Avrupa’da dünyada büyük bir hüsrana yol açmışken, Türk-İslam dünyasında büyük bir coşkuya neden olmuş, minberlerden okunan vaazlarda fetih olayı övgüyle anlatılmış ve farklı şehirlerde kutlamalar yapılmıştır. İstanbul’un fethi Türk tarihine altın harflerle yazılmıştır” dedi. 

Program sonunda TÜRKAV Şube Başkanı Kamil Çonkor tarafından Prof. Dr. Namıg Musalı’ya söyleşiye katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdim edildi.

Bakmadan Geçme